Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az R-Go is együtt érez a kilépett félvér vokalistával

2005.08.24. 20:09
Az ARC idei plakátkiállításán, a hazaszeretet koncerten színesbőrű vokalistája nélkül lépett színpadra az R-Go. A rendezvény után a fellépők és a szervezők szolidaritási nyilatkozatot adtak ki az éneseknővel. Sonia szerdán azt nyilatkozta, hogy magát és a zenekart féltve nem lépett fel három hete a Magyar Szigeten.
A 6. ARC kiállítás "Haza. Szereted?" című koncertjének fellépői - köztük az R-Go, a Beatrice, a Bëlga - és szervezői szolidaritásukat fejezték ki "Sonia-val, aki az R-Go zenekar kongói-magyar vokálénekesnője volt", olvasható a tusarok.org című portálon közölt nyilatkozatban.

A színesbőrű énekesnő augusztus 7-én "nem léphetett fel a Magyar Sziget színpadán, és augusztus 18-án már nem volt az R-Go tagja, ezért a kiállítás koncertjén nem tudtunk nyilvánosan közösséget vállalni vele" - írják utalva arra, hogy az ARC kiállításon fellépő R-Go ott is nélküle lépett színpadra.

Elutasítják a rasszizmust

A rendezvény szervezői szerint a hazaszeretet koncert "megbékélést kifejező üzenete miatt" számukra is elfogadhatatlan, hogy bárki a bőrszíne, származása alapján mást kirekesszen az egyenlő méltóságú emberek közösségéből. "Meggyőződésünk, hogy a Magyar Köztársaság polgárainak túlnyomó többsége a leghatározottabban elutasítja a rasszista kirekesztést, és a kirekesztők magukat bélyegzik meg az ország sokféleképpen gondolkodó, reményünk szerint együttműködésre törekvő közösségei szemében" - írják.

Sonia, szerdán este a Klub Rádió Kontra című műsorában saját szavaival mondta el, hogy a Magyar Szigeten miért nem lépett fel a zenekarral együtt. A vokálos cáfolta, hogy a szigeten bárki is hozzá szólt volna, volt ott viszont "70-80-100 hungarista", akik szerinte csúnyán néztek rá, majd koncert előtt a zenekar egyik segítőjétől azt hallotta, hogy néhányan meg akarják támadni a buszukat. Ezután, a zenekar védelmében inkább nem lépett fel.

Az eseményen történtek miatt Almássy Kornél, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke úgy döntött, hogy jövőre nem vesz részt a Magyar Szigeten.