Jenő
-3 °C
6 °C

Szonda: az MSZP növelte előnyét

2002.07.15. 06:36
Az MSZP támogatóinak tábora június óta nőtt, míg a Fideszé csökkent - legalábbis ez derül ki a Népszabadság által hétfőn közzétett Szonda Ipsos-felmérésből. Az adatok szerint sem a szabad demokraták, sem az MDF nem jutna be a parlamentbe.
Július elején a nagyobbik kormánypártnak az összes szavazók körében hét, míg a biztos pártválasztók között 11 százaléknyi előnye volt a Fidesszel szemben. A választókorúak 37 százaléka tartja magát jelenleg MSZP-szimpatizánsnak. A biztosan szavazó pártot választók 51 százaléka a szocialistákat, és 40 százaléka a Fideszt támogatná.

Továbbra is előnyben van viszont a Fidesz a 40 alatti korcsoportban, amelyben a Szonda szerint 39 százalékos népszerűségnek örvend, míg az MSZP csupán 31 százalékos. Ezzel szemben az 50 év felettiek és a fővárosiak körében a szocialistáknak lényegében kétszer annyi támogatójuk van, mint a nagyobb ellenzéki pártnak (43 és 23, illetve 44 és 22 százalék).

A Szonda adatai szerint a kisebb pártok támogatottsága nem változott érdemben. A biztos szavazó pártot választók körében elért 4 százalékos eredményével egyedül az SZDSZ áll a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb közelében. A MIÉP 2, az MDF, a Centrum és a Munkáspárt 1 százalékos tábort tudhat maga mögött.

Adatfelvétel
Az adatfelvétel ideje: 2002. július 1-9. A megkérdezettek száma: 3000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 3000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztek volna az országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?