Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Szabadi már mindent elmondott

2001.11.07. 14:56
Szabadi Béla úgy véli, azért nem helyezték szabadlábra, mert levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. A független politikus azért tett panaszt, mert méltatlan körülmények között tartották fogva, ráadásul mindenhova 'pórázon vezették, mint egy gyilkost'. A politikus, akinek kedden mentelmi joga felfüggesztését megszavazta a parlament úgy véli, már semmi újdonságot nem tud mondani a nyomozóknak.
Szabadi Béla állítása szerint az ügyészség tervszerűen végezte a munkáját, ugyanis őrizetbe vétele előtt egy héttel rendhagyó módon kimeszelték zárkáját. Eszerint a nyomozók biztosra mentek, s még mielőtt megszavazta volna a parlament mentelmi jogának felfüggesztését, már készülődtek a "vendég" fogadására.

Mint ismeretes Szabadit, aki Torgyán József politikai államtitkáraként tevékenykedett a földművelésügyi minisztériumban hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítják. A politikust június 21-ei őrizetbe vétele óta október 4-ig a Gyorskocsi utcában tartották fogva. Ekkor ugyanis a Fővárosi Bíróság szigorított házi őrizetet rendelt el. A legfőbb ügyész múlt héten ismét indítványozta a politikus mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és jelentős kárt okozó csalás bűntettének, továbbá magánokirat-hamisítás vétsége (mint felbujtó) elkövetésének alapos gyanúja miatt.

Az MSZP Orbánt faggatná Szabadi ügyében
Kovács László, az MSZP országos elnökségének rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: tájékoztatást kért a miniszterelnöktől, Szabadi Béla volt FVM-államtitkár parlamentben elhangzott vádjairól. A szocialisták például azt firtatják: a kormány mindaddig szemet huny bizonyos visszaélések felett, míg politikai érdekei úgy kívánják. Kovács nyilatkozatában erősen hangsúlyozza Orbán személyes felelősségét a kormány munkájának ellenőrzésében. Kovács megjegyezte: az MSZP 1998. óta felveti azokat a jogsérelmeket, melyek az FVM területén folytak, melyet megerősít a főügyész kérelme Szabadi mentelmi jogának felfüggesztésére.
A politikus állítólag politikai kapcsolatait mozgósította

A mentelmi bizottság nem javasolta a mentelmi jog felfüggesztését múlt héten, ezzel szemben a parlament keddi ülésén mégis kiadta a politikus mentelmi jogát. Szabadi a szavazás előtt hónapok óta először hosszú beszédet mondott a parlamentben. Úgy véli, hogy mentelmi joga kiadásában nagy szerepe volt Áder János házelnök döntésének, aki először az országgyűlés történetében nem engedte meg azt, hogy egy ellenzéki frakció javaslatára a kérdés áttekintésére szünetet rendeljen el.

Már semmi újat nem tudok mondani a nyomozóknak - mondta az Indexnek Szabadi. Szerinte ezeket a vádakat csatolni lehetett volna az első eljáráshoz. Úgy véli, augusztus végén azért nem helyezték szabadlábra, mert korábban levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. A levélben méltatlan fogva tartási körülményeit kifogásolta, s azt is, hogy pórázon vezetik mindenhova, mint egy gyilkost. Ráadásul el nem takart arccal mutogatják, mint egy "trófeát". A bírósági döntésben az áll: politikai kapcsolatait mozgósítva igyekezett megfenyegetni a nyomozókat.

Isépy szerint az ellenzékiek csak lebegtetik a vádakat
A korrupcióellenes küzdelem bajnokainak elszántsága igencsak érdekfüggő - fogalmazott Isépy Tamás szerdán, utalva arra, hogy az MSZP-ből mindössze 15-en, a szabad demokraták közül pedig csak 2-en szavaztak igennel kedden a parlamentben, amikor Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről döntött a Ház. A mentelmi bizottság fideszes elnöke emlékeztetett arra, hogy a testületben múlt héten az MSZP- és SZDSZ-politikusok nem szavazatával döntött úgy a testület, hogy nem javasolja az országgyűlésnek a volt agrárállamtitkár, független képviselő esetében a mentelmi jog felfüggesztését. Isépy megjegyezte: a bizottságban képviselt véleményük ellenére a szocialista és a szabad demokrata politikusok nagy része nem vett részt a keddi szavazásban. Ebből szerinte az tűnik ki, hogy az MSZP-sek és az SZDSZ-esek "csak lebegtetni szeretik a vádakat és a mocskolódást".