Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Gyurcsány-Orbán vitán mindkét fél nyert

2005.08.01. 07:49
A Szonda Ipsos legutóbbi felmérése szerint a hónap egyértelmű nyertese Gyurcsány Ferenc, akinek hat pontot emelkedett a népszerűségi indexe. Orbán Viktor is rokonszenvesebb lett az elmúlt hetekben, igaz, ennek mértéke viszonylagos, mintahibán belüli.
Hat pontot emelkedett Gyurcsány Ferenc rokonszenvindexe a miniszterelnöki vita után. A Szonda Ipsos jelentése szerint a választók azt díjazták, hogy kihívta Orbán Viktort, és azt, ahogyan a vita során szerepelt. A Népszabadság hétfői számában ismertetett kutatás szerint az MSZP hívei körében 76-ról 81-re, a Fidesz támogatóinál 25-ről 28-ra változott a miniszterelnök rokonszenvpontszáma.

A bizonytalanok körében az átlagot meghaladó mértékben lett kedveltebb Gyurcsány, 41-ről 50 pontra emelkedett a népszerűségi mutatója. Orbán Viktor is rokonszenvesebb lett az elmúlt hetekben, igaz, ennek mértéke viszonylagos, mintahibán belüli.

Orbán egyébként a mezőny leginkább végletesen megítélt politikusa, a lista legmagasabb és legalacsonyabb pontszáma is a nevéhez fűződik. A Fidesz támogatói körében kimagaslóan magas, 88 pontos a népszerűsége, míg az MSZP híveitől 19 pontot kapott.

Mádl mindig elől volt

Ebben a hónapban szerepel utoljára a politikusi ranglistán Mádl Ferenc. A távozó köztársasági elnök öt hivatali éve során mindvégig a közkedvelt politikusok közé tartozott, már a kezdeteknél benne volt a három legnépszerűbb közszereplő között. 2000 és 2003 között viszonylag stabilak voltak a vele kapcsolatos vélemények: 60 és 67 közötti pontszámmal az első vagy második legrokonszenvesebb személyiség volt.

Módszer
Az adatfelvétel ideje: 2005. július 15-21. A megkérdezettek száma: 1500 fő, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel.