Fidesz: Az SZDSZ nem akarta beáldozni Horváthot Szilvásyért

2007.06.18. 16:42
A Fidesz feltételezése szerint az SZDSZ azért bólintott rá Szilvásy György miniszterségére, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter maradhasson. Erről Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

"Ha a te gyenge minisztered maradhat, akkor az én gyenge emberem is lehet miniszter. Ilyen politikai alkuk köttettek a hétvégén" – mondta Pokorni Zoltán. Szerinte ezzel magyarázható, hogy az SZDSZ először szokatlan módon, kemény szavakkal reagált a kormányátalakításra, a hétfői parlamenti ülésen azonban Kóka János pártelnök és Eörsi Mátyás frakcióvezető már mosolyogva, üdvözült arccal asszisztált a "botrányos hatalmi osztozkodáshoz".

"Feltesszük, az történt, hogy a szocialista párt világossá tette: ha Horváth Ágnes maradhat egészségügyi miniszter, akkor Szilvásy György is lehet titkosszolgálatokat felügyelő miniszter" – jelentette ki Pokorni Zoltán, aki szerint ezért maradt el az SZDSZ "beharangozott, nagyszájú, nagy hanggal" elmondott bejelentése.

Arra a kérdésre, hogy tudnak-e valamit, vagy csak feltételeznek, a Fidesz alelnöke azt mondta: a nyilatkozatokból olvasnak, szerinte nehéz mással magyarázni, hogy az SZDSZ a harcos kijelentések után most miért viselkedik így. "Megzsarolták egymást, kiegyeztek egymással a koalíciós partnerek" – mondta.

A Fidesz alelnöke ugyanakkor úgy vélte: mindennek a vesztese az ország, mert azt az esélyt sem hagyta meg a kormány, hogy a koalíció új szereplőkkel, nagyobb szakértelemmel, jobban kormányozzon, mint most.

Pokorni Zoltán szerint a kormányátalakítás azt is jelzi, hogy az államreform és a fejlesztéspolitika Gyurcsány Ferenc által fémjelzett elképzelésének vége. Ebben a tekintetben Gyurcsány Ferenc személyes bukásáról van szó, mondta.

Vége az egy évvel ezelőtt nagy hangon bejelentett államreformnak, a közigazgatás megreformálásának, amelyet a "magunkon kezdjük a spórolást" szlogennel jelentettek be, hiszen Draskovics Tibor Államreform Bizottsága megszűnik, ő ezután "szuper közigazgatási államtitkárként" dolgozik.

A szintén Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére létrejött Fejlesztéspolitikai Irányító Testület is megszűnik, bár azt sem lehet tudni, hogy ez a "bukott miniszterek tanácsa" pontosan mit csinált azon kívül, hogy felvették a fizetésüket.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a Fidesz alelnökének szavaira úgy reagált: Pokorni Zoltán kizárólag az Orbán-Torgyán kormány tagjaként szerzett élményeit idézhette fel, amikor politikai alkuról beszélt.

"De meg tudom nyugtatni: amióta a választók úgy döntöttek, hogy leváltják az akkori kormányt a szabad választásokon, Orbán Viktor politikai praktikái kizárólag a Fideszben élnek tovább" – mondta.  • Hírek
  • Hírek