Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egyenlített az MSZP

2001.06.15. 10:48
Míg az elmúlt két hétben a Fidesz némileg megelőzte a szocialistákat, jelenleg az MSZP a biztos szavazó, pártot választók körében újra fej-fej mellett halad a voksokért folytatott versenyben a nagyobbik kormánypárttal. A TNS Modus legutóbbi adatai szerint mindkét párt a szavazatok 42 százalékát kapná. A másik négy parlamenti pártra összesen a szavazók 8 százaléka voksolna.
A két legnagyobb párt a biztos szavazó, pártot választók körében újra fej-fej mellett halad a voksokért folytatott versenyben: a legutóbbi adatok szerint mindkét párt a szavazatok 42 százalékát kapná. A többi parlamenti pártra összesen alig 8 százaléknyi szavazó jut. Az elmúlt hét adataihoz képest a Fidesz vesztett 3 százalékot, míg az MSZP ugyanennyit nyert , ezek az elmozdulások azonban a hibahatáron belül maradnak. Az MSZP megítélésének javulásához hozzájárulhatott a párt múlt hét végi kongresszusa is, ahol egységesen Medgyessy Pétert választották kormányfőjelöltjüknek a szocialisták.

A négy kis párt nem jutna be a parlamentbe

A jelenleg körülbelül összesen 8 százalékos szavazóbázist kiállítani képes négy kis parlamenti párt közül a szabad demokraták és az MDF népszerűsége némileg növekedett az utóbbi hetekben, míg a MIÉP kismértékben szavazókat veszített. A kisgazdákra voksolók tábora hetek óta tartósan 1 százalék körül van. A választási törvény értelmében legalább a szavazatok 5 százalékát kell megszereznie egy pártnak ahhoz, hogy bekerüljön az Országgyűlésbe.

Tartósan a szocialisták a legrokonszenvesebbek

Az összes megkérdezett körében a szocialista párt változatlanul népszerűbb (53 pont a százfokú skálán), mint a Fidesz (48 pont) - és ez a különbség hónapok óta szignifikáns. A megkérdezettek körében a kisgazdák a legkevésbé rokonszenvesek (14%), őket a MIÉP követi 24 százalékkal. Az MDF-t és az SZDSZ-t körülbelül azonos mértékben, 40 százalékban.

Javult a kormány megítélése

A kormány megítélése az összes megkérdezett körében 34 pontról 36 pontra emelkedett. Ez azt mutatja, hogy változatlanul az elégedetlenek vannak enyhe túlsúlyban. A magukat biztos szavazóknak mondók közül a pártot választók (körülbelül a felnőtt népesség harmada) kedvezőbben ítélik meg a kormány tevékenységét: legutóbbi mérés szerint 42 pont ez az érték a százfokú skálán.

A módszertan
A hagyományos közvélemény-kutatási módszerekkel szemben, amelyek egy adott hét vagy például öt nap alatt felvett adatokkal dolgoznak, a TNS Modus az év minden napján végez felmérést. Hetente 250 embert kérdeznek meg, az ország 135 településén. Az adatfelvétel sajátosságából adódóan lehetőség nyílik az ún. "görgetett átlagok" számítására is, amely az egyes időszakokban végzett adatfelvételek hibáinak kiküszöbölésére is alkalmas. A fenti felmérés egyrészt a 2000 márciusa óta az elmúlt 60 hétben felvett 15 ezer, másrészt az idén a 20. hétig lekérdezett 5 ezer fős adatbázisban elvégzett elemzés eredményeit tárgyalja.