Valér
-2 °C
0 °C

Kovács: A szociáldemokrata értékrend győzött

2002.04.27. 17:59
Szombati ülésén a választások és a Fidesz kormányzásának eredményeit értékelte az MSZP országos választmánya, amely május közepére tűzte ki a párt kongresszusát.
Az MSZP országos választmánya az elnökség előterjesztése alapján május 12-re hívja össze a párt kongresszusát, ahol a küldöttek beszámolót kapnak a koalíciós tárgyalások addigi eredményeiről és döntenek a koalíciós megállapodás feltételeiről - közölte Jánosi György, a választmány elnöke a testület szombati ülését követő, Kovács László pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A választmányi elnök szerint így minden esély megvan arra, hogy teljesüljön Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt ígérete, és május 20-ig lezárulnak a koalíciós tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között.

Az ország békéje

Jánosi hangsúlyozta: a testület elfogadhatatlannak tart minden olyan kezdeményezést, amely megkérdőjelezi a választások eredményét.

Ezért arra kérik Mádl Ferenc köztársasági elnököt, vesse latba minden politikai súlyát és tekintélyét az ország békéjének megőrzése, valamint az európai normák szerinti kormányzati átadás-átvétel érdekében.

Nemzeti nacionalizmus

Jánosi György beszámolt arról, hogy az országos választmány történelmi tettként értékelte a választási eredményeket, mert olyan időszakban sikerült Európa közepén megállítani a nacionalista, populista jobboldalt, amikor a földrészen a világgazdaság stagnálása következtében erősödni látszik a jobboldali, illetve a nemzeti nacionalizmus.

Száz nap kétszáz milliárdból

Jelezte: a választmány megerősítette az új kormány első száz napjának lépéseit, amelyek - mint mondta - bizonyítják, hogy az MSZP olyan politikai erő, amely betartja vállalásait.

Kérdésre válaszolva Kovács László pártelnök azt mondta, hogy az első száz nap intézkedéseit - ha hitelesek a kormány által a magyar gazdaságról közzétett adatok - 200 milliárd forintból lehet megvalósítani.

- Reméljük, nem ér bennünket csalódás a kormány szavahihetőségét illetően - tette hozzá.

Nem a szocialista út

Fontosnak tartotta, hogy az ülésen többen kiemelték: ellentétben Orbán Viktor értékelésével nem a szocialista út, hanem a szociáldemokrata értékrend győzött a választásokon.

Kitért arra, a választmányi tagok a győzelem tényezői között említették, hogy a programot hiteles, felkészült képviselők tolmácsolták, továbbá az eredményben fontos szerepet játszott az SZDSZ-szel kötött szövetség is.

Több nő és fiatal a szocialista frakcióban

Kovács László úgy fogalmazott, az általános megítélés szerint különösen értékessé tették a választási győzelmet a körülmények.

A győzelem részeként - tájékoztatása szerint - a szocialista frakcióba a korábbinál több nő, s jóval több fiatal került be, magasabb az iskolai végzettség és a képviselők majdnem fele új.

A pártelnök megjegyezte: azért is nehéz a helyzet, mert a Fidesz láthatóan nem tud megbékélni a választási vereséggel, de ez előbb-utóbb véget ér, a társadalom megosztottsága viszont az elmúlt négy év kormányzásának eredményeként megmarad.

Betöltetlen posztok, fegyyelem

Kovács László a feladatok közé sorolta a koalíciós tárgyalások és az arról szóló megállapodás mielőbbi létrejöttét. Kijelentette, semmilyen előzetes megállapodás nem született sem a minisztériumok számáról, sem a tárcák elosztásáról, sem a személyekről.

Közölte: az MSZP-nek fel kell készülnie a parlament alakuló ülésére, az elnökség kedden tesz javaslatot a frakcióvezetés tagjaira, s azt követően lesz szó a parlamenti tisztségek betöltéséről.

Tájékoztatása szerint az országos választmány ülésén egyetértés volt abban, hogy a tíz mandátumos parlamenti többség miatt, kemény, fegyelmezett munkára lesz szükség az Országgyűlésben.

Szélsőségesek kiszorítása törvényi eszközzel

Kovács László arról is beszélt, hogy szeretnék mielőbb felszámolni a lelkekben a Fidesz által okozott károkat, és tettekkel akarják bizonyítani, hogy "Magyarországnak nem popsztárra, hanem miniszterelnökre van szüksége, aki biztosítani tudja az ország felemelkedését egy tisztességes kormányzással".

Fontosnak nevezte, hogy a törvényhozás eszközeivel kiszorítsák a közéletből a szélsőséges megnyilvánulásokat és a nacionalizmus helyett a nemzeti érzés erősödjön.

A választások tapasztalatairól szólva azt mondta, ezeket hasznosítják az önkormányzati választások eredményes megvívása érdekében, hisz minden, ami történik, már előkészítése a 2006-os országgyűlési választásoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!