Újra elnapolták a Tilos-döntés

2004.01.14. 15:14
Országos Rádió és Televízió Testület szerdán megint elnapolta a döntést a Tilos rádió karácsonyi adásában elhangzottakról. A médiahatóság jogi szakértőktől vár választ arra, hogy mi szól a Tilos teljes elhallgatása mellett, illetve ellene.
Szerdán újra szerepelt a médiahatóság napirendjén a Tilos Rádió három tavalyi műsorszáma.

A vitatott kijelentések

Szenteste a Tilosban az egyik műsorvezető azt mondta: „kiirtanám az összes keresztényt”. Vékony Éva szóvivő korábbi közlése szerint az ORTT által tárgyalt másik esetben, 2003. december 9-én a karácsonykor a köztéreken felállított keresztekről az hangzott el a rádióban: „mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között”.

Tíz nappal később, tavaly december 19-én a Tilos rádió a Honthy és Hanna című műsorában Jézus születéséről beszélgettek. Ebben az adásban hangzott el: „... mert hát akárhogy is vesszük, magyarázzuk, Krisztus egy fattyú”.

Szakvéleményeket kérnek

Az Országos Rádió és Televízió Testület szerdai ülésén újra fogalakozott a Tilos rádió ügyével. Közleménye szerint a döntést az ORTT elnapolta, és a jogszabályi háttér egyértelmű – elemző jellegű – kifejtésére kért fel két szervezetet.

„A Testület minden, az ügy tisztázását előmozdító rendelkezésére álló eszközt fel kíván használni döntésének előmozdítása érdekében” – tartalmazza a szűkszavú dokumentum. Az Index információi szerint az ORTT felkérte a Nagy és Trocsányi ügyvédi irodát, hogy készítsen szakvéleményt, és állásfoglalásra kérték a médiahatóság mellett működő négytagú jogi kollégiumot is.

Az ORTT arról vár érveket pró és kontra, hogy mi szól a Tilos rádió műsorszolgáltatási szerződésének felmondása ellen, illetve mellette.

Döntés egy hét múlva

A médiahatóság azért kéri a jogi szakvéleményeket, mert a testületben megmerevedtek az álláspontok. Az ellenzéki pártok által delegált tagok csak a Tilos teljes elhallgatását tartották volna elfogadhatónak, míg a kormánypárti delegáltak az „utolsó figyelmeztetés” és harmincnapos elhallgattatás mellett érveltek. Az egyébként öttagú testület egyik tagja nem vett részt a szerdai ülésen, így a testület nem tudott döntést hozni. A szakvélemények keddre készülnek el, és egy hét múlva újra napirendre kerül majd a Tilos rádió büntetése.