Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Csökkent a távolság a Fidesz és az MSZP között

2001.08.03. 12:46
Ismét csökkent a távolság a Fidesz és az MSZP között: a szocialistákra a biztos szavazó, pártot választók 44 százaléka, míg a nagyobbik kormánypártra 41 százaléka szavazna. A kis pártok közül továbbra is a szabad demokraták a legerősebbek, és ha most lennének a választások, harmadikként ők jutnának a parlamentbe. A kormány megítélése az utóbbi két hónapban számottevően romlott.
Nem sikerült tovább növelnie előnyét az MSZP-nek a Fidesz-szel szemben, a TNS Modus legfrissebb eredményei szerint ugyanis öt százalékról háromra csökkent a távolság a két párt esélymutatója között. A Fidesz támogatottsága 1 százalékkal nőtt, az MSZP szavazati aránya ugyanennyivel csökkent az előző heti adatokhoz képest, a biztos szavazó, pártválasztók körében, így jelenleg a szocialista pártra 44, a fiatal demokratákra 41 százalék szavazna - ha most lennének a választások.

A kis pártok rovására erősödnek

Nem sikerült tehát az állóháborúból kimozdítania pártját sem a Medgyessy-csapatnak, sem a koalíciós kormány fejének, Orbán Viktornak. A két párt közötti távolság immáron 34. hete a hibahatáron belül mozog. Utoljára tavaly novemberben mértek jelentős különbséget a két nagy párt között: akkor a szocialisták választási esélye egyértelműen magasabb volt, mint a Fideszé. Az utóbbi időkben a Fidesz és az MSZP a "kis" pártok rovására erősödik, amelyek mindösszesen 15 százaléknyi szavazaton osztoznak. Egyedül az SZDSZ tartja magát, néhány hete ismét eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot, és népszerűségi mutatójuk is jó ideje a harmadik legmagasabb.

Rokonszenvesebb az MSZP, de már nem csökken a Fidesz iránti szimpátia

A pártszimpátiára vonatkozó adatok szerint 54 százalékos népszerűségével továbbra is az MSZP vezet az összes megkérdezett körében, ugyanakkor megtorpant a Fidesz szimpatizánsok táborának csökkenése, így a párt most 48 százalékon áll. A szabad demokraták lakossági megítélése stabilizálódni látszik: 42 százalékkal hetek óta a harmadik legmagasabb a szimpátia-értékük, őket az MDF követi 40 százalékkal. A MIÉP népszerűsége jelentősen, az utóbbi hónapban mintegy 5 százalékkal csökkent, a megkérdezetteknek ugyanis csupán 21 százaléka szimpatizál velük. Az FKGP-vel szimpatizálók tábora 14 százalékos.

Rontott bizonyítványán a kormány

A kormány az utóbbi időkben egyértelműen rontott "bizonyítványán" a biztos szavazó, pártválasztók körében az utóbbi két hónapban 46 pontról 40 pontra zsugorodott.

A módszer
A hagyományos közvélemény-kutatási módszerekkel szemben, amelyek egy adott hét vagy például öt nap alatt felvett adatokkal dolgoznak, a TNS Modus az év minden napján végez felmérést. Hetente 250 embert kérdeznek meg, az ország 135 településén. Az adatfelvétel sajátosságából adódóan lehetőség nyílik az ún. "görgetett átlagok" számítására is, amely az egyes időszakokban végzett adatfelvételek hibáinak kiküszöbölésére is alkalmas. A fenti felmérés egyrészt a 2000 márciusa óta az elmúlt 60 hétben felvett 15 ezer, másrészt az idén a 20. hétig lekérdezett 5 ezer fős adatbázisban elvégzett elemzés eredményeit tárgyalja.