Sólyom a legnépszerűbb

2005.08.30. 07:46
Elődeihez hasonlóan Sólyom László már hivatalba lépésének első hónapjában a legnépszerűbb magyar politikus lett, derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából. A Népszabadság által ismertetett felmérés szerint Sólyom párt szimpátiától függetlenül szinte minden társadalmi csoportban egyformán népszerű. Sólyomon kívül dobogós még Dávid Ibolya, Szili Katalin és Göncz Kinga. A legnépszerűtlenebb kormánytag augusztusban Magyar Bálint volt.

Sólyom László rokonszenves politikusként kezdte el államfői tevékenységét. Az őt értékelők többségét reménnyel tölti el a politikában való megjelenése, hattizedük pozitívan minősítette a köztársasági elnököt, derül ki a Szonda Ipsos legfrisseb felméréséből, amit a Népszabadság ismertetett.. Az adatokból kiderül, hogy a válaszolók bő egynegyede semlegesen viszonyul Sólyomhoz, míg csupán egytizedük formált negatív véleményt. A 67 pontos rokonszenv index gyakorlatilag azonos Mádl Ferenc búcsúzó pontszámával. Sólyomnak csaknem minden társadalmi-demográfiai rétegben azonos a megítélése, legfeljebb 2-3 ponttal tér el az átlagtól.

A Fidesz-szavazók által adott 73 pont, az SZDSZ támogatóitól kapott 69 pont, továbbá az MDF-esek 68 és az MSZP-sek 65 pontja közötti eltérések statisztikai értelemben minimálisak és egyben kedvezőek. Sólyom ugyan jelenleg nem mondható közismert személyiségnek, de ritka jelenség, hogy egy politikusról már az első hónapban kétharmadnyian véleményt tudjanak alkotni.

Második a népszerűségi listán Dávid Ibolya MDF-elnök (56 pont), a harmadik helyen pedig Szili Katalin házelnök és Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter osztozik (55 pont), ugyanakkor a rangsor első felében szerepel még Lendvai Ildikó, szocialista frakcióvezető és Lamperth Mónika belügyminiszter is. Orbán Viktor a lista 5. helyezettje 51 ponttal, hatodik pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 49 ponttal. A legnépszerűtlenebb kormánytag augusztusban Magyar Bálinbt oktatási miniszter volt, akinek egy pontot csökkent a népszerűsége, s szinte már örök utolsó Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke.

Módszertan
Az adatfelvétel ideje: 2005. augusztus 12-19. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatók minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel, kiválasztásuk az úgynevezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.