Nem lesz intercity Salgótarján és Budapest között

2003.03.12. 12:25
Továbbra sem közlekedhet intercity járat Salgótarján és Budapest között, mert a vasútvonal műszaki állapota ezt nem teszi lehetővé- számolt be erről sajtótájékoztatóján Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő.
A következő években sem lesz intercity járat Salgótarján és Budapest között; a szolgáltatást a vasútvonal műszaki állapota nem teszi lehetővé, a pálya korszerűsítésére viszont nincs pénz. Erről Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő számolt be szerdán Salgótarjánban sajtótájékoztatón, közlése szerint Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter tájékoztatása alapján.

A felújítást nem kezdték meg

Becsó Zsolt, a Fidesz Nógrád megyei szervezetének elnöke közölte, írásbeli kérdést nyújtott be ez ügyben a tárca vezetőjéhez. Elmondta: a miniszteri válaszból kitűnik, hogy a Hatvan-Salgótarján-Somoskőújfalu közötti vasúti pályaszakasz felújítását azért nem kezdték meg, mert a rendelkezésre álló forrásokat a páneurópai folyosókra kellett koncentrálni.

A pályavasút 2007-ig szóló 10 éves rehabilitációs tervében a nógrádi vasútvonal felújítása - 1997-es árszinten - 9,5 milliárdos előirányzattal szerepelt.

A sebesség nem felel meg

Becsó Zsolt ismertetése szerint Csillag István arról is tájékoztatta, hogy intercity járat pedig éppen a vasútvonal műszaki állapota miatt nem lesz a következő években Salgótarján és Budapest között, mivel a mostani lehetséges utazási sebesség nem felel meg az intercity vonatokkal szemben támasztott követelményeknek.

A Fidesz politikusa rámutatott, a pályaállapot miatti állandó sebességkorlátozás miatt a főváros és Salgótarján közötti 100 kilométert valamivel több, mint két óra alatt teszi meg a gyorsvonat.

Előrelépés nem körvonalazódik

Becsó Zsolt drámainak nevezte, hogy semmilyen előrelépés nem körvonalazódik a vasútfejlesztés ügyében. Elmondta, kedden levelet küldött három Nógrád megyei szocialista országgyűlési képviselőtársának. Juhász Gábort, Boldvai Lászlót és Puszta Bélát ebben arra kéri, vessék latba tekintélyüket, és ígéreteiknek megfelelően járuljanak hozzá a megye fejlődéséhez.  • Tippek
  • Babaváró hitel