Vége a szmogriadónak

2009.01.13. 06:29
Demszky Gábor lefújta a szmogriadót és megköszönte a megértést. Mától minden autó közlekedhet. Noha a főváros nemrég hatályba lépett szmogrendeletéről hónapok óta tudni lehetett, a kormány csak tegnap kezdeményezte a szükséges jogszabály-módosításokat.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint azért lehetett feloldani a riasztási fokozatot, mert az elmúlt egy napban jelentősen javult a főváros levegője: a szállópor két ponton mért hétfői 24 órás átlagértékei már nem haladták meg sem a riasztási, sem a tájékoztatási határértéket (100 illetve 75 mikrogramm/köbmétert).

Fotó: Barakonyi Szabolcs / Huszti István

A KRESZ módosítása még el sem kezdődött

A rendőrség figyelmeztethette ugyan az autósokat a rendelet betartására, de nem volt módja szankcióra, ha ezt mégsem tették meg. Ezt a lehetőséget a KRESZ módosítása teremthette volna meg. Az Index hétfőn kérdésekkel fordult a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumtól, hogy miért maradt el a KRESZ módosítása, és hogy hol tart a folyamat, ám a tárcának kedd reggelig nem sikerült válaszolnia.

Most kiderült, hogy a kormány csak hétfőn kezdeményezte, hogy a fővárossal együtt tekintsék át a módosítandó jogszabályok körét, valamint a szmogriadó tapasztalatait, és ezek alapján állítsanak össze egy komplex javaslatcsomagot, amely a módosítandó jogszabályokat is tartalmazza. Hogy miért nem sikerült a várható helyzetre előre felkészülni, és a kormány miért csak utólag intézkedik, továbbra is magyarázatra vár.

A Főváros vezetése megköszönte a budapestiek és az ide látogatók megértését, a korlátozó intézkedések betartását és különösképp azt, ha a rendkívüli helyzetben a közösségi közlekedést előnyben részesítették saját gépjárművük használatával szemben.

Egyes mérések szerint hétfőn a páratlan rendszámú autótulajdonosok körülbelül fele nem közlekedett gépkocsijával Budapesten. Egy másik felmérés szerint a fővárosi gépjárműforgalom 15-18 százalékkal csökkent a korlátozást követően. Vagyis annak ellenére, hogy tudták, a rendőrség egyelőre nem büntetheti őket, az érintett gépjárművezetők mintegy fele tekintettel volt a közösségi érdekekre.

Demszky Gábor főpolgármester szintén hétfőn azt nyilatkozta, hogy felkérte az érintett minisztériumokat, nyolc napon belül tegyenek javaslatot a meglévő joghézag megszüntetésére, vagyis annak az állapotnak a felszámolására, hogy egy rendelet be nem tartását nem követi szankció.

A szálló por napi átlagkoncentrációjának emelkedése miatt nem fordultak többen orvoshoz különféle légzési panaszokkal, a megbetegedések számának emelkedését csak egy hónap elteltével lehet mérni - derült ki az MTI által hétfőn este megkérdezett szakemberek válaszaiból.