György
14 °C
24 °C

Folytatódik a nyomozás Székely ügyében

2001.04.12. 10:42
Székely Zoltán zsarolás és vesztegetési ügyében a Fővárosi Ügyészség Nyomozó Hivatala még nem zárja le a nyomozást, mivel négy gyanúsított közül csak a volt kisgazda képviselő kapcsán tartanak csütörtökön iratismertetést. Székely Zoltán mentelmi jogát az Országgyűlés kétszer is felfüggesztette, amiért a gyanúsítás szerint húszmillió forint kenőpénzt vett át októberben, valamint előkerült egy kazetta, amelyen Emőd polgármesterét zsarolta meg. Az képviselő jelenleg előzetes letartóztatásban van.
A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal várhatóan a jövő héten zárja le a nyomozást Székely Zoltán, volt kisgazda képviselő ügyében - tájékoztatta az Indexet Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az ügyben négy gyanúsított van, de nyomozó hivatal az iratismertetést csak Székely ügyében tudja megtartani csütörtök délután. Így vádemelési javaslat sem lesz.

Harmincmilliót követelt Székely

Székely Zoltán
Székely Zoltánt az Ügyészségi Nyomozóhivatal az ORFK munkatársaival érte tetten húszmillió forint átvételekor. Balla Dániel vállalkozó állítása szerint az akkori kisgazda képviselő és a közbeszerzési ellenőrzőbizottság elnöke megzsarolta őt: amennyiben nem engedi át egy nyolcszázmilliós beruházás ötven százalékát egy általa megjelölt alvállalkozónak, vagy nem ad harmincmillió forintot, ellehetetleníti vállalkozását.

Balla Dániel szeptember elején döntött úgy, hogy a rendőrséghez fordul. Úgy döntött, hogy az ügyészség segítségével belemegy az alkuba, és húszmillió forintot ad át. Elmondása szerint a Gellért szálló kávézójában találkoztak október 12-én, ahol közölte vele, hogy nála vannak a "dokumentációk", de nem lenne szerencsés a kávézóban átadni a pénzt. Ekkor Székely azt mondta a vállalkozónak, hogy jóra fordul a sorsa, mivel bekerült a kedvezményezettek klubjába.

A megbeszéltek szerint ki is mentek a szállótól messzebb található parkolóba. Balla a képviselő autójában a vezetőülésre tette a táskát, majd maga is beszállt a kocsiba. Ezután a vállakozó átvette a pénzt rejtő táskát, és megmutatta annak tartalmát a képviselőnek. Ekkor elbúcsúztak, majd Balla még érdeklődött a képviselő egészségi állapotáról. A vállalkozó kiszállt az autóból, és eltávolodva figyelte, ahogyan a nyomozók körülveszik az autót.

Másodjára is felfüggesztették mentelmi jogát

A vesztegetési botrány kirobbanása után az Országgyűlés azonnal felfüggesztette Székely mentelmi jogát. Később azonban ismertté vált a volt kisgazda képviselő egy másik ügye is. Emőd polgármestere ugyanis azt állította, hogy Székely megpróbálta a települést zsarolni. A polgármester közölte azt is: magnószalagra felvett beszélgetésükkel tudja bizonyítani, hogy Székely Zoltán megkísérelte rávenni arra, hogy a település és a hozzá csatlakozó községek szennyvízvezeték-beruházásából egy általa megnevezett cég is munkát kaphasson. Székely mentelmi jogát decemberben az Országgyűlés másodszor is felfüggesztette, majd a Fővárosi Ügyészség Nyomozó Hivatala elrendelte előzetes letartóztatását.

A házkutatás során a képviselőnél szigorúan titkos jelzéssel ellátott iratokat találtak a nyomozók, ezért a mentelmi bizottság márciusban ismételten javasolta Székely mentelmi jogának felfüggesztését. Ezt azonban az Országgyűlés már nem hagyta jóvá. Székely Zoltán december 15 óta előzetes letartóztatásban van, mivel félnek, hogy megszökik, vagy eltűnteti a bizonyítékokat.