Judit
2 °C
7 °C

Minden ígéretét teljesíteni akarja az MSZP

2002.04.27. 11:45
Az Magyar Szocialista Párt választmánya május 12-ére tűzte ki az MSZP kongresszust - hangzott el a testület szombati ülése utáni sajtótájékoztatón. A kongresszus feladata az lesz, hogy az Országgyűlés és a választmány előterjesztése nyomán döntsön az SZDSZ-el kötendő koalíciós megállapodás feltételeiről.
Kovács László Pártelnök az országos választmány ülésén elhangzottakat értékelve azt mondta, hogy a testület elégedett az elért választási eredménnyel, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a párt nincsen könnyű helyzetben.

A politikus a választmányi tagok véleményét tolmácsolva azt hangsúlyozta, hogy nem a szocialista út, hanem a szociáldemokrata értékrend győzött a polgárinak nevezett, de a demokratikus értékeknek fittyet hányó politizálással szemben.

Mint mondta, a siker oka a szociáldemokrata program, a hiteles jelöltek és az SZDSZ-szel folytatott együttműködés volt. Úgy fogalmazott, a kampányban a csendes igazságok, ha nem is kiütéses, de pontozásos győzelmet arattak a harsány hazugságok ellen. Ennek kapcsán kiemelte azt is, hogy olyan "példátlan propaganda folyt közkézen, mely gátlástalanul épített a nacionalizmusra és a demagógiára".

Megnyugodtak

A pártelnök beszámolója szerint a választmány megnyugvással fogadta az OVB döntését, a töredékszavazatokkal kapcsolatos beadvány ügyében. A szocialisták úgy látják, a Fidesz még mindig nem tud belenyugodni a vereségbe. Egyebek mellett ezért is kérik Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy minden befolyását és tekintélyét vesse latba a nyugalom helyreállításáért és a normális kormányváltásért.

A tárcakiosztásról nem beszélnek

A koalíciós tárgyalásokról szólva Kovács László megemlítette: A cél a minél gyorsabb megállapodás. Hangsúlyozta azonban, hogy semmilyen előzetes megegyezés nincsen sem a tárcák elosztásáról, sem a miniszterek személyéről. "Minden ezzel kapcsolatos felvetés csupán hírlapi kacsa és találgatás".

A szocialisták parlamenti munkájával kapcsolatban Kovács László arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon komoly és fegyelmezett politizálásra van szükség. Mint mondta, erre azért is szükség van, mert tettekkel akarják bizonyítani, hogy a kampányban igazat mondtak. Ezért a lehető leggyorsabban megalkotják az első száz nap programjának előkészítéséhez szükséges előterjesztéseket.

Kovács László kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a száz napos programba foglaltak mintegy 200 milliárd forintból megvalósíthatóak.

Kerül amibe kerül

Az Index információi szerint a választmányi ülésen egyetértés volt abban, hogy ennek a programnak mind a 13 pontját "kerül, amibe kerül" meg kell valósítani.

A szűkös parlamenti többséggel kapcsolatban olyan vélemény hangzott el, hogy a szükségből erényt kell kovácsolni: hatékony munkamegosztást kell kialakítani a pártban, a frakcióban és a koalícióban is.

A testület egyik tagja a tárcák elosztásával kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy nem lehet még egyszer elkövetni azt a hibát, amit 1994-ben, amikor is az MSZP átengedte az oktatási Minisztériumot az MSZP-nek. Szerinte ez azért is fontos, mert most az oktatás stratégiai terület lett.

Májusban SZDSZ küldöttgyűlés
Rendkívüli országos küldöttgyűlést tart májusban a Szabad Demokraták Szövetsége - erről szombaton, Budapesten tartott ülésén döntött a párt országos tanácsa. Béki Gabriella az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a küldöttgyűlésnek - amelyet 18-án, vagy 25-én tartanak - kell jóváhagynia a koalíciós megállapodást.

Kuncze Gábor pártelnök egy kérdésére válaszolva jelezte: várhatóan a jövő héten ül össze először a szabad demokraták új parlamenti frakciója, s feltehetőleg akkor határoznak a képviselőcsoport vezetőjének személyéről is. Elmondása szerint a tanácskozáson elemezték az SZDSZ választási szereplését, amelyet összességében sikeresnek ítéltek. Megjegyezte, hogy a következő időszakban mindent el fognak követni a párt helyzetének stabilizálása, erősítése érdekében.

A tanácskozáson elfogadott nyilatkozat szerint az SZDSZ országos tanácsa egyetért azzal, hogy a koalíciós kormányzásra készülő kormányváltó erők gyorsítsák fel a programegyeztetés folyamatát, és mielőbb jöjjön létre a koalíciós megállapodás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?