Ilona
17 °C
32 °C

Elmaradt a szalagvágás a Szövetségesek Házában

2007.05.04. 13:36
Pénteken Orbán Viktor és szövetségesei megnyitották a Szövetségesek Házát. A Szentkirályi utcai épületben tartott sajtótájékoztatón ott volt a megnyitóra előkészített nemzetiszínű szalag, azonban végül nem vágták át. Az kiderült, hogy a szövetség szó a szövet szóból ered, és hogy egy szövetség alappillérei a hűség és a kitartás.

„Arra kötünk szövetséget, hogy Magyarországot szolgáljuk, aminek saját céljai vannak, és ezeket el is tudja érni, így erősödik” – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken, a Szövetségesek Háza megnyitására rendezett sajtótájékoztatón. Oldalán felsorakoztak a Nemzeti Fórum, a Magosz, a Vállalkozók Pártja, a Lungo Drom, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Fidelitas vezetői.


Kifejtette, hogy a szövetségkötés értelme a közös célokban rejlik, majd nyelvi fordulattal élve felvázolta a szövetség szó etimológiáját. Elmondta, hogy a szövet (a szótő) is sok vékony szálból épül fel, amelyek együtt már erős anyagot hoznak létre. Hozzátette, hogy minden szövetség alapja a kölcsönös bizalom, aminek két alappillére van: hűség a másik ember irányába, valamint a közös célok melletti kitartás. „Ha hibák elő is fordulnak, az alappillérekkel a szövetség erős marad” – fogalmazott.

A szövetségnek 11 éves története van

A Fidesz elnöke áttekintette a párt történetét a szövetség szempontjából, ami az 1994-es polgári szövetség megalakításának végül sikertelen próbálkozásával kezdődött, majd csak 1996-ban jött létre. Orbán szerint a polgári szövetség vezetett a Fidesz 1998-as választási sikeréhez, és az „új nyugat nemzedékének szövetségéhez”. A polgári kormányzás éveit újítások bevezetésével jellemezte.


Tekintse meg képeinket!

„2002-ben kiderült, hogy nem törődtünk magunkkal, nem építettük tovább a szövetséget” – magyarázta a Fidesz választási vereségét. „Akkor megtanultam, hogy szélesíteni, erősíteni, bővíteni kell a szövetséget” – tette hozzá. A polgári körök ugyan megalakultak már akkor, de „2006-ban a szövetség nem volt elég erős ahhoz, hogy legyőzze a hazugságokat”, mondta Orbán Viktor.

A szalag ott volt

Őszre, az önkormányzati választásokra azért sokan kinyitották a szemüket, így létrejöhet az új többség, amit a szövetséggel kell egybetartani, véli Orbán. Szerinte az új többség új politikai erőviszonyokat és új pártstruktúrát hozhat létre.


A sajtótájékoztató véget ért, azonban a megnyitóra előkészített nemzetiszínű szalagot még mindig nem vágták át. Kérdésünkre Orbán Viktor annyit mondott: „Nem lesz szalagvágás”.