Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tagadják a terroristagyanús arabok budai elfogását

2005.02.16. 12:24
A Népszava rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta szerdán, hogy két arab bukott meg a napokban egy rendőri akció során, ami a Déli pályaudvart és közvetlen környékét volt hivatott megóvni egy állítólagos terrorakciótól. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán tagadta a lap értesülését.

"Nincs tudomásunk arról, hogy terroristagyanús személyeket fogtak volna el Budapesten" - közölte Csontos Stefánia, a BRFK kommunikációs osztályának helyettes vezetője az MTI érdeklődésére, szerdai lapinformációkra reagálva. Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Demonstratív akció

A Népszava "nem hivatalos, de megbízható rendőrségi forrásokra" hivatkozva azt írta szerdán, hogy "két arab személy bukott meg a napokban azon látványos, demonstratív rendőri akció kapcsán", amely a lap információi szerint "a Déli pályaudvart és közvetlen környékét volt hivatott megóvni egy állítólagos terrorakciótól".

A lap hírforrásai szerint elképzelhető, hogy a pályaudvar környéki "rendőri jelenlét szoros összefüggésben volt azzal a romániai akcióval, amely során nemrég hét arab személyt vettek őrizetbe terrorgyanúval", a Népszava hivatalos forrásból meg nem erősített értesülése szerint "az akció kapcsán két terrorgyanús arab személyt feltartóztattak, és állítólag már ki is utasítottak az országból".

Al-Kaida tag Magyarországon?

A Magyar Hírlap szerdai számának egyik cikke szerint "nem kizárható, hogy Magyarországra menekült az al-Kaida egyik romániai sejtjének vezetője. A budapesti pályaudvarokon szolgálatot teljesítő rendőrök konkrét neveket és gépkocsikat keresnek, egy testvérpárt az Interpol is köröz", noha az ügyben "már nincs fokozott készültség". A lap - emlékeztetve arra, hogy Románia keleti felében fekvő Iasi-ban a múlt héten vettek őrizetbe "hét terroristagyanús arab férfit" - arról ír, hogy a szomszédos ország bűnüldöző szerveinek értesülése szerint "valamennyien az al-Kaida terrorszervezettel álltak kapcsolatban, s jelentős összegeket is juttattak az Oszama bin Laden-féle csoportnak Romániából".

A Magyar Hírlap úgy tudja, mára lecsengett az iasi történet, és nem igazán reménykednek abban, hogy az al-Kaidával kapcsolatba hozott csoport esetlegesen Magyarországon átutazó, vagy itt tartózkodó tagja egy rutinellenőrzésen fennakad.