Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Senki sem lépett még vissza Sopronban

2005.04.28. 13:35
Kapcsolódók (10)
A Fidesz minél több embernek kívánja "megmutatni" az első, érvénytelen fordulóban nyertes jelöltjét, Firtl Mátyást, az MSZP csak csütörtökön állítja össze Csák Ferenc programját. Az SZDSZ vezetése úgy tudja, hogy jelöltjük nem méretteti meg magát az időközi választás második fordulójában, de Kóczánról úgy tudni, mégis indul. A törvény szerint akár a választás reggelén is vissza lehet lépni.
Tíz nappal a soproni időközi választás második fordulója előtt úgy tűnik, akár az is előfordulhat, hogy mind a hét jelölt újra megméretteti magát. Az első, érvénytelen fordulót - 28,31 százalékos részvétel mellett - Firtl Mátyás (Fidesz) nyerte nagy fölénnyel a szocialista Csák Ferenc előtt. (Az eredményekről lásd a lap alján lévő táblázatunkat.)

Az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult őszi választás második fordulójában a hét jelöltből az MDF-es Nagy Tamás, az MSZP-s Kránitz László és a szabad demokrata Kóczán Zoltán lépett vissza. Az első forduló után második helyezett szocialista jelölt azért nem mérettette meg magát, mert kiderült, hogy nyugdíjasoknak osztogatott vásárlási utalványokat. Kóczán Zoltán akkor túl korán lépett vissza, ha nem teszi, akkor most lehetne a városnak országgyűlési képviselője, mert a részvétel elérte volna a huszonöt százalékot.

Csütörtökön lesz program

Csák Ferenc - negyven százalékos veresége miatt - szinte reménytelen helyzetből várja a folytatást, mégsem tervezi a visszalépést. Ezt az első forduló estéjén az Indexnek is megerősítette. Kampánystábjától úgy értesültünk, hogy a programjait csak csütörtökön állítják össze, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy országosan ismert szocialista politikus részt vesz-e a jelölt népszerűsítésében.

A soproni Fidesz szerdán Kövér Lászlót látta vendégül, a hétvégén az európai parlamenti képviselő Szájer József népszerűsíti az utódjának kiszemelt Firtl Mátyást. A jelöltet igyekeznek minél több helyen "megmutatni" a választópolgároknak, például az elnökválasztós szimpátiaszavazás standjain. A párt célja, hogy tudatosítsák mindenkiben: ha másért nem, hát "becsületből" el kell menni szavazni, nehogy parlamenti képviselő nélkül maradjon a város a 2006-os országos választásokig.

A választás reggel is vissza lehet lépni.

A harmadik helyen végzett MDF-es Nagy Tamás most nem lép vissza, Dávid Ibolya ezt már az első forduló éjszakáján egyértelművé tette. Az MDF elnöke akkor elmondta: a kampányt új elemekkel gazdagítják, hogy "sikeresebben mozgósítsanak". A negyedik helyezett Sárdy Barbara (MIÉP) is indul, mondta el az Indexnek Győri Béla szóvivő.

A szabad demokrata Kóczán Zoltánt az SZDSZ visszalépteti, közölte a párt országos vezetése, a csütörtöki Magyar Hírlap szerint azonban az ötödik helyen végzett jelölt ismét próbálkozik. Kóczánt nem tudtuk elérni. A Jobbikos Kirkovits Balázs sorsáról a pénteki elnökségi ülés dönt, tudtuk meg Szabó Gábor pártigazgatótól. Egyelőre Friedl László Mihályról sem tudni, hogy május 8-án is a jelöltek között lesz-e.

Az országgyűlési mandátumra aspirálók a szavazás napján reggel 6 óráig jelezhetik, hogy elállnak a jelöltségtől, ilyenkor a szavazókörökben lehúzzák nevüket a listáról. A szavazólapok egyébként várhatóan kedden kerülnek nyomdába, tudtuk meg Bujtásné Lazányi Iréntől, a soproni önkormányzat igazgatási irodavezető-helyettesétől. A második fordulóban a huszonöt százalékos részvétel és az egyszerű többség is elegendő ahhoz, hogy Sopronnak tavaly nyár után ismét országgyűlési képviselője legyen.

Választástörténet
A tavaszi első forduló eredménye:

1. Firtl Mátyás (Fidesz) 64,81 százalék,
2. Csák Ferenc (MSZP) 24,39 százalék,
3. Nagy Tamás (MDF) 3,4 százalék,
4. Sárdy Barbara (MIÉP) 3,17 százalék,
5. Kóczán Zoltán (SZDSZ) 2,42 százalék,
6. Kirkovits Balázs (Jobbik) 1,01 százalék,
7. Friedl László Mihály (Magyar Vidék és Polgári Párt) 0,8 százalék.

Az őszi második forduló eredménye:

1. Firtl Mátyás (Fidesz) 88,76 százalék,
2. Sárdy Barbara (MIÉP) 4,78 százalék,
3. Friedl László Mihály (független) 4,31 százalék,
4. Kirkovits Balázs (Jobbik) 2,15 százalék.

Pozsgay Imre 1990-ben a harmadik helyre futott be a soproni választáson, a második fordulóban már el sem indult. A győzelmet a fideszes Szájer József szerezte meg, a második fordulóban az MDF jelöltjét 217 szavazat különbséggel győzte le. A most a Fidesz színeiben induló Firtl Mátyás a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként a szavazatok 4,66 százalékát szerezte meg.
A Fidesz 1994-es várakozáson aluli országos szereplése Szájer Józsefnek is vereséget hozott Sopronban. A harmadik helyre befutó politikust a szocialista Boros László és az SZDSZ-es Kertész Zoltán előzte meg, végül a második fordulóban a liberális jelölt - Szájer "átszavazó" táborának köszönhetően - négyezer szavazattal megelőzte a szocialista politikust.
Szájer Józsefet 1998-ban már a Fidesz mellett az MDF is támogatta. A második fordulóba a szocialista Borossal és a tőlük jócskán lemaradó SZDSZ-es Kertésszel jutott. A liberális jelöltre a "hármas döntőben" kétezerrel kevesebben szavaztak, és visszalépése esetén sem tudta volna megakadályozni Szájer második győzelmét.
A 2002-es választáson 1,31 százalékon múlt, hogy Szájer József már az első fordulóban megszerezze a szavazatok több mint felét és a képviselői mandátumot. A második körbe a Fidesz-MDF-es jelölt mellett a most is induló Kránitz László került és négyezer-ötszázzal kapott kevesebb szavazatot Szájernél, de listáról a parlamentbe jutott.