Szilvásy vállalhatatlan az SZDSZ-nek

2007.06.17. 18:37
Az SZDSZ parlamenti frakciója és ügyvivői testülete rendkívüli ülést tart hétfőn délelőtt, a téma a pénteken bejelentett kormányátalakítás lesz. A liberálisok szerint Szilvásy György egyéves tevékenységéhez kötődött a legtöbb botrány, így elfogadhatatlannak tartják, hogy a titkosszolgálatokat a továbbiakban miniszterként felügyelje. Az SZDSZ vezetői sokallják a három embert a koalíciós koordináció felügyeletére, és kifogásolják, hogy a spórolás helyett nőtt a miniszterek száma. A szocialisták szerint nem történt strukturális átalakítás, csak interpellálhatóvá váltak az eddig nem interpellálható vezetők.

„Az SZDSZ nem hatalomtechnikai, hanem hatékonysági kérdésként kezeli a kormány átalakítását” – mondta el az Index kérdésére Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke. A liberális párt parlamenti frakciója és ügyvivői testülete hétfőn rendkívüli ülést tart, melynek témája a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által pénteken bejelentett kormányátalakítás lesz.

Át kell alakítani a koalíciós szerződést

Úgy tudjuk, a pénteki bejelentés előtt, amikor a miniszterelnök egyeztetett a szabad demokrata vezetőkkel, az SZDSZ elnöke azt vetette fel, hogy amíg az SZDSZ nem alakítja ki álláspontját hivatalosan, addig Gyurcsány Ferenc javaslatként kezelje elképzeléseit. A miniszterelnök azonban úgy reagált, hogy az alkotmány alapján az ő kompetenciája és felelőssége a döntés. Érdekes ugyanakkor, hogy Gyurcsány a pénteki bejelentéskor azt mondta, egyeztetett az SZDSZ-szel és az MSZP-vel is, és az átalakítások fő irányvonalát támogatták. Abban mindenképp egyetértettek, hogy a kialakult helyzet miatt módosítani kell a koalíciós szerződést, az ugyanis tartalmazza, hogy milyen tárcák vannak, és azokért ki felel.

A liberálisok szerint meg kell erősíteni a külgazdasági feladatok kezelését, mert ahhoz, hogy ebben jelentős sikereket érjenek el, a gazdasági és közlekedési minisztérium ezzel foglalkozó államtitkárának hónapokat kellene külföldön töltenie, amit azonban a tárcára háruló feladatok sokasága nem tesz lehetővé. Információink szerint ugyanakkor a külgazdasági feladatokra az SZDSZ nem feltétlenül akar új államtitkárságot, de ragaszkodik a probléma kezeléséhez.

Szilvásy vállalhatatlan

Úgy tudjuk, az SZDSZ ügyvivői testületében egységes az az álláspont, hogy Szilvásy György újdonsült titkosszolgálati miniszter személye vállalhatatlan, hiszen ténykedése egy éve alatt a legtöbb botrány a titkosszolgálatokhoz kötődött, és ez a terület eddig is hozzá tartozott.

Információink szerint teljességgel elfogadhatatlan az SZDSZ számára az az elképzelés is, hogy a kormányzati informatikát Szilvásy György felügyelje, miután a jelenlegi tervek szerint a Miniszterelnöki Hivataltól Szilvásyhoz kerülne ezek kezelése. Az SZDSZ-nek az lenne megnyugtató, ha maradna a kancellárián a terület felügyelete, amiért jelenleg Simon Géza kormánybiztos felel. Forrásaink szerint a párt egységes álláspontja ugyanis az, hogy az információs szabadság nem valósulhat meg, ha a nyilvánosság elől minden információt elzárni igyekező titkosszolgálati miniszter felügyeli ezt a területet.

Úgy tudni, az SZDSZ-en belül többen radikális álláspontot képviselnek Szilvásy György ügyében, ugyanakkor a liberálisok számára vállalhatatlan tárcavezető miatt nem várható koalíciós szakítópróba. Egyes forrásaink szerint azért lesz ultimátum, mások szerint inkább a megegyezésre törekvés fogja jellemezni a tárgyalásokat.

Nem örülnek Lamperthnek

Az SZDSZ vezetői között felmerült az is, nem biztos, hogy szociális és munkaügyi miniszterként Lamperth Mónika a legjobb választás, ugyanakkor ebben az ügyben nem várható pengeváltás, miután korábban a szocialisták sem feküdtek keresztbe Horváth Ágnes vagy éppen Fodor Gábor kinevezésekor.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az SZDSZ azt fogja kérni a miniszterelnöktől, elképzeléseit továbbra is javaslatként kezeljék, és a részletekről záros határidőn belül állapodjanak meg. A liberálisok számára elfogadhatatlan, hogy miközben a kormány egy éve magán kezdte a spórolást, és csökkent a miniszterek száma, most mindenféle érdemi egyeztetés nélkül mégis több miniszter lett.

Tumultus fejlesztéspolitikában és a koordinációban

Az SZDSZ szerint tisztázásra szorul az is, hogyan fog a gyakorlatban működni a fejlesztéspolitikai intézményrendszer, az ugyanis meglepő, hogy a kérdés miniszteriális felügyeletet nyert, ugyanakkor tisztázatlan, mi lesz a feladata az öt muskétásnak, azaz a MEH-ben ragadt öt politikai államtitkárnak (Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Magyar Bálint, Németh Imre). Többen annak sem örülnek, hogy Bajnai Gordon miniszterségével egy tisztán MSZP-s tárcához kerültek a fejlesztési pénzek, hiszen eddig - Bajnai mellett - Magyar Bálint SZDSZ-es politikusnak is volt szava ezekben az ügyekben.

Az is megütközést váltott ki liberális ügyvivőkből, hogy pillanatnyilag már hárman felügyelik a koalíciós koordinációt. Az ugyanis teljesen világosan látszik, hogy a kancellária-miniszter fő feladata az új struktúrában éppúgy a koordináció, mint ahogy Draskovics Tibor és Horn Gábor is ugyanezért a területért felel. Kérdés, ki fog, kit és mit koordinálni.

Örök vita: az egészségügy átalakítása

Az egészségügy átalakításában forrásaink bíznak a megegyezésben, ugyanakkor a jelenlegi szocialista elképzelésnek az SZDSZ vezetésében egyetlen támogatója sem akadt. Az SZDSZ vezetői osztják Eörsi Mátyás frakcióvezető azon álláspontját, miszerint nem jöhet létre a jelenlegi egy monopólium helyett nyolc monopol szervezet, amelynek vezetését nyilvánvalóan az MSZP szocialista káderekkel képzelné el, régiónként egy-két kiemelt fizetésű vezetővel és új kormányzati Audikkal.

„Nem lesznek új szolgálati autók, nem jönnek létre új minisztériumok, nem fognak többen a kormányülésen részt venni” – reagált az SZDSZ-es felvetésekre egy vezető szocialista politikus. Leszögezte azt is, hogy a szocialisták sem szóltak bele abba, hogy az SZDSZ kit jelöl miniszternek. Forrásunk úgy vélte, strukturális átalakítás különben sem történt, hiszen nincsenek új személyek a fizetési listán, csupán világosan tisztázva lettek a felelősségi körök, interpellálhatóvá váltak az eddig nem interpellálható vezetők.  • Tippek
  • Árfolyam