A tandíjjal revolverezi az MSZP a Fideszt

2008.01.31. 14:15
Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője olyan múltbeli példákat sorolt fel, amelyek szerint Orbán Viktor és Mádl Ferenc korábban támogatta a felsőoktatási tandíj bevezetését. A Fidesz szóvivője szerint az MSZP csak azt felejtette ki a felsorolásból, hogy az Orbán-kormány 1998-ban eltörölte a tandíjat.

Tatai-Tóth András azt mondta, hogy Mádl Ferenc oktatási miniszterként 1993-ban a tandíj kapcsán tett egyik nyilatkozatában a tandíjjal kapcsolatban minden olyan érv szerepel, amit az MSZP jelenleg fontosnak tart. Ezek közé tartozik, hogy a hallgatóknak hozzá kell járulniuk képzésükhöz, a tandíj ösztönzi a diákokat a jobb teljesítményre, és az általános ingyenesség nem szolgálja a szociálisan hátrányos helyzetűek ügyét.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista tagja kitért Orbán Viktor 1992-ben és 1995-ben tett kijelentéseire is. Közölte: a Fidesz elnöke 1992-ben a következő évi költségvetés vitájakor kifogásolta a tandíj bevezetésének módját, ám hitet tett annak szükségessége mellett. Tatai-Tóth András hozzátette: a Fidesz 1994-es választási programjában is szerepelt a tandíj szükségessége.

Orbán Viktor a 1995 áprilisában az ELTE BTK-n tartott nyilvános előadásában szintén elengedhetetlennek tartotta a tandíjat, a bevezetés körülményeinek tisztázása mellett - jelentette ki Tatai-Tóth András. A szocialista politikus a "pálfordulást" 1995-re, a hallgatók által szervezett őszi tandíjtüntetések utánra tette. Szerinte ez volt az a pont, amikor a Fidesz elnöke felelős, az ország, a fiatalság jövőjéért aggódó politikusból haszonszerzővé vált.

A kormánypárti képviselő a sajtótájékoztatón ábrákat mutatott be arról, hogy a Fidesz-kormány idején megduplázódott a költségtérítéses hallgatók aránya a felsőoktatásban. Hozzátette: hazugság, hogy a Fidesz-kormány ingyenessé tette volna a felsőoktatást.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában úgy fogalmazott: Tatai-Tóth Andrásnak, illetve az általa kiosztott anyagot elkészítőknek vagy "szelektív a memóriája vagy elment a józan eszük".

Ha nem így lenne, akkor nem felejtették volna el és nem hagynák ki a felsorolásból, hogy 1998-ban a polgári kormány egyik első intézkedésével eltörölte a tandíjat, amit az előtte hivatalban lévő szocialista kormány vezetett be - mondta sajtótájékoztatón az ellenzéki pártszóvivő.

Egy következő polgári kormány intézkedései között is ott szerepel vagy szerepelne a tandíj eltörlése - fogalmazott a szóvivő, aki a feltételes módot a március 9-i népszavazással indokolta, amikor erre az embereknek is lehetőségük lesz.

A fideszes politikus szerint azért fontos a tandíj eltörlése, mert a felsőoktatásba jutáshoz a kiválasztó tényezőnek a diákok szorgalma, ambíciója kell, hogy legyen. Megjegyezte: a szocialisták válogatási elve ehelyett a szülők pénztárcájának vastagsága, gazdagsága. A Fidesz olyan felsőoktatási rendszert szeretne, ahová a fiatalok a tudásuk, tehetségük, szorgalmuk alapján kerülhetnek be.

A képzési hozzájárulást az állami képzésre járóknak kell fizetni a 3. félévtől. Az eredeti elképzelés szerint a legjobban tanuló 15 százalék mentesült volna a fizetés alól, az egyetemek azonban úgy döntöttek, inkább mindenki fizessen, de így legalább alacsonyabb összeget kell egy főtől beszedni.

Az oktatási tárca által benyújtott módosító indítvány kötelezi az egyetemeket, hogy a legjobban tanuló 15 százalékot mentesítsék a tandíj megfizetése alól.