Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.21. 00:41
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rendőrök jelentős része a Nyugati és a Jászai Mari tér között állnak. Mindenhol potenciális tüntetők, a tömeg a Nyugati téri felüljáró alól megindult a Margit híd felé.

  • Elszórtan csoportosulnak a tüntetők, már a felüljárón is vannak, de nem találnak olyan pontot, ahol gyülekezni tudnának. Mindenütt kisebb csoportok, így a rendőrök sem tudnak egységesen fellépni.

  • Jelenleg nem lehet eldönteni, hogy a Nyugati pályaudvarnál ki a tüntető, a rendbontó, az újságíró és az egyszerű nézelődő. Tudósítónk mellett valaki "sieg, heilezett", valaki sörösüveget dobott a rendőrök felé.

  • Nemrég a rendőrök könnygázt vetettek be a Bajcsy-Zsilinszky út egyik mellékutcájában. Az elmúlt napok ütkezeteit megjárt riporterünk is kapott belőle, s azt mondta: ez sokkal keményebb, mint amit eddig haasznált a rendőrség.

  • Egy japán tévés egy nagy szőrős mikrofonnal a rendőrök felé indult, de azonnal elzavarták.

  • A televíziósokat, a fotósokat és újságírókat valamint a bámészkodókat is lezavarják a Nyugati felüljáróról. A környéken néhány száz ember van, néhány transzparens látszik, a rendőrök pedig céltalanul rohangálnak, mondta tudósítónk. A rendőrség könnygázt is bevetett, jóllehet ide-oda rohangálnak.

  • Ezekben a percekben a Nyugati térről a rendőrök zöme elindult a Váci út irányába. A rohamrendőrök állnak a körúton végig az Oktogonig. A Nyugati téren megindult a forgalom.

  • Tudósítónk embereket szólít meg a Nyugatinál, és azt kérdezgeti tőlük, hogy "elnézést, Ön tüntető", de mindenki azt mondja, hogy ő csak lejött nézelődni. A rendőri egységek össze-vissza futkároznak.


  • Mintegy száz rendőr vonult el nemrég egy kisebb csoport mellett a Nyugatinál, akik tüntetőnek valloták magukat, zászló is volt náluk. A csoport egyik tagja a rendőrök után is szólt: "hé, minket meg itthagytak" - hallotta tudósítónk.

  • Száz rendőr néz farkasszemet ugyanannyi tüntetővel a Teréz körúton. A HírTv szerint pattanásig feszült a helyzet, és néhányan provokálják a rohamsisakosokat. Tudósítónk szerint viszont nincsenek tüntetők, egyszerűen nézelődők csoportosulnak, és a rendőrség minden egyes nézelődő csoportra garázdaként tekint.

  • A Tüntetők az Oktogon felé vonuló rendőrök nyomában vannak, és azt skandálják, "Szervusztok, szervusztok!". A Nagykörúton tudósítóink szerint többszázan vannak elszórt csoportokban. A társaság összetétele teljesen vegyes.

    Hárman például viperákkal mentek el tudósítónk mellett, de vannak jól szituált nézelődők, maszkosok is, és sok a sárgamellényes újságíró. A rendőrség dilemmája, hogy amíg nincs cselekmény, nem tudnak fellépni. Sok a katasztrófaturista.

  • Röhej tört ki, amikor a rendőrök nem tudták kinyitni saját csapatszállító teherautójuk platóját a Podmaniczky utcánál. Hatalmas üdvrivalgás és taps fogadta, amikor a rendőrök levonultak a környékről. Érdekes módon Ilyenkor azonnal kezd összeverődni a tömeg.

  • Tudósítónk jelenleg úgy értékeli a helyzetet, hogy az Oktogon közelében a tömeg leginkább a területről levonuló rendőrök miatt gyűlt össze a környéken. A kisebb tömeg a jól ismert "elkúrtuk" szlogent kezdte skandálni, s erre a rendőrök újra alakzatba rendeződtek.

  • A Nyugati tér kiürült, körülbelül negyven rendőr maradt, az egyik sarkon várakoznak. Közben rendőrkordont építettek keresztben a Nagykörúton a Podmaniczky utcánál. Az Oktogon felé csak egy sávban mehetnek az autók, a rendőrök döntik el, ki hajthat tovább.


  • Már csak mintegy 300-400 demonstráló van a Kossuth téren, pár ember azonban még szónokol, jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A tüntetők nem szervezetten távoztak, lassan szállingóztak el a térről.

  • Riporterünk szerint sajátos pszichológiája van az Oktogon közelében zajló eseményeknek. Ha úgy látszik, hogy a rendőrök menni készülnek, a tömeg elkezd skandálni, s úgy értékeli, hogy sikerült elkergetni a karhatalmat, erre a rendőrök ismét visszafordulnak. A rendőrök egy-egy gesztusa is hergeli a tömeget, az egyik teherautó sofőrje például "rárántotta a kormányt" a gyülekezőkre, erre a tömeg szitkozódott, majd Gyurcsányt gyalázta hangosan.

  • Tudósítónk szerint több ezren vonulnak az Andrássy úton az Oktogontól a Hősök tere irányába. Előttük rendőrök vonulnak, mögöttük mentőautók követik őket. Egy-két üveg csattan néha a rendőrök járművein, de inkább nyugalom jellemző. Úgy tűnik, hogy senki sem tudja, mit kellene tenni, erről a mobiltelefonon kért tanácsok sem rendelkeznek. Riporterünk a spontán sodródás kifejezést használta a tömeg vonulására és annak kifejezésére, hogy rengeteg a nézelődő.

  • Tudósítónk együtt vonult azzal a több ezer tüntetővel, akik az Oktogontól a Hősök tere felé sétáltak, amikor a Terror Háza előtt egy utcával kordonokba ütköztek. Egy üveget dobtak a rendőrök felé, és erre egyből megindult a könnygázos oszlatás. Miután a mellékutcák nincsenek lezárva, sokan odamenekülnek.

  • Az Index tudósítója az Oktogonig hátrált a tömeggel, amikor a rendőrök könnygázos támadást indítottak, mert mintegy húszan dobálni kezdték őket. A rendőrök nemcsak könnygázt, hanem füstgránátot is használnak.

  • A tömeg a Terror Háza és az Oktogon között van. A rendőrök a Terror Házától könnygázgránátokat lőnek az Oktogon felé, a környéken sűrű füst áll. A Terror Házához két mentőautó érkezett. A HírTv szerint fejsérüléssel visznek el egy fiatalt.

  • Az Aradi utcánál negyven rohamrendőr várakozik a Nemzeti Nyomozó Iroda épületet előtt. A zömük civil autókban üldögél.

  • "Elkúrtad, elkúrtad" kiabálás hallatszik az Oktogon felől. Tudósítónk szerint a körút két irányába szétoszló tömeg a téren óvatosan, de ismét gyülekezik. A Hír Tv szerint többek kezében utcakő látható.

  • Tudósítónk szerint négy teherautóval érkezett száz rendőr az Oktogonhoz, és a Liszt Ferenc tér magasságában is kordont húztak, így csak a körúton távozhat a tömeg, amelynek egyik része a Nyugati felé, a másik része a Blaha Lujza tér felé indult.

  • Helyszínen tartózkodó riporterünk megnézett közelebbről egy a rendőrök által kilőtt könnygázgránátot: egy arasznyi hosszú (15-20 cm hosszú) fémcsőről van szó, amelynek lyukacsos vége felől jön ki a gáz. Ha valakit ezzel eltalálnak, nagyon komoly sérülést szenvedhet, mondta. A mentők most is a helyszínen látnak el egy sérültet, akit a fülénél talált el egy gránát és komoly sérülést szenvedett.

  • A Deák tér felől is érkezett egy rohamosztag az Oktogonhoz. Ezzel elvileg harapófogóba zárhatták volna a téren gyülekezőket, a Körút azonban nincs lezárva, így a tömeg nagyobb része most a Blaha Lujza tér felé, míg a kisebb a Nyugati felé tart. Többen azt kiabálják közülük, hogy "Hősök tere, Hősök tere", mert állítólag ott várnak rájuk az "övéik".

  • A Blaha felé vonuló tömeg azt skandálja, hogy "Hősök tere, Hősök tere", mert állítólag ott vannak az "övéik". Motoros tudósítónk megnézte, mi zajlik ott, de a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum között egy árva lelket sem látott.

  • Egy tiltakozót közvetlen közelről lőttek hasba a rohamrendőrök az Oktogonnál, jelentette tudósítónk.

  • A rendőrök a Király utcánál őrizetbe vettek egy nagydarab, kopasz férfit, mert nyolc centiméternél hosszabb pengehosszúságú kést találtak nála, jelentette tudósítónk.

  • A Kossuth téri demonstráció résztvevői az éjszaka során közfelkiáltással elfogadták, hogy küldöttséget menesztenek Sólyom László köztársasági elnökhöz. A delegáció tagjai - mint mondták - Wittner Mária, Toroczkai László, ifjabb Hegedűs Lóránt, Takács András és Gonda László lesznek. Takács András elmondta, hogy csütörtökön kezdezményezik a találkozót Sólyom Lászlónál. Azért szeretnének vele egyeztetni, mert "neki van kellő befolyása a jelenlegi belpolitikai helyzetre, neki lenne mozgási tere arra, hogy a jelenlegi kormány távozzon".

  • A rendőrök a Blaha Lujza tér felé követnek mintegy negyven fős csoportot, majd a Dob utca irányába távozott egy kisebb - húsz fős - csapat, akiket több tucat rohamosztagos követett. Néha könnygázgránátot lőnek ki, ez érződik az egész körúton.