Benedek
-5 °C
5 °C

Felfüggesztették a nyomozást a szerverügyben

2006.06.14. 22:11
Egyelőre nem nyomoz tovább a rendőrség a választási kampány nagy politikai botránya ügyében, mert nem megállapítható, ki használta a Fidesz számítótgépét, amikor betörtek az MSZP alvállalkozójának szerverére.

A rendőrség újabb adat felmerüléséig felfüggesztette a nyomozást, amelyet az MSZP számítógépes szerverének feltörése ügyében folytatott - erősítette meg az RTL Klub szerda esti híradójának információját a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI-nek.

Az elkövető jelenleg ismeretlen, emiatt függesztették fel a nyomozást az elmúlt héten - közölte Schőn Péter. Kifejtette: az ügyben több tucat tanút hallgattak ki és megállapították a bűncselekmény megtörténtét. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a rendőrség megtalálta azt a számítógépet, amelyről a szocialista párt kampányanyagait illetéktelenek letöltötték, és azonosították a gép tulajdonosát is, ugyanakkor a használati kódokat többen is ismerték.

"Egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy a feltörés időpontjában ki használta a számítógépet" - jegyezte meg a BRFK szóvivője. A budapesti székhelyű Relatív Kft. reklámügynökség ügyvezetője február 13-án tett feljelentést, ennek alapján rendelte el a nyomozást a rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Hiller István, az MSZP elnöke előzőleg sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint február 3-án a Fidesz egyik szerveréről behatoltak az MSZP választási anyagaiba, és onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait töltötték le. A legismertebb kreatív anyag ezek közül Hiller István végül fel sem használt kampányanyagai voltak, amelyeket a Magyar Nemzet le is közölt. Hiller először jó reklámnak minősítette a kreatív anyagok megjelentetését, később elítélte az ellenzéki párt lépését.

A botrány kirobbanása utáni napokban Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke közleményben arról tájékoztatott, hogy az ügyben belső vizsgálatot rendelt el, melyben megállapították három ember lehetséges felelősségét, ezért őket felfüggesztették. A párt kampányfőnöke akkor a személyiségi jogok védelmére való tekintettel nem kívánta nyilvánosságra hozni az érintettek nevét.