Auguszta
-4 °C
2 °C

Hárman pályáznak az SZDSZ országos tanácsának élére

2007.06.08. 09:17
Szombaton tartja alakuló ülését az SZDSZ országos tanácsa, az elnöki posztra Gulyás József, Kovács Kálmán és Wekler Ferenc pályáznak. A jelöltek szerdán mutatkoztak be a budapesti választmány előtt, ketten szóban mutatták be programjaikat, Wekler Ferenc levelet küldött a testületnek. Az elnökség négy tagjára csak az országos tanács szombati ülésén tesznek javaslatot.

Szombaton lezárul az SZDSZ-ben a kétévente esedékes tisztújítás idei fordulója, az utolsó körben a párt országos tanácsának (ot) elnökét és négy elnökségi tagját választják meg. Információink szerint összeállt az elnöki posztra pályázók végleges listája, melyen Gulyás József ügyvivő, Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára és Wekler Ferenc újraválasztott Baranya megyei elnök szerepelnek. A pozíciót eddig Bőhm András töltötte be, ő azonban idén nem jelöltette magát.

A jelöltek közül ketten a fővárosi választmány szerda esti ülésén mutatták be programjaikat, Wekler Ferencét azonban távollétében olvasták fel, azt ugyanis levélben juttatta el a választmánynak. Úgy tudjuk, Kovács Kálmán és Gulyás József programjai közt nem volt érdemi különbség, ahogyan a pártelnökválasztáskor se tértek el nagyban Kóka János és Fodor Gábor elnökjelöltek elképzelései a párt jövőjét illetően.

Kikből áll a 99 tagú ot?

Az országos tanács tagjai

  • a) az országos ügyvivői testület tagjai;
  • b) az országos küldöttgyűlés által közvetlenül választott húsz tag;
  • c) a választmányok elnökei;
  • d) a megyei választmányok által delegált egy-egy, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a Bács-Kiskun megyei és a Pest megyei választmány által delegált két-két személy;
  • e) a budapesti helyi szervezetek elnökei.

Forrásaink szerint az indokolta a jelöltek fővárosi választmány előtti bemutatkozását, hogy a budapesti szervezet képviselteti magát a legnagyobb számban a 99 tagú országos tanácsban. A párt politikai döntéshozó testületében 33 fővárosi tag van, így az SZDSZ-ben politikailag Budapest számít a legerősebb megyei választmánynak. A programok ismertetése így a jelöltek hivatalos kampányának indulását is jelzi.

Az SZDSZ alapszabálya szerint az ot "tagjai sorából megválasztja elnökét és elnökségének legfeljebb négy tagját, akik nem lehetnek az országos ügyvivői testület tagjai". Ennek értelmében szombaton választják meg az elnökség tagjait is, a jelöltek csak a helyszínen nevezik meg.

Az SZDSZ-ben a március végén tartott elnökválasztással kezdődött az idei tisztújítás, az országos küldöttgyűlés Kóka Jánost választotta pártelnöknek. Április végéig lezajlottak a tisztújítások a helyi csoportokban, május közepéig pedig a megyei szervezetekben. Öt megyében és a fővárosban új elnököket választottak, az összes többi megyében az eddigi vezetők megtarthatták pozíciójukat.