Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gulyás József az SZDSZ országos tanácsának új elnöke

2007.06.09. 11:24
Az SZDSZ országos tanácsának (ot) alakuló ülésével lezárul a párt idei tisztújítása, az ot szombaton megválasztott új elnöke Gulyás József, aki Wekler Ferenc Baranyai megyei elnököt utasította a háta mögé. Kovács Kálmán környezetvédelmi államtitkár visszalépett.

Gulyás József

Magabiztos fölénnyel nyerte az SZDSZ országos tanácsának (ot) szombati elnökválasztását Gulyás József, aki támogatói közt tudhatta a párt vezető politikusait. A 99 tagú testületből 86-an jelentek meg az alakuló ülésén, ebből 55-en szavaztak Gulyásra. Wekler Ferenc Baranyai megyei elnök 30 szavazatot kapott, egy szavazat érvénytelen volt. A harmadik jelölt Kovács Kálmán környezetvédelmi államtitkár volt, ő azonban a szavazás előtt visszalépett.

Az SZDSZ alapszabálya szerint az ot "tagjai sorából megválasztja elnökét és elnökségének legfeljebb négy tagját, akik nem lehetnek az országos ügyvivői testület tagjai". Ennek értelmében a párt március végi tisztújító országos küldöttgyűlésén ügyvivőnek választott Gulyás Józsefnek le kell mondania posztjáról, helyét Eörsi Mátyás, az SZDSZ parlamenti frakciójának vezetője tölti be.

Kikből áll a 99 tagú ot?

Az országos tanács tagjai

  • a) az országos ügyvivői testület tagjai;
  • b) az országos küldöttgyűlés által közvetlenül választott húsz tag;
  • c) a választmányok elnökei;
  • d) a megyei választmányok által delegált egy-egy, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a Bács-Kiskun megyei és a Pest megyei választmány által delegált két-két személy;
  • e) a budapesti helyi szervezetek elnökei.

Az ot elnöki posztjára pályázó jelöltek szerdán mutatkoztak be programjaikkal a főváros választmány előtt, Wekler Ferencét kérésére távollétében felolvasták. A párt budapesti választmányából 33-an az ot tagjai is. Az ot elnöke eddig Bőhm András volt, ő azonban idén nem jelöltette magát.

Az SZDSZ-ben a március végén tartott elnökválasztással kezdődött az idei tisztújítás, az országos küldöttgyűlés Kóka Jánost választotta pártelnöknek. Április végéig lezajlottak a tisztújítások a helyi csoportokban, május közepéig pedig a megyei szervezetekben. Öt megyében és a fővárosban új elnököket választottak, az összes többi megyében az eddigi vezetők megtarthatták pozíciójukat.