Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Századvég-Tárki: elbizonytalanodtak a kormánypártok szavazói

2006.07.06. 16:56
Nyolc százalékponttal csökkent a szocialisták támogatottsága, a Fideszé viszont stagnált, derül ki a Századvég-Tárki közös felmérésből. A közvélemény-kutató szerint a kormánypártok szavazói elbizonytalanodtak, de nem álltak át a Fidesz támogatói közé. Most se az SZDSZ, sem pedig az M DF nem volna parlamenti erő.

Csökkent a májusban mérthez képest a kormánypártok támogatottsága a Századvég és a Tárki Rt. közös kutatása szerint, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez. A szocialista párt támogatottsága a felnőtt lakosságon és a pártot választókon belül, valamint a biztos szavazó pártválasztók körében is csökkent, azonban ez a csökkenés nem az ellenzéki pártokat támogatók arányát növelte, hanem a bizonytalan választókét - olvasható a közleményben.

Nőtt a bizonytalanok aránya

Mint írják, a májusi eredményekhez képest júniusban nőtt a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya, az előző hónaphoz képest 10 százalékponttal magasabb a válaszmegtagadók és a bizonytalan pártválasztók száma.

A korábbiakhoz képest csökkent a felnőtt magyar lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság is, áprilisban még 69 százalék, májusban 64 százalék, míg júniusban már mindössze 60 százalék vallja, hogy biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások.

A Fidesz támogatottsága stagnál

A kutatás szerint a választásokat követő időszakban elsősorban a teljes népességen belüli pártpreferencia arányok mutatják az egyes pártok népszerűségét, kisebb jelentősége van a magukat biztos szavazóknak nevezőkön belüli arányoknak. A felnőtt magyar lakosság körében mind az MSZP, mind pedig a Fidesz támogatottsága 30-30 százalék. Ebből is láthatjuk, hogy míg az MSZP támogatottsága a májusban mérthez képest 8 százalékpontot csökkent - ők azok, akik elbizonytalanodtak a kormánypártokban, és növelték az egyik pártot sem választók arányát -, addig a Fidesz támogatottsága 30 százalékon stagnál - írják.

A kutatásból kitűnik: a szavazásra jogosultak körében a két nagy párton kívül semelyik párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A kisebbik kormánypárt és a kisebbik ellenzéki párt támogatottsága is megegyezik, az SZDSZ és az MDF is 3-4 százalékos táborral rendelkezik a Századvég és a Tárki felmérése szerint a lakosság körében.

A kutatás során ezer fős, kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív mintán végezték, június 15. és július 1. között. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!