Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Tábormentő akció Horn kitüntetése

2007.07.06. 10:20
Török Gábor szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Horn Gyula születésnapi kitüntetésével azt próbálja demonstrálni a megszorítások miatt dezertáló baloldali szavazóknak, hogy a nehézségek ellenére hol húzódnak a politikai frontvonalak.

„Klasszikus tábormentő akcióról van szó” – kommentálta Török Gábor politikai elemző a Horn Gyula kitüntetése körül kialakult eseményeket.

75

Két hete szinte az egész ország tudja hogy hány éves Horn Gyula. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanis nemrég levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja (július 5.) alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

Sólyom azt mondta, megvárja, amíg az Alkotmánybíróság eldönti, hogy kötelessége-e automatikusan végrehajtania azokat a kitüntetési javaslatokat, amelyekkel nem ért egyet. Az államfő ugyanis rögtön egyértelművé tette, 1956-os szerepvállalása miatt aggályosnak tartja Horn Gyula kitüntetését.

Az Alkotmánybíróság a héten hozott határozatában kimondta, hogy az államfő megtagadhatja kitüntetések átadását, és ahogy várható volt, Sólyom László élt is ezzel a lehetőséggel, és visszautasította Gyurcsány Ferenc javaslatát.

Mi az üzenet?

„Gyurcsány javaslata alkalmas lehet arra, hogy az elbizonytalanodó szocialista szavazók számára egy szimbolikus kérdésben megmutassa, hogy hol a helyük” – mondta Török Gábor. Szerinte a miniszterelnök a javaslattal – és, ez is fontos, annak egyébként kalkulálható államfői elutasításával – azt próbálja demonstrálni a megszorítások miatt dezertáló baloldali szavazóknak, hogy a nehézségek ellenére hol húzódnak a politikai frontvonalak.

„Ha nagyon egyszerűen szeretnék fogalmazni, azt mondanám, az üzenet valahogy így szólhat: igaz, hogy a Feri elveszi a pénzünket, de mégis csak a mi kutyánk kölyke” – mondta a politikai elemző.  • Bérelnék
  • Hírek