Friderika
13 °C
29 °C

Tovább vajúdik az MSZP-frakció a magántőkéről

2008.03.25. 19:11
A tervek szerint ma informálisan döntött volna a szocialista képviselőcsoport az egészségbiztosításba bevont magántőkéről, de végül nem született határozat. Mindenképp tovább kell vinni a reformot, hangzott el a szocialista frakció kedd esti ülésén.

Ismét az egészségügyi törvény és az ellenzék által beígért népszavazás körül kezdett pörögni a szocialista frakció a keddi frakcióülésen, ahol hangsúlyozták, hogy fontos a reformok továbbvitele.

Ezúttal sikerült túlszárnyalni a múlt heti gyér létszámot, most legalább 80-90 képviselő töri azon a fejét, hogy miként kerüljék el a referendumot, magyarán azt, hogy ne a nép tiltsa ki a magántőkét az egészségbiztosítási törvényből.

Az egyik szocialista képviselő szerint kormányozni kell, nem pedig népszavazásról népszavazásra bukdácsolni: azaz jelenleg a pénztárra igent, a magántőkére egyelőre nemet kell mondani. A frakcióvezetőség egyik tagja arról beszélt - valószínűleg a többségi álláspontot visszahangozva -, hogy tovább kell vinni a reformot, a magántőke sorsára viszont konkrétan nem tért ki.

Megjegyzendő, a frakcióülésen arról is szó esett, hogy az egészségügy átalakítása nem csupán a biztosítási rendszer átszabása: össze kellene például hangolni végre a mentősök, a szakrészlegek, a háziorvosok működését, mert ami most van, "az nem állapot".

Összességében az ülésen tapasztalható hangulat azt jelzi, hogy többé-kevésbé a tervezett szisztémát vinnék tovább, csak a magántőke kerül ki, azután ha úgy alakul a helyzet, meg lehet próbálni visszacsempészni. A tervek szerint informálisan most döntöttek volna az egészségbiztosításba bevont magántőkéről, de végül nem született határozat.