Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Demszky megint más helyszínt kér Orbántól

2007.02.23. 12:33
Demonstrálhat vasárnap a Fidesz, a rendőrök tudomásul vették az Andrássy úti rendezvényt. Demszky Gábor újra átgondoltatná a Fidesz-vezetőkkel, hogy az Erzsébet hídhoz szervezze a párt a március 15-i nagygyűlést.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette, hogy a Fidesz rendezvényt jelentett be vasárnapra a Terror Háza elé - közölte a BRFK sajtóügyeletese pénteken.

Évfordulós helyszín

Kormos Endre elmondta: a Fidesz vasárnap az Andrássy út és a Csengery utca sarkán tartja rendezvényét, 15 és 17 óra között. Emiatt az Andrássy út az Oktogontól az Izabella utcáig le lesz zárva vasárnap 13.30-tól 18 óráig - tette hozzá. A Fidesz a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartja a megemlékezését a múzeumnál. Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt operatív igazgatója elmondta: Schmidt Mária mellett Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke és Szájer József EP-képviselő, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának alelnöke is beszél majd. A szervezők több tízezer emberre számítanak. A párt a Terror Háza 2002-es megnyitása óta a múzeumnál emlékezik.

Demszky aggódik

Demszky Gábor levélben fordul Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez, hogy fontolja meg pártja március 15-i nagygyűlésének Erzsébet híd környéki helyszínét, mert meggyőződése, hogy a politikus "rossz, alkalmatlan helyet" választott - ezt a főpolgármester maga közölte pénteken Budapesten. Demszky Gábor sajtóértekezletén reményének adott hangot, hogy nem ismétlődnek meg az október 23-i események, de - mint mondta - aggodalmai vannak.

A szabad demokrata politikus szerint Orbán Viktor már többször választott "kitűnő helyszínt" pártja nagyrendezvényeihez, így a budai Várat, vagy október 23-án az Astoriát; akkor ő szintén levélben próbálta erről lebeszélni. Az aggodalmai beigazolódtak, hiszen rendőri erőt is be kellett vetni. Elmondta, hogy a főváros hagyományszerűen, immár 17. alkalommal a Duna-parti Petőfi-szobornál 13 órakor tartja március 15-i ünnepségét és elkerülhetetlen, hogy annak, illetve a Fidesz rendezvényének közönsége 15 órakor találkozzon egymással.

A főpolgármester értékelése szerint ez még nem jelent nagy veszélyt, de "minden jó ízlésű magyar ember" azt kívánja, hogy a legnagyobb nemzeti ünnep ne lezárt hidakról, vagy egy lezárt hídról, hanem közös, békés ünneplésről szóljon. Hozzáfűzte, hogy álláspontja szerint Orbán Viktor nemcsak a békés, ünnepelni akaró többségért, hanem "az Árpád-sávos kisebbségért" is felelős, illetve azokért, akik a rendezvények után ott maradnak. Demszky Gábor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kíván részletes jelképvitába bocsátkozni az Árpád-sávos zászlóról, de arról beszélve a zászló fedezetében elkövetett atrocitásokra utalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!