Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Felhígult a cián a Tiszában

2005.11.28. 16:36
A Tiszán érkezett romániai ciánszennyezés hétfőre az országhatárhoz érve annyira felhígult, hogy a megengedett határérték tizedét sem éri el. A csekély mértékű szennyezés Magyarországon nem okozott halpusztulást és nem kell tartani későbbi ökológiai károktól sem.

A romániai ciánszennyezés nem jelent veszélyt a Tiszára, a folyóba került veszélyes anyag hétfőre az országhatárhoz érve annyira felhígult, hogy a megengedett határérték tizedét sem éri el - mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

A romániai Borsabánya melletti patakba a helyi bányából pénteken került ciánnal szennyezett víz, ami a Tiszába jutva hétfőn 8 óra és dél között érte el Magyarországot. Az államtitkár közölte: Tiszabecsnél az ivóvízben a megengedett literenként 50 mikrogrammos határértékhez képest alig 2-3 mikrogramm ciántartalmat mutatott ki a vízügyi hatóság a reggel 7 óra óta 30 percenként elvégzett vizsgálatai során.

A határérték alatt

A kínai benzol Oroszország felé tart

A kínai benzolszennyeződés 2-3 nap múlva éri el Oroszországot szakértők hétfői becslése szerint, de az Amuron már észlelték a benzolkoncentráció egyelőre elenyésző növekedését. Ez már összefüggésben lehet a Kínából érkező szennyeződéssel, de lehet egy oroszországi üzem által kibocsátott anyag is.

A Csilin (Jilin) kínai városban lévő olajfinomító üzemben november 13-án robbanás történt, s ennek nyomán mintegy száz tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került a Szonghua folyóba, amely az Amurba ömlik. A kínai hatóságok sorra állítják le a vízszolgáltatást a Szonghua mentén fekvő településeken, a rákkeltő szennyeződés vonulásával párhuzamosan. Gennagyij Onyiscsenko országos tiszti főorvos szerint több mint egymillió ember ivóvízét fenyegeti a veszélyes anyag. Ha a folyó nem fagy be, akkor gyorsabban felhígulhat a szennyeződés.

A mért értékek nem támasztják alá, hogy intézkedni kellene, de a vízügy ettől függetlenül készenlétben állt - hangoztatta Gombos András.

Az összehasonlítás kedvéért az államtitkár utalt arra, hogy a 2000-es nagybányai ciánszennyezéskor 38 ezer mikrogramm ciántartalmat is mértek a magyarországi folyószakaszon, azaz a megengedett határérték csaknem ezerszeresét érte el akkor a koncentráció.

A Visó folyón levonult ciánszennyezés nem juthat el magyar területre - jelentette ki Madalin Mihailovici, a román országos vízügyi igazgatóság (ANAR) vezetője. A Remin nagybányai színesfémipari vállalathoz tartozó régi tározóból kikerült szennyezett víznek a Visóba érkezésekor végzett mérések szerint már csak literenként 0,06 milligramm ciánszármazékot észleltek a megengedett legfeljebb 0,05 milligrammal szemben.

A halak megúszták

Újságírói kérdésre Gombos András úgy válaszolt, hogy a mostani csekély mértékű szennyezés a magyarországi szakaszon nem okozott halpusztulást. A ciánszennyezés a nehézfém-szennyezéstől eltérően nem rakódik le a folyó medrében, így nem kell számítani késleltetett ökológiai károkra sem - fűzte hozzá az államtitkár.

Gombos András beszámolt arról, hogy a ciánszennyezésről szombaton a román vízügyi hatóságok azt követően szereztek tudomást, hogy Bisztra település polgármestere lakossági bejelentés alapján azt jelezte számukra. A román hatóság mindezekhez képest csak vasárnap délelőtt 11 órakor tájékoztatta Magyarországot az esetről.

Pénzbüntetés a bányának

Az államtitkár hétfőn levelet küldött Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszternek, kérve az ügy kivizsgálását és intézkedéseket a hasonló esetek elkerülésére. A Barcelonában tartózkodó köztársasági elnök keményebben fogalmazott. Sólyom László kijelentette: "nem lehet megengedni, hogy a ciánszennyezés állandóan fenyegesse Magyarországot, fel kell lépni ellene. Meg kell nézni, milyen lehetőségek vannak erre, beleértve az egyeztetést és a nemzetközi egyezményeket".

A román vízügyi hatóság vezetője emlékeztetett rá, hogy a szennyező forrást nyomban a műszaki baleset után lezárták, úgy hogy a vízben a ciánszármazékok koncentrációja nem növekedett tovább. Hozzátette: a szennyező céget pénzbírsággal (270 millió régi lej, azaz kevesebb mint kétmillió forint) sújtották, vezetői ellen pedig büntetőjogi eljárás indul.