Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Népszavazást akarnak a cigánytelep felszámolása ellen

2008.05.07. 09:02
A Tolna megyei Váralja önkormányzata arra készül, hogy állami támogatással felszámolja a falu szélén lévő romatelepet és az ott élőket normális házakba költöztesse a faluban. A lakók népszavazással akadályoznák ezt meg, írja a Tolnai Népújság.

Váralján népszavazást kezdeményezett Ranga János helyi lakos, a falu telepfelszámolási propgramja ellen. Ranga azt a kérdést tenné fel a falu ezer lakójának, hogy akarják-e, hogy továbbra is pályázzon az önkormányzat a telepfelszámolási programra. Ha az önkormányzat megnyeri a pályázatot, akkor felszámolnák a Pérónak nevezett, a település peremén lévő cigánysort, és az ott élőket beköltöztetnék a faluba.

A jegyzőnek 15 napja van arra, hogy hitelesítse a népszavazási beadványt. Ezt követően 150 váraljainak kell aláírni az íveket ahhoz, hogy helyi népszavazást írjanak ki.

A faluban az a pletyka terjed, hogy hollandok akarnak házakat venni, ám ők nem költöznének Váraljára, ha a cigányok betelepülnének. A helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetője viszont azt mondta a Tolnai Népújságnak, hogy a telepen élőknek - különösen a gyerekeknek - meg kell adni az esélyt egy jobb életre.