Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vádemelési javaslat Székely Zoltán ellen

2001.04.19. 17:58
Vádemelési javaslattal élt a fogva tartás fenntartása mellett Székely Zoltán országgyűlési képviselő ellen a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatala. A volt kisgazda képviselőt vesztegetéssel gyanúsítják.
Vádemelési javaslattal élt a fogva tartás fenntartása mellett Székely Zoltán országgyűlési képviselő ellen vesztegetés büntette miatt indult nyomozásban az iratismertetés befejeződése után a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatala a Fővárosi Főügyészség felé - közölte Borbély Zoltán, a főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Székely Zoltán
A tetten ért exképviselő
A Fővárosi Bíróság március 14-én újabb négy hónappal hosszabbította meg Székely Zoltán előzetes letartóztatását. A volt kisgazda országgyűlési képviselő ellen - akit tavaly október 12-én a fővárosban az ügyészség szerint tetten értek, később őrizetbe vettek, majd december 15-én előzetes letartóztatásba helyeztek - több büntetőeljárás folyik hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének alapos gyanúja miatt.

Székelyt akkor érték tetten, amikor húszmillió forintot vett át Balla Dániel szigetszentmiklósi vállalkozótól. A feljelentést maga a csatornaépítéssel foglalkozó vállalkozó tette, mert állítása szerint az akkor még kisgazda képviselő megzsarolta, ha nem enged át egy bizonyos részt az általa elnyert csatornaépítési beruházásból a Székely érdekkörébe tartozó cégnek, vagy nem fizet harmincmillió forintot, a közbeszerzéseket vizsgáló parlamenti bizottság elnökeként eljárást indít ellene, és tönkreteszi a vállalkozását.

Balla a rendőrség közreműködésével előbb alkudozni kezdett a képviselővel, majd a megjelölt pénzt átadta a vállalkozónak. Ekkor érték tetten. Székely azóta is tagadja a bűnösségét.

Remélem, az előzetes letartóztatásban lévő Székely Zoltán országgyűlési képviselőt a hat hónapig tartó nyomozás befejezése után a Fővárosi Főügyészség szabadlábra helyezi, hogy felépült egészségi állapotban tudjon védekezni a bíróság előtt - közölte Futó Barnabás, a politikus ügyvédje csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Az ügyvéd elmondta: várhatóan a jövő hét elején dönt a főügyészség Székely szabadlábra helyezéséről. Mint mondta: a rendkívül rossz egészségi állapotban lévő honatya, aki betegsége miatt a fogva tartás ideje alatt 12 kilót fogyott, csak gyógyultan tud a bíróság elé állni.