Géza
-12 °C
-4 °C

Tovább csökkent a Fidesz szavazótábora

2001.08.09. 15:18
Medgyessy Péter megjelenése óta, nagyjából folyamatosan emelkedik a szocialisták népszerűsége, míg ezzel párhuzamosan a Fideszre szavazók száma - kisebb megingásokkal - hetek óta csökken - derül ki a TNS Modus legfrissebb kutatási eredményeiből. Jelenleg a fiatal demokratákra a biztos szavazó, pártválasztók 39 százaléka, míg a szocialistákra 45 százaléka voksolna.
Bár a múlt héten úgy tűnt, hogy ismét közeledik a két nagy párt szavazótábora, a Fidesz ugyanis javított, míg a szocialisták rontottak eredményükön, erre a hétre visszaállt a június közepe óta tartó tendencia. Amióta a miniszterelnök-jelöltként fellépő Medgyessy Péter csapatát bemutatták a nyilvánosságnak, nagyjából folyamatosan növekszik a szocialista szavazótábor. Míg az MSZP-re két hónappal ezelőtt a biztos szavazó, pártot választók 39 százaléka voksolt volna, jelenleg 45 százalékuk adná szavazatát rájuk. A Fidesznél ezen tendencia ellenkezője tapasztalható: míg június elején még a szavazók 45 százalékát tudhatták maguk mögött, ezen a héten ez a szám már 39 százalékra csökkent. A két párt közötti különbség túl van a statisztikai hibahatáron.

Továbbra is az SZDSZ a harmadik befutó

A két nagy után maradó 16 százalékon osztozó kisebb parlamenti pártok közül továbbra is csak az SZDSZ jutna be a parlamentbe: a biztos szavazó, pártot választók 5 százaléka szavazna rá, ha most volnának a választások. Ezt az eredményt a szabad demokraták már negyedik hete őrzik. A MIÉP szavazótábora a legutóbbi mérés óta egy százalékkal, tehát a hibahatáron belül növekedett, így most 4 százalékon áll. Az MDF-re három, a kisgazdákra a biztos szavazó, pártot választók két százaléka adná voksát.

A biztos szavazó, pártválasztók körében egy hónap alatt 44 százalékról 39-re zsugorodott azok száma, akik elégedettek a kabinet teljesítményével. Az elmozdulás ebben az esetben is nagyobb a statisztikai hibahatárnál.

A szocialisták a legnépszerűbbek

A pártok népszerűségének változása
fn.hu
A pártok népszerűsége az összes megkérdezett körében az utolsó mérés óta csupán a hibahatáron belül változott. Ennek alapján továbbra is a szocialisták a legnépszerűbbek 53 százalékkal, akiket a Fidesz követ 49 százalékkal. Az összes megkérdezett a magyar demokrata fórumot tartja a harmadik legkedveltebb: a Dávid Ibolya vezette pártot a megkérdezettek 41 százaléka találta szimpatikusnak. Tőluk egy ponttal lemaradva, 40 százalékon áll a népszerűség listán az SZDSZ, 22 százalékon a MIÉP és 19 százalékon a kisgazdapárt.

A módszer
A hagyományos közvélemény-kutatási módszerekkel szemben, amelyek egy adott hét vagy például öt nap alatt felvett adatokkal dolgoznak, a TNS Modus az év minden napján végez felmérést. Hetente 250 embert kérdeznek meg, az ország 135 településén. Az adatfelvétel sajátosságából adódóan lehetőség nyílik az ún. "görgetett átlagok" számítására is, amely az egyes időszakokban végzett adatfelvételek hibáinak kiküszöbölésére is alkalmas. A fenti felmérés egyrészt a 2000 márciusa óta az elmúlt 60 hétben felvett 15 ezer, másrészt az idén a 20. hétig lekérdezett 5 ezer fős adatbázisban elvégzett elemzés eredményeit tárgyalja.