Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Az R-Go is együtt érez a kilépett félvér vokalistával

2005.08.24. 20:09
Az ARC idei plakátkiállításán, a hazaszeretet koncerten színesbőrű vokalistája nélkül lépett színpadra az R-Go. A rendezvény után a fellépők és a szervezők szolidaritási nyilatkozatot adtak ki az éneseknővel. Sonia szerdán azt nyilatkozta, hogy magát és a zenekart féltve nem lépett fel három hete a Magyar Szigeten.
A 6. ARC kiállítás "Haza. Szereted?" című koncertjének fellépői - köztük az R-Go, a Beatrice, a Bëlga - és szervezői szolidaritásukat fejezték ki "Sonia-val, aki az R-Go zenekar kongói-magyar vokálénekesnője volt", olvasható a tusarok.org című portálon közölt nyilatkozatban.

A színesbőrű énekesnő augusztus 7-én "nem léphetett fel a Magyar Sziget színpadán, és augusztus 18-án már nem volt az R-Go tagja, ezért a kiállítás koncertjén nem tudtunk nyilvánosan közösséget vállalni vele" - írják utalva arra, hogy az ARC kiállításon fellépő R-Go ott is nélküle lépett színpadra.

Elutasítják a rasszizmust

A rendezvény szervezői szerint a hazaszeretet koncert "megbékélést kifejező üzenete miatt" számukra is elfogadhatatlan, hogy bárki a bőrszíne, származása alapján mást kirekesszen az egyenlő méltóságú emberek közösségéből. "Meggyőződésünk, hogy a Magyar Köztársaság polgárainak túlnyomó többsége a leghatározottabban elutasítja a rasszista kirekesztést, és a kirekesztők magukat bélyegzik meg az ország sokféleképpen gondolkodó, reményünk szerint együttműködésre törekvő közösségei szemében" - írják.

Sonia, szerdán este a Klub Rádió Kontra című műsorában saját szavaival mondta el, hogy a Magyar Szigeten miért nem lépett fel a zenekarral együtt. A vokálos cáfolta, hogy a szigeten bárki is hozzá szólt volna, volt ott viszont "70-80-100 hungarista", akik szerinte csúnyán néztek rá, majd koncert előtt a zenekar egyik segítőjétől azt hallotta, hogy néhányan meg akarják támadni a buszukat. Ezután, a zenekar védelmében inkább nem lépett fel.

Az eseményen történtek miatt Almássy Kornél, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke úgy döntött, hogy jövőre nem vesz részt a Magyar Szigeten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!