Jolán
2 °C
4 °C

Elmaradt a szalagvágás a Szövetségesek Házában

2007.05.04. 13:36
Pénteken Orbán Viktor és szövetségesei megnyitották a Szövetségesek Házát. A Szentkirályi utcai épületben tartott sajtótájékoztatón ott volt a megnyitóra előkészített nemzetiszínű szalag, azonban végül nem vágták át. Az kiderült, hogy a szövetség szó a szövet szóból ered, és hogy egy szövetség alappillérei a hűség és a kitartás.

„Arra kötünk szövetséget, hogy Magyarországot szolgáljuk, aminek saját céljai vannak, és ezeket el is tudja érni, így erősödik” – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken, a Szövetségesek Háza megnyitására rendezett sajtótájékoztatón. Oldalán felsorakoztak a Nemzeti Fórum, a Magosz, a Vállalkozók Pártja, a Lungo Drom, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Fidelitas vezetői.


Kifejtette, hogy a szövetségkötés értelme a közös célokban rejlik, majd nyelvi fordulattal élve felvázolta a szövetség szó etimológiáját. Elmondta, hogy a szövet (a szótő) is sok vékony szálból épül fel, amelyek együtt már erős anyagot hoznak létre. Hozzátette, hogy minden szövetség alapja a kölcsönös bizalom, aminek két alappillére van: hűség a másik ember irányába, valamint a közös célok melletti kitartás. „Ha hibák elő is fordulnak, az alappillérekkel a szövetség erős marad” – fogalmazott.

A szövetségnek 11 éves története van

A Fidesz elnöke áttekintette a párt történetét a szövetség szempontjából, ami az 1994-es polgári szövetség megalakításának végül sikertelen próbálkozásával kezdődött, majd csak 1996-ban jött létre. Orbán szerint a polgári szövetség vezetett a Fidesz 1998-as választási sikeréhez, és az „új nyugat nemzedékének szövetségéhez”. A polgári kormányzás éveit újítások bevezetésével jellemezte.


Tekintse meg képeinket!

„2002-ben kiderült, hogy nem törődtünk magunkkal, nem építettük tovább a szövetséget” – magyarázta a Fidesz választási vereségét. „Akkor megtanultam, hogy szélesíteni, erősíteni, bővíteni kell a szövetséget” – tette hozzá. A polgári körök ugyan megalakultak már akkor, de „2006-ban a szövetség nem volt elég erős ahhoz, hogy legyőzze a hazugságokat”, mondta Orbán Viktor.

A szalag ott volt

Őszre, az önkormányzati választásokra azért sokan kinyitották a szemüket, így létrejöhet az új többség, amit a szövetséggel kell egybetartani, véli Orbán. Szerinte az új többség új politikai erőviszonyokat és új pártstruktúrát hozhat létre.


A sajtótájékoztató véget ért, azonban a megnyitóra előkészített nemzetiszínű szalagot még mindig nem vágták át. Kérdésünkre Orbán Viktor annyit mondott: „Nem lesz szalagvágás”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?