Vilhelmina
10 °C
21 °C

Már Kóka János is küldöttgyűlést akar

2008.03.25. 12:16
Kóka János kedden közleményben tudatta, hogy pártja rendkívüli küldöttgyűlésének összehívását kezdeményezi. A szabad demokrata pártelnök szerint pártja alapvető érdeke, hogy aki csalt, mondjon le párttisztségeiről és távozzon a pártból.

Kóka János kedden közleményben tudatta, kezdeményezi a küldöttgyűlés összehívását, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik a párt érdekeit szem előtt tartva azt kérték, ne legyen küldöttgyűlés.

Kóka állítja, kezdettől fogva azon a véleményen volt, hogy legyenek nyilvánosak a visszaéléseket feltáró vizsgálati jegyzőkönyvek, legyen elég a hazugságokból és a hazug szivárogtatásokból. "Azt képviseltem, hogy ha a vizsgálat után bármi kétely marad a pártban, tartsunk rendkívüli küldöttgyűlést. Mindannyian reméltük, hogy gyorsan kiszabadul a párt ebből a méltatlan helyzetből" - írja Kóka.

"Aztán kiderült, hogy a történetnek nincs vége. Jött a szabolcsi álküldött, ma pedig Fodor Gábor kampánystábjának egyik tagjáról derült ki, hogy bár nem volt küldött, mégis szavazott" - indokolja lépését a pártelnök.

"Ebben a helyzetben az én felelősségem, hogy világossá tegyem: az SZDSZ egy demokratikus párt, amelyben demokratikus választások vannak." - írja, megjegyezve, néhányan visszaéltek ezzel a bizalommal. A párt alapvető érdeke, hogy mindazok, akik részt vettek a csalásban, mondjanak le tisztségeikről és távozzanak a pártból. Az SZDSZ ügyvivői testülete, illetve parlamenti frakciója közös tanácskozást tart délután kettőtől Budapesten, ezen az ülésen fogja javasolni a rendkívüli küldöttgyűlést Kóka, igaz ugyanakkor az is, hogy ez még nem feltétlenül jár tisztújítással.

A mostani elnöki bejelentés előzménye, hogy Köteles Péter borsodi SZDSZ-küldött először név nélkül, majd névvel is azt állította a Hír tévének, hogy T. Asztalos Ildikó borsodi pártelnök utasítására több álküldött is Kóka Jánosra szavazott. A Hír tévé azt derítette ki, hogy négy olyan küldött helyett szavaztak tavaly márciusban, aki meg sem jelent a tisztújításon. Az SZDSZ ügyvivői testülete ezután vizsgálatot rendelt el, amelynek elvégzésével Jüttner Csaba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SZDSZ-elnököt bízták meg.

A Kóka-hívőnek számító Jüttner jelentésében sokkal többet állított, mint amit aztán a párt honlapjára felkerült vizsgálati anyagból következtethető lett volna. Például egyértelműen kijelentette, nem Kóka, hanem Fodor javára történt a csalás, pedig azt maga a jelentés is elismeri, hogy miután a szavazás titkos volt, egyértelműen nem állapítható meg, az álküldöttek kire szavaztak.

A Jüttner-jelentésre hivatkozva Kóka János pártelnök múlt pénteken azt állította, ha nincsenek csalók, ő már az elnökválasztás első fordulójában elnök lett volna. Kóka nyilatkozata után néhány órával Fodor Gábor majd másik három ügyvivő Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is felfüggesztette ügyvivői testületi tagságát, azt szorgalmazva a lépéssel, hogy legyen mihamarább rendkívüli tisztújítás. Úgy tudni, a Fodor-stábban Kóka pénteki nyilatkozata volt az utolsó csepp a pohárban, úgy érezték ugyanis, hogy alaptalanul ragasztotta rájuk a csalóimázst Kóka.

Szintén pénteken derült ki, hogy a vizsgálatokat végző szabolcsi elnök megyéjében is volt legalább egy álküldött, mert Vass Albert Gulács polgármestere nem vett részt a liberálisok tavalyi tisztújításán, viszont neve mellett aláírás szerepelt a jelenléti íven. A hétvégén aztán kiderült, Vass nem is tartja magát SZDSZ-tagnak és sohasem fizetett tagdíjat se, a megyei irodavezető viszont állította, Gulács első embere 14 éve tagja a pártnak. Kedden egy újabb személyről derült ki, hogy úgy szavazott az SZDSZ alapszabályáról, hogy nem volt küldött, az illető lemondott párttisztségeiről és elismerte a hibát. Egyes forrásiank szerint a nehezen követhető vitában a fiatalember egy a mellékhelyiségbe távozó küldött társa helyett voksolt, de az elnökválasztáson már nem szavazott.

Múlt csütörtökön, az SZDSZ ügyvivői testületi ülésén még kisebbségben voltak a tisztújítást szorgalmazó politikusok, igaz ugyanakkor az is, hogy a kérdés amiről szavaztak nem úgy hangozott, hogy legyen-e tisztújítás, hanem, hogy azon az estén döntsenek-e róla. A jelenlévők hét/négyre leszavazták, hogy azonnal határozzanak.