Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Külhoni állampolgárságot javasol az MVSZ

2000.08.18. 15:53
Külhoni állampolgárságról szóló törvénytervezetet dolgozott ki és ajánlott a törvényhozó szervek figyelmébe a Magyarok Világszövetsége. A világszervezet koncepciója az elképzelések szerint nem ütközne a magyar kormány által kidolgozott státusztörvénnyel, hanem kiegészítené azt. A határon túli magyarok képviselői ellentmondásosan fogadják a külhoni állampolgárságról szóló törvénytervezet hírét.
Borbély Imre, Patrubány Miklós és dr. Zétényi Zsolt. Külhoni állampolgárságot szeretnének
A Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a külhoni állampolgárság intézményének megteremtése egy olyan többszintes struktúra első fokát képviseli, melyre jogosultságokat lehet építeni. Az MVSZ-elnök úgy véli, hogy a tervezet az anyaországi magyarok érdekeit is szolgálja, miután a külhoni állampolgársággal rendelkezők Magyarországon vállalhatnának munkát, értékesíthetnék tudásukat.

Zétényi Zsolt jogász aprólékosan ismertette a Mádl Ferencnek, a Magyar Köztársaság elnökének, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Áder Jánosnak, a Magyar Országgyűlés elnökének és Dávid Ibolya igazságügyi miniszternek elküldött tervezetet. A külhoni állampolgárság kvázi magyar állampolgárságot jelent, a kedvezményezettek a státusztörvény koncepciójától különbözően magyar útlevelet kapnak, és a magyar állampolgárokhoz hasonlóan szabadon utazhatnak például a schengeni területeken. Zétényi Zsolt úgy véli, hogy az útlevél megadása erősebb deklaratív hatással bír a határon túli magyarok irányában, mint egy magyar területre való beutazást biztosító bármely vízumforma.

A tervezet abban is eltér a magyar kormány koncepciójától, hogy más szerv hatáskörébe utalná annak meghatározását, hogy "ki a magyar". Az MVSZ úgy véli, hogy a külhoni állampolgárságot csakis egy arra hivatott magyar szerv adhatja meg, a határon túli magyar szervezet csak ajánlást adhat a kérelmezőnek. A magyar kormány pedig a határon túli magyar szervezetekre bízná a határon túli magyar kedvezményezett meghatározását.

A külhoni állampolgárság részleteiben hasonlítana a státusztörvény biztosította kedvezményekhez és jogosultságokhoz: magyar munkavállalás, orvosi ellátás, szociális háló, tanulási lehetőség. Mindezt maguk a Magyarországon dolgozó külhoni állampolgárok adójából létrehozott adóalapból és a Külhoni Magyar Állampolgár Alapítvány segítségével finanszíroznák, így a magyar adófizetőket nem érintené közvetlenül a változás.

A külhoni állampolgárság bevezetéséhez módosítani kell az alkotmányt. Patrubány Miklós jelezte, hogy a jövő héten a törvénytervezetről egyeztető tárgyalást kezdeményez valamennyi parlamenti párt országgyűlési képviselőcsoportjával.

A határon túli magyarok képviselői ellentmondásosan ítélik meg a külhoni állampolgárságot. Duray Miklós, a Magyar Koalíció Párjának ügyvezető alelnöke az Indexnek nyilatkozva távoli valóságnak nevezte a tervezetet, szerinte Magyarország esetében a külhoni állampolgárság nem takar semmit. A felvidéki politikus úgy vélekedett, a külhoni állampolgárság az erdélyi politikusok vesszőparipája, melyet a romániai parlamenti választások küszöbén egymás ellen használnak fel.

Józsa László, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke szervezete délutáni gyűlése előtt csak általánosságokat tudott mondani az Indexnek az MVSZ törvénytervezetéről. Szerinte minden kezdeményezés érdekli szervezetüket, és a határon túli magyarok körében létező fokozott érdeklődés miatt alaposan át kell tanulmányozni az ajánlást.

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke a novemberben esedékes romániai parlamenti választásokat tartja kiemelt fontosságúnak, a külhoni állampolgárság tervezetét, mint minden egyéb ajánlást egy jövőbeli tanácskozás tárgya lesz. Az ügyvezető elnök az Indexnek kiemelte: a státusztörvény biztosította kedvezményekkel és jogosultságokkal az RMDSZ nincs megelégelve. Magyarország közelgő európai uniós csatlakozását figyelembe véve az erdélyi magyarok alapvető igénye a szabad mozgást biztosító útlevél birtoklása. Hogy ezt kettős állampolgárság, külhoni állampolgárság vagy hosszúlejáratú vízum formájában biztosítják majd, az a jövőbeli tárgyalások témája.