Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Demeter Ervint támadja az egri MSZP az adatgyűjtési ügy kapcsán

2008.09.28. 15:28
A szocialisták egri képviselője szerint Egerre azóta jellemzőek a lehallgatási botrányok, amióta a fideszes képviselő ott megjelent. A Fidesz szerint viszont épp az MSZP használta megint politikai célokra a titkosszolgálatokat, amúgy meg szánalmasnak tartják, ahogy "menteni próbálják a menthetetlent".

Újabb kérdéseket tett fel az MSZP a Fidesznek az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban. Török Zsolt, egri szocialista országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, amióta Demeter Ervin fideszes képviselő "az egri választókörzetben megjelent", a városban pártszékházakra támadtak rá, névtelen levelek íródtak és lehallgatási botrány robbant ki.

Sok egri és UD-s kérdés

A szocialista politikus elmondása szerint az MSZP egri taggyűlését március 25-én valaki lehallgatta, másnap délelőtt pedig már egy vágott hanganyag a helyi rádión keresztül nyilvánosságra került. Török szerint a lehallgatási botrányok korábban nem voltak jellemzőek a kisvárosra, "csak amióta Demeter Ervin ott megjelent".

A képviselő szeretne választ kapni arra, hogy Demeternek van-e bármi köze ehhez a lehallgatási ügyhöz, valamint, hogy adott-e Demeter Heves megyei politikusként (egri választókerületi elnökként) az egri, vagy a megyei közgyűlés tagjainak lehallgatására megbízást. Valamint, hogy lehetnek-e Heves megyei politikusok is áldozatai a "polgári polipnak"? Adott-e Demeter Ervin megbízást a HospInvest megfigyelésére?

A kérdések ezzel nem értek véget. Török Zsolt arra is szeretne választ kapni, hogy miként lehetséges, hogy Demeter Ervin államtitok megszerzésére fogalmaz meg kérdést a köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsítható UD Zrt. vezetőinek? Az is érdekli az MSZP-s politikust, hogy milyen legális eszközzel lehet megtudni Demeter Ervin szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának külföldi utazásaival kapcsolatos információt.

Török Zsolt a kérdéssor ismertetése után újra elmondta, a szocialista frakció az alkotmányügyi és ügyrendi bizottságtól azt kérdezi, meddig akadályozhatja a bizottsági elnök a tényfeltáró munkát, "meddig falazhat a Fidesz egyik tagozatának, a polgári poliptagozatnak?"

Fidesz: szánalom

A Fidesz ezt követően rövidebben reagált a szocialista vádakra. Az ellenzéki párt helyettes szóvivője szerint egyre szánalmasabb és nevetségesebb módon próbálja az MSZP menteni a menthetetlent: "azt, hogy lelepleződtek; a titkosszolgálatokat megint politikai célokra használták, minden törvényes alap nélkül hallgattak le fideszes országgyűlési képviselőket, és heteken keresztül rágalmaztak embereket teljesen alaptalanul. Mindezek miatt bíróság előtt kell felelniük."

Az igazságügyi miniszter beperli a Fidesz szóvivőjét

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter beperli Szijjártó Pétert, a Fidesz szóvivőjét. A szaktárca közleménye hangsúlyozza: Draskovics Tibor miniszter mindenkor a törvényeknek megfelelően, a köztársaság alkotmányos rendjének és biztonságának védelmében gyakorolja a titkos információgyűjtés engedélyezésével kapcsolatos hatáskörét. Minden ezzel ellentétes állítás teljességgel valótlan.

"Azoknak, akik ilyen valótlanságot állítanak vagy ilyen állításokat terjesztenek, a törvény előtt kell ezért felelniük. A miniszter így fog eljárni Szijjártó Péter esetében is, szombaton tett rágalmazó kijelentései miatt" - olvasható az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szijjártó Péter szombaton azt követően adott ki közleményt, hogy az adatgyűjtési ügyben 35 lehallgatott telefonbeszélgetést tett fel valaki a YouTube internetes oldalra, amelyeket azután levettek a világhálóról. Ezek a felvételek valószínűleg ugyanazok, amelyeket a nemzetbiztonsági bizottság tagjai kaptak a titokminisztertől.

A Fidesz szóvivője szerint törvénysértést "a Gyurcsány-Szilvásy-Draskovics-féle, kommunista időket idéző hálózat követett el, amikor - nem először - ellenzéki képviselőket hallgatott le, és próbált alaptalanul besározni". Ha a titkosszolgálat képviselőket hallgat le, azzal nem egyszerűen megsért egy törvényt, hanem az egész demokrácia ellen vét - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az ellenzéki politikus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!