Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Bazár költözhet a Szent István térre

2007.05.10. 16:49
Pályáztatás nélkül három évre ingyen adta volna oda a budapesti Szent István tér közterület-használati jogát a GreatFild Kft-nek Rogán Antal belvárosi polgármester, a szakbizottság azonban elsõ körben nemet mondott. A kerületi vezetés ezért változtatott és inkább pénzért adja bérbe egyebek mellett kávézónak, illetve piacozásra a Szent István Bazilika elõtti területet.

Százmilliós bevétel elmaradásával jár, ha ingyen adja bérbe a GreatFild Kft-nek a Szent István Bazilika elõtti teret Belváros önkormányzata, közölte a Szent István téren tartott tájékoztatóján Pásztor Tibor. Az MSZP belvárosi frakcióvezetõje az elõzményekrõl elmondta: a cég két hónappal ezelõtt kereste meg Rogán Antal polgármestert a Szent István tér hasznosításával kapcsolatban

Felhatalmazás nélkül

Pásztor kifogásolta, hogy a polgármester képviselõ-testület felhatalmazása nélkül olyan együttmûködési megállapodást írt alá a társaság képviselõjvel, amely szerint a Greatfield négy éven keresztül minden évben nyolc hónapon keresztül díjmentesen megkapja a Szent István teret, ahol a nagy zajjal is járó vásári jellegû rendezvények mellett reklámakciókat és egyéb profitorientált tevékenységet is folytathatnak.

Pásztor Tibor elgondolkodtatónak nevezte azt is, hogy a kérdéses cég a székhelyén nem található meg, vezetékes, vagy mobiltelefonjuk számáról a tudakozó nem tud felvilágosítást adni, ráadásul a két megaterasz üzemeltetését tervezõ cégnek vendéglátásában nincs is tapasztalata, lévén, hogy ingatlanforgalmazó cég.

A kerület tulajdonosi bizottsága kedden tárgyalta az ügyet, ahol elhalasztotta a döntést a kérdésrõl, ezután a polgármester javasolta, hogy a képviselõ-testület egészítse ki jogosítványait a közterület-használati engedélyek kiadásával. A jobboldali többségû testület ezt jóvá is hagyta csütörtöki ülésén.

Nincs már szó ingyenességrõl

Ugyanakkor a Pásztor tájékoztatóján váratlanul felbukkanó Puskás András fideszes alpolgármester arról tájékoztatta a megjelent újságírókat, hogy szó sincs ingyenes terület átadásról. Mint állította a bizottsági ülésen elhangzottak alapján új megegyezést kötöttek a céggel, amely már nem tartalmazza az ingyenes kitételt. Puskás András azonban nem cáfolta, hogy két napja még az ingyenesség mellett érvelt az egyébként sok ciklus óta jobbos többséggel mûködõ bizottsági ülésen. Puskás szerint õ fogja megkapni a polgármester feladatául szabott közterület-használati engedélyek kiadásának jogát, ami szerinte az indokolt, hogy a hetenként ülésezõ tulajdonosi bizottság ügymenete túlságosan lassú, ráadásul a kiadott engedélyeket amúgy is Rogánon kéri számon a lakosság.

Puskás szerint Rogán ezzel csak felvállalta a döntés felelõsségét, és azzal példálózott, hogy a vendéglátósoknak, vagy épp a filmeseknek hosszú az engedélyeztetés 1-2 hetes határideje. Ugyanakkor konkrét példákkal nem tudta alátámasztani álltását. Puskás kérdésünkre semmi kivetnivaló nem talált abban, hogy eszükbe sem jutott Budapest egyik legszebb terének közterület-használati jogát pályáztatni. Pásztor szerencsétlennek tartaná, ha Budapest legjelentõsebb szakrális és idegenforgalmi központjában zsibvásárok lennének, Puskás erre azt mondta, mindent egyeztetnek majd a Bazilika illetékeseivel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!