2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

SS-egyenruhában pózolt egy fideszes képviselő

2006.11.24. 15:07
Gyenge Zsolt fideszes terézvárosi képviselőről fotók jelentek meg, melyeken SS-egyenruhát visel. A politikust egy magánlakásban fényképezték le tavaly. A Fidesz elnöksége "a szükséges intézkedéseket megtette a párt tagjának azonnali kizárása érdekében - közölte Szijjártó Péter szóvivő.

A Fidesz terézvárosi alelnökéről, Gyenge Zsoltról közölt meglepő fotót a Blikk pénteki száma. A politikus a képen SS-egyenruhában látható, a fotó hitelességét a lap kérdésére megerősítette. Gyenge szerint semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki vonzódik a második világháborús ereklyékhez, különösen úgy, hogy az egyenruhát egy magánlakásban vette fel, amit nem is viccnek szánt. Kiderült, hogy az egyenruha egy barátjáé, akivel a tavalyi fotózkodás után összeveszett.

Gyenge közleményt is eljuttatott az Indexhez, amelyben azt állítja, mindenféle egyenruhát szívesen felvesz, és így készült róla vörös hadsereges mundérban is kép. Gyenge Zsolt telefonhívásunkra azt is elmondta, hogy aki nyilvánosságra hoz egy ilyen fotót, az bűncselekményt követ el, tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt.


A Fidesz előbb csak figyelmeztette a képviselőt, hogy különös körültekintéssel járjon el olyan ügyekben, amelyek mások érzékenységét sérthetik, de azt nyilatkozták, hogy nem tervezik kizárását a pártból. Minthogy történelmi emlékek gyűjtéséről van szó, a ruha felöltése semmiféle érzelmi és ideológiai azonosulást nem jelent, érvelt Kupper András, a Fidesz budapesti elnöke. Kupper pénteken az MTI-nek már azt mondta, hogy az ügyet a Fidesz etikai bizottsága elé terjeszti. A testület várhatóan kedden ül össze, és ekkor dönt az ügyben. Az ülésre meghívják Gyenge Zsoltot is - tette hozzá.

A Fidesz közleménye

Péntek délután viszont már erősen módosult az ellenzéki párt álláspontja: "a Fidesz elnöksége a szükséges intézkedéseket megtette az egyik országos bulvárlapban SS-egyenruhában látható Fidesz-tag azonnali kizárása érdekében. Egy demokratikus párt tagja - még ha viccelődésnek gondolta is - ilyen dologgal nem viccelhet" - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.


Az SZDSZ-es Gusztos Péter szerint a politikában nincs helye olyan embernek, aki akár komolyan, akár viccből elfogadhatónak tartja, hogy egy SS katonai egyenruhát fölvegyen. Mindenkinek alaposan meg kell gondolnia, hogy politikusként magáneseményeken is mit mond, miként öltözködik, még akkor is ha nem gondolja komolyan, nyilatkozta Zuschlag János, volt MSZP-s országgyűlési képviselő.