Diána
12 °C
27 °C

Minden ígéretét teljesíteni akarja az MSZP

2002.04.27. 11:45
Az Magyar Szocialista Párt választmánya május 12-ére tűzte ki az MSZP kongresszust - hangzott el a testület szombati ülése utáni sajtótájékoztatón. A kongresszus feladata az lesz, hogy az Országgyűlés és a választmány előterjesztése nyomán döntsön az SZDSZ-el kötendő koalíciós megállapodás feltételeiről.
Kovács László Pártelnök az országos választmány ülésén elhangzottakat értékelve azt mondta, hogy a testület elégedett az elért választási eredménnyel, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a párt nincsen könnyű helyzetben.

A politikus a választmányi tagok véleményét tolmácsolva azt hangsúlyozta, hogy nem a szocialista út, hanem a szociáldemokrata értékrend győzött a polgárinak nevezett, de a demokratikus értékeknek fittyet hányó politizálással szemben.

Mint mondta, a siker oka a szociáldemokrata program, a hiteles jelöltek és az SZDSZ-szel folytatott együttműködés volt. Úgy fogalmazott, a kampányban a csendes igazságok, ha nem is kiütéses, de pontozásos győzelmet arattak a harsány hazugságok ellen. Ennek kapcsán kiemelte azt is, hogy olyan "példátlan propaganda folyt közkézen, mely gátlástalanul épített a nacionalizmusra és a demagógiára".

Megnyugodtak

A pártelnök beszámolója szerint a választmány megnyugvással fogadta az OVB döntését, a töredékszavazatokkal kapcsolatos beadvány ügyében. A szocialisták úgy látják, a Fidesz még mindig nem tud belenyugodni a vereségbe. Egyebek mellett ezért is kérik Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy minden befolyását és tekintélyét vesse latba a nyugalom helyreállításáért és a normális kormányváltásért.

A tárcakiosztásról nem beszélnek

A koalíciós tárgyalásokról szólva Kovács László megemlítette: A cél a minél gyorsabb megállapodás. Hangsúlyozta azonban, hogy semmilyen előzetes megegyezés nincsen sem a tárcák elosztásáról, sem a miniszterek személyéről. "Minden ezzel kapcsolatos felvetés csupán hírlapi kacsa és találgatás".

A szocialisták parlamenti munkájával kapcsolatban Kovács László arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon komoly és fegyelmezett politizálásra van szükség. Mint mondta, erre azért is szükség van, mert tettekkel akarják bizonyítani, hogy a kampányban igazat mondtak. Ezért a lehető leggyorsabban megalkotják az első száz nap programjának előkészítéséhez szükséges előterjesztéseket.

Kovács László kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a száz napos programba foglaltak mintegy 200 milliárd forintból megvalósíthatóak.

Kerül amibe kerül

Az Index információi szerint a választmányi ülésen egyetértés volt abban, hogy ennek a programnak mind a 13 pontját "kerül, amibe kerül" meg kell valósítani.

A szűkös parlamenti többséggel kapcsolatban olyan vélemény hangzott el, hogy a szükségből erényt kell kovácsolni: hatékony munkamegosztást kell kialakítani a pártban, a frakcióban és a koalícióban is.

A testület egyik tagja a tárcák elosztásával kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy nem lehet még egyszer elkövetni azt a hibát, amit 1994-ben, amikor is az MSZP átengedte az oktatási Minisztériumot az MSZP-nek. Szerinte ez azért is fontos, mert most az oktatás stratégiai terület lett.

Májusban SZDSZ küldöttgyűlés
Rendkívüli országos küldöttgyűlést tart májusban a Szabad Demokraták Szövetsége - erről szombaton, Budapesten tartott ülésén döntött a párt országos tanácsa. Béki Gabriella az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a küldöttgyűlésnek - amelyet 18-án, vagy 25-én tartanak - kell jóváhagynia a koalíciós megállapodást.

Kuncze Gábor pártelnök egy kérdésére válaszolva jelezte: várhatóan a jövő héten ül össze először a szabad demokraták új parlamenti frakciója, s feltehetőleg akkor határoznak a képviselőcsoport vezetőjének személyéről is. Elmondása szerint a tanácskozáson elemezték az SZDSZ választási szereplését, amelyet összességében sikeresnek ítéltek. Megjegyezte, hogy a következő időszakban mindent el fognak követni a párt helyzetének stabilizálása, erősítése érdekében.

A tanácskozáson elfogadott nyilatkozat szerint az SZDSZ országos tanácsa egyetért azzal, hogy a koalíciós kormányzásra készülő kormányváltó erők gyorsítsák fel a programegyeztetés folyamatát, és mielőbb jöjjön létre a koalíciós megállapodás.