Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szmogriadó: ma a páros rendszámú autóké az út Budapesten

2009.01.12. 07:22
Csak a páros rendszámú járművek közlekedhetnek Budapesten hétfőn, miután a főpolgármester vasárnap 11 órától elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. A korlátozásra a magas szálló por koncentráció miatt volt szükség. A BKV járatsűrítéssel segíti ez esetleges megnövekedett utasforgalmat.

Budapest története során először van szükség a forgalom korlátozására a magas szálló por-koncentráció miatt. A fővárosi szabályozás szerint a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek a fővárosban.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Hétfőn ezért kizárólag a páros számra végződő rendszámú autók járhatnak Budapest közigazgatási határain belül. Ez alól csak az M0-ás autóút budapesti szakaszai jelentenek kivételt.

A forgalomkorlátozás nem vonatkozik a BKV, a Volán és a MÁV járműveire, a tiszta gázüzemű és hibrid autókra, az EURO V-ös, illetve EEV motoros járművekre.

07

Nem korlátozzák a megkülönböztető jelzést használók, a diplomaták, a betegszállítók, az orvosi ügyeletet ellátók, a mozgáskorlátozottakat szállítók, a közüzemi, köztisztasági és közegészségügyi vállalatok, a közszükségleti áruszállítók, a polgári védelem, a honvédség, a rendőrség, a katasztrófa-elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járműveinek közlekedését a fővárosban.

A szmogriadó miatt az elkövetkező napokban 50 százalékkal sűrűbben közlekedik a HÉV, illetve 20 százalékkal gyakrabban jár a metró és a villamos. A buszokból 10 százalékkal több közlekedik majd a tervek szerint.