Újra Kuncze az SZDSZ elnöke

2003.03.02. 17:52
Az SZDSZ szombati tisztújító küldöttgyűlésén az eddig is pártelnöki posztot betöltő Kuncze Gábor 525, míg kihívója Bauer Tamás 176 szavazatot kapott. A rendezvényen Medgyessy Péter kormányfő kifejtette, az ország és a kormány érdeke is az, hogy az SZDSZ egy egységes, erős, sikeres párt legyen. Bauer Tamás élesen bírálta a jelenlegi vezetést, szerinte gyökeres fordulatra volna szükség. A jelenlegi pártelnök szerint az SZDSZ megerősödését a párttal kapcsolatos vélt problémákról szóló cikkek, nyilatkozatok akadályozzák.
Az elnöki posztért a korábbi pártelnök, Kuncze Gábor, és az SZDSZ volt parlamenti képviselője, Bauer Tamás indult. Az SZDSZ-es miniszterek pénteken nyilvánvalóvá tették, hogy Kunczét támogatják. Kuncze kihívójának legfeljebb az ügyvivőségre van esélye - vélekednek a pártban.

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre)
Beigazolódtak a számítások, ugyanis Bauer Tamásra 176, Kuncze Gáborra 525 szavazat érkezett, vagyis a küldöttgyűlés ismét Kuncze Gábort választotta meg a párt elnökének. A voksok megszámlálását követően Bauer azt nyilatkozta: az lett volna jobb az SZDSZ-nek, ha ő nyer, bár tudja, ennek nem volt realitása.

A 859 küldött az elnök megválasztása mellett határoz a 12 fős ügyvivői testület összetételéről, illetve a mintegy 100 fős országos tanács húsz tagjáról is. Az előzetes tájékoztatás szerint valamennyi jelenlegi ügyvivő - kivéve Zwack Pétert és Bőhm Andrást - újra be kívánja tölteni eddigi tisztségét. Az ügyvivőjelöltek között található az SZDSZ ifjúsági tagozatának, az Új Generációnak nemrég megválasztott elnöke, Csőzik László, valamit Kovács Kálmán informatikai miniszter is.

Kuncze Gábor korábban jelezte, hogy nem kíván ügyvivő-jelölt lenni, mert ha - ellenében - Bauer Tamást választaná meg a tagság elnöknek, nem kívánna vele egy vezetőségben dolgozni. Bauer Tamás ezzel ellentétben, a pártelnök-jelöltségen kívül megméretteti magát az ügyvivői posztért is. Bauer Tamás az Index Törszasztalának vendégeként korábban azt közölte, nem tartja magát esélytelennek az SZDSZ elnöki posztjára, mert különben el sem indult volna.

A küldöttgyűlésen Medgyessy Péter jelezte: nem kíván beleszólni az SZDSZ vitáiba, ugyanakkor leszögezte, hogy a valódi, önálló érdekeket képviselő SZDSZ nélkül nem lett volna kormányváltás.

Baueri kritika

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre)
"Gyökeres fordulatra van szükség az SZDSZ vezetésében éppúgy, mint a koalíciós együttműködésben" - vélekedett beszédében Bauer Tamás elnökjelölt. Megfogalmazása szerint az SZDSZ a koalíciós együttműködésben nem képviseli a liberális gazdaságpolitikát, ehelyett odaállt a szocialisták osztogató politikája mellé. A párt volt parlamenti képviselője szerint beteg az SZDSZ. Beszédében azok támogatását kérte, akik szerint a pártnak van esélye a gyógyulásra.

Az elnökjelölt szerint nagy kérdés, "most, hogy kormányra kerültünk, kiállunk-e a liberális jogállam mellett?" Bauer úgy véli, hogy nem, ezért szorgalmazta, hogy a párt újra tudjon, merjen és tegyen. A jelenlegi elnök egyetlen kihívója szerint a fordulatot az jelentené, ha az SZDSZ a koalícióban a konfliktusokat is merné vállalni politikai céljai elérése érdekében.

A kormány egyes intézkedéseit bírálva Bauer Tamás kijelentette, "elég volt abból, hogy pr szempontok alapján tart ötletbörzét a parlamentben a miniszterelnök, és abból is, hogy az SZDSZ-es miniszterek is részt vesznek ebben a börzében."

Úgy vélte, az új ügyvivői testület első lépéseként át kell tekinteni a különböző, az SZDSZ-t is érintő kormányzati megbízatásokat, melyek révén állami vállalatok igazgatóságaiba, felügyelő bizottságaiba kerültek emberek "Az SZDSZ nem lehet még egyszer érintett korrupciógyanús ügyekben" - tette hozzá.

Bauer Tamás szerint a koalíciós koordinációs államtitkárságot meg kell szüntetni, mert az nem vált be. Fodor Gábor egy korábbi mondását idézve úgy fogalmazott: mindenki a fedélzetre! - Csináljuk meg együtt a fordulatot, együtt sikerülni fog - mondta Bauer Tamás.

Kuncze a cikkeket okolja

Az SZDSZ elnöke elégedett a tavaly ilyenkor megjelölt célok megvalósításával, ugyanakkor nem elégedett a párt öt és fél százalékos választási eredményével, illetve jelenlegi támogatottságával. Kuncze Gábor úgy vélekedett: az SZDSZ megerősödését megakadályozzák a párttal kapcsolatos vélt problémákról szóló cikkek, nyilatkozatok.

- Ezt az öngyilkos politizálást abba kell végre hagyni, az SZDSZ nem lehet a nárcizmus üldözötteinek pártja - jelentette ki. A jelenlegi pártelnök fontosnak nevezte az SZDSZ szervezeti felépítésének átgondolását, a párttal szimpatizálók megnyerését.

Bauer kimaradt a vezetésből

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre)
Nem választották ügyvivővé az SZDSZ küldöttgyűlésén Bauer Tamást, aki az elnökválasztáson Kuncze Gábor egyetlen kihívója volt. Kimaradt ugyanakkor a vezetői testületből Horn Gábor, a koalíciós koordinációért felelős MeH államtitkár.

A legtöbb szavazattal Pető Iván lett az ügyvivő. A testület tagja még a budapesti listáról Szentiványi István, Magyr Bálint, Eörsi Mátyás és Ungár Klára.

A vidéki ügyvivőjelöltek közül Fodor Gábor kapta a legtöbb voksot. Őt követte Kis Zoltán környezetvédelmi államtitkár, Wekler Ferenc parlamenti alelnök, Kovács Kálmán informatikai miniszter.

Tagja lett az SZDSZ felsővezetésének az Új Generáció két prominense. Csőzik László elnök és Gusztos Péter alelnök szintén bekerültek az ügyvivői testületbe.

"A vitának vége"

Kuncze Gábor, az ügyvivői testület összetételéről szóló bejelentést követően arról beszélt, hogy erősebb, ütőképesebb, gyarapodó taglétszámú pártot szeretne. Hozzátette: pezsgő, de nem felülről irányított szervezeti életet látna kívánatosnak. Reményét fejezte ki, hogy a párton belüli viták végére a testületi döntéseket követően pont kerül.

Bauer Tamás, a számára kedvezőtlen döntést követően újságíróknak nyilatkozva közölte: fellépése elindított egy gondolkodási folyamatot az SZDSZ-ben, de ez - mint mondta - kevés.

"Ez addig jutott, hogy van egy jelentős kisebbség az SZDSZ-ben, amely az én álláspontomat osztja és van egy jelentős többség, amely elég határozottan nem osztja és neheztel rám" - fogalmazott.

Abszurd, hogy nincs vita

A fővárosi ügyvivői listán a legkevesebb szavazatot kapott politikus leszögezte: abszurdnak tartja, hogy egy párton belül hozott döntés után ne lehessen arról a témáról további vitát folytatni.

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre)
A választásokat megelőző politikai vita során a párt politizálását többször bíráló Fodor Gábor azt hangsúlyozta, hogy Bauer Tamásnak helye van az SZDSZ pártvezetésében és helye van a parlamenti frakcióban is.

Hozzátette: azt várja Kuncze Gábortól, tegyen javaslatot arra, hogy miként lehet belátható időn belül megoldani Bauer Tamás visszakerülését a frakcióba. Úgy vélekedett, hogy a pártnak vissza kell nyúlnia korábbi értékeihez, amelyeket megújítva kell képviselni a jövőben.

Utólag értesültek

Demszky Gábor főpolgármester Kuncze Gábor mellett állt ki, szerinte a pártelnöknek nincsen alternatívája. Hozzátette ugyanakkor, hogy a párt politikájában változtatások szükségesek, amelyeknek a kormányzati munkában kell megjelenniük.

Gusztos Péter, az SZDSZ ifjúsági tagozata, az Új Generáció alelnöke közölte, hogy "van egy álma az SZDSZ-ről", de ez nem olyan mint amilyen a párt mostanság.

Az álmában szereplő párt szerinte képes a választási ígéretei következetes betartására, ha kell, vállalja a konfliktust koalíciós partnerével és nem követi el korábbi hibáit.

Gusztos Péter sérelmezte, hogy a koalíciós kormányban részt vevő szabad demokraták a miniszterelnök egyik sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentésből értesülnek az uniós tárca nélküli miniszteri poszt létrehozásáról. Az egyeztetés nélküli bejelentést más felszólalók is szóvá tették.

Az országos tanács listán választott tagjai
A Szabad Demokraták Szövetségének tisztújító küldöttgyűlése szombaton megválasztotta a párt országos tanácsának húsz, listán jelölt tagját is. Az SZDSZ honlapján vasárnap közzétett névsor: Bálint György, Bauer Tamás, Bőhm András, Dornbach Alajos, Eörsi István, Gulyás József, Gusztos István, Hankó-Faragó Miklós, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Horn Gábor, Konrád György, Kóródi Mária, Litván György, Magyar Levente, Mécs Imre, Molnár Péter, Rajk László, Sértő-Radics István és Tardos Márton. A mintegy száz fős országos tanács tagjai még a párt megyei elnökei, illetve a megyei szervezetek által megválasztott személyek.


  • Tippek
  • Hírek