Auguszta
-7 °C
0 °C

Ujhelyi pert nyert Toroczkai ellen

2006.09.29. 16:24
Első fokon elutasította a Csongrád Megyei Bíróság pénteken a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Ujhelyi István ellen személyhez fűződő jogok megsértése miatt benyújtott keresetét.

A véleménynyilvánítás szabadságának határait nem lépte át Ujhelyi István szocialista alelnök, amikor élesen bírálta a Magyar Szigetet, döntött elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Csongrád Megyei Bíróság.

Ujhelyi kifogásolta, hogy a Fidesz elmegy a Magyar Szigetre

A Toroczkai László vezetette Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) álláspontja szerint Ujhelyi István, az MSZP alelnöke megsértette a szervezet jó hírnevét, amikor 2004. augusztusában a Magyar Sziget elnevezésű fesztiválról tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy "vannak olyan irredenta, rasszista, sok esetben neonáci gondolkodásmódú magyarországi csoportok, melyeknek rendezvényeire eddig a parlamenti pártok képviselői nem tették be a lábukat.

A politikus a sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy "a Fidesz és az MDF ifjúsági szervezete és vezető politikusai olyan rendezvényt legitimálnak, amelynek egyébként a tartalma, háttere legalábbis szalonképtelen Európában és eddig Magyarországon is az volt."

A megismételt elsőfokú tárgyaláson, melyen Toroczkai László is jelen volt, Ujhelyi István elmondta, a sajtónak félelmeit, megérzéseit fogalmazta meg, a fesztivál programjának és fellépőinek ismeretében. Kijelentette, közszereplőként kötelességének érzi, hogy megszólaljon, ha szélsőséges megnyilvánulások, társadalmilag aggályos jelenségek várhatók. /p>

Nem vizsgálták irredenta-e Toroczkai és csapata

A tárgyalást vezető bíró indoklásában elmondta, a bíróságnak nem feladata arról dönteni, hogy a HVIM irredenta, rasszista szervezet-e, csupán azt kellett mérlegelnie, hogy az alperes által az ügyirathoz csatolt dokumentumok kialakíthatták-e ezt a véleményt Ujhelyi Istvánban. A bíróság megállapította, a politikus az ítéletalkotás elemi szabályait betartotta, kijelentéseivel a szabad véleménynyilvánítás korlátait nem lépte túl.

A bíróság döntése szerint a felperes nem tudta bizonyítani, hogy a sajtótájékoztatón az MSZP alelnöke kijelentette, hogy a Magyar Sziget "a magyarországi fasiszta gondolkodás fesztiválja", illetve, hogy az esemény után azt állította, hogy azon előadást tartott Bácsfi Diána. Tóth László, a HVIM jogi képviselője az MTI-nek elmondta, fellebbeznek a döntés ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!