Mielőbb rendezné az élettársi jogviszonyt az SZDSZ

2008.12.16. 12:41
Gusztos Péter szerint az Alkotmánybíróság felszólította a parlamentet, hogy rendezze az azonos nemű párok jogviszonyait, de az élettársi kapcsolatban élő heteroszexuálisok jogbiztonságát is erősíteni kell.

Az SZDSZ felszólítja a kormányt, hogy a megfelelő egyeztetések után a jövő év elején nyújtsa be a parlamentnek az Alkotmánybíróság (AB) által hétfőn megsemmisített, a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény meleg párokra vonatkozó részeit; erről Gusztos Péter beszélt kedden.

A liberális párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője azt mondta, a melegekre vonatkozó részek az AB szerint is kiállják az alkotmányosság próbáját, hiszen a határozatban kimondták: az azonos neműek élettársi kapcsolata nem alkotmányellenes.

Gusztos Péter megjegyezte: az AB kifejezetten arra szólította fel a jogalkotót, hogy rendezze az azonos nemű párok jogviszonyait egy olyan jogintézményben, amely a házastársakéhoz hasonló jogállást biztosít számukra.

Január elejére ő maga is egyeztetésre hívja a hazai meleg és leszbikus közösség érdekképviseletével foglalkozó civil szervezeteket, hogy közösen vizsgálják meg, milyen jogi lépésekre van lehetőség.

A jövő év közepén életbe léphet a törvény

Gusztos Péter szerint ha erről a kérdésről a jövő év elején döntést hoz a parlament, akkor a törvény 2009 közepén életbe léphet. Hozzátette, a parlamenti többség több olyan jogszabályt módosított, illetve több olyan módosítást készített elő, amelyek az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának rendezéséhez szükségesek.

A politikus kitért arra, hogy rendezni kellene a heteroszexuális párok élettársi kapcsolatát is. Azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság döntésével nem tud vitatkozni, de személyes véleménye szerint az emberségesnek nem nevezhető. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon mintegy egymillió heteroszexuális él élettársi kapcsolatban. Azt mondta, hogy az ilyen kapcsolatban élő párok és gyermekeik jogbiztonságát is erősíteni kell. Példaként említette, hogy azok a nők és gyermekek, akik ilyen kapcsolatban élnek, vagyonjogi szempontból kiszolgáltatottak.

Gusztos Péter szerint helytelen, ha a jogrend fenntartja azt az állapotot, amellyel büntetik az élettársakat. Az SZDSZ ezért felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja meg, milyen lehetőségek maradtak a heteroszexuális élettársak vagyonjogi és öröklési jogbiztonságának erősítésére.