Béla
13 °C
27 °C

Orbán mindenkinek igazat adott

2001.04.29. 21:29
Orbán Viktor miniszterelnök és Torgyán József kisgazda pártelnök is a jelenlegi kormánykoalíció fenntartásának szükségessége mellett nyilatkozott a Magyar Televízió a Hét című műsorában. Torgyán kijelentette: "A koalíciós szerződést négy évre kötöttük. Mindenki megláthatja, hogy amire kezet adok, az úgyis lesz". A miniszterelnök elmondta: a józan ész azt diktálja, a koalíció kitöltse négy évét. Orbán szomorúnak nevezte, hogy Magyarországon téma lehet valaki megölésének az árfolyama, és a közelmúltban bírálatot megfogalmazó Gazdasági Versenyhivatal mellett igazat adott a négy kérdésben népszavazást kezdeményező szocialistáknak is.
"Akinek eddig megvolt a szabad szombatja a vasárnapi pihenőnap mellett, annak ezután is megmarad" - nyilatkozta az m1 a Hét című műsorában a miniszterelnök annak kapcsán, hogy az MSZP négy kérdésben népszavazást kezdeményez. Orbán Viktor a megfelelő paragrafust idézve kijelentette, reméli több közös pontjuk lesz a jövőben ellenfeleikkel, akik éppen a heti két pihenőnap megtartás érdekében kezdeményeztek népszavazást.

A szintén a népszavazási kérdések között szereplő kötelező sorkatonai szolgálat eltörléséről a miniszterelnök szintén a megfelelő országgyűlési határozat számát idézve nyilatkozott. Elmondta, hogy hosszú távon ő is és pártja is a profi hadsereg híve, ám amíg Magyarországon kötelező a katonaság, nem hagyhatja, hogy egyesek hamis igazolásokkal bújjanak ki kötelezettségeik alól.

A Gazdasági Versenyhivatal nemrég megfogalmazott kritikájával - amelyben a hivatal bírálta az autópályaépítések, a Postabank meghirdetésénél a pályázat meghirdetésének a mellőzését, a gázárak ügyében pedig az állami beavatkozást - szintén egyet értett Orbán Viktor. Kijelentette: ezek a lépések a magyar emberek érdekeit szolgálták, nem a versenyét, ezért a hivatalnak igaza van. A miniszterelnök szerint az autópályaépítésnél a hazai vállalkozók erősítése előbbre való a versenynél, és ennek már az előző kormányok alatt is így kellett volna lennie.

Az RTL Klub által nemrégiben sugárzott Frei Tamás-műsor kapcsán Orbán érthetetlennek nevezte, hogy Magyarországon olyan kérdés, hogy valakinek a megölése mennyibe kerül, a közbeszéd témája lehet, amikor mindenki azon dolgozik, hogy csökkenjen a bűncselekmények száma.

Együttmaradásban gondolkodók
A koalíció most egyben van, a jövőt senki sem tudhatja - fogalmazott a miniszterelnök a Hétnek adott interjúban. Kifejtette ugyanakkor, hogy Magyarország azért is fejlődik ennyire dinamikusan, mert az eddigi kormányok kitöltötték mandátumukat. A józan ész azt diktálja, hogy ez most se legyen másként - mondta Orbán.

Torgyán József kisgazda pártelnök, aki szintén interjú adott a Hétnek, kifejtette, a koalíciót négy évre kötötték, erre kezet is adott. Márpedig - tette hozzá -, amire ő kezet ad, az úgy is lesz. Boros Imre tárca nélküli miniszterre utalva viszont kijelentette, hogy Orbán Viktornak a koalíciós szerződés értelmében le kell váltania azt a minisztert, akit a kisgazdapárt visszahív. Erről a kérdésről azonban Torgyán csak akkor akar tárgyalni Orbánnal, amikor a május 5-i nagygyűlés után megerősödve tér vissza.