Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.27. 16:25
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kormányfő Salgótarjánba látogatott szerdán, hogy délután 4 órakor részt vegyen a Szent Lázár kórház új szárnyának átadóünnepségén. Gyurcsány Ferenc stábja nem véletlenül döntött Salgótarján mellett, a nógrádi város a baloldal erős várának számít.

    Így is legalább harminc tüntető várja a miniszterelnököt a kórház épülete előtt. Követeléseik között egyaránt szerepel Gyurcsány és a kormány lemondása, illetve új alkotmány elfogadása, jelentette helyszíni tudósítónk.

    Gyurcsány Ferencet, ha nem is fizetett, de jól felkészített ünneplő sokaság várja, akik az alkalomra készült egyentáblákat tartanak a kezükbe, a táblákon "Tarts ki, Fletó!", "Gyerünk, Fletó, meg kell nyerni!" szövegek olvashatók, illetve felbukkantak a szocialisták tavaszi kampányában vizuális szennyezésre használt "IGEN MSZP" feliratú négyzetek is.

  • Nem beszélnek szónokok a kampánycsend alatt a Kossuth téri demonstráción, a kormányellenes tüntetőket ezért forradalmi versekkel, énekkel, tánccal, hagyományőrző csoportok előadásaival fogják szórakoztatni, közölte helyszíni tudósítónkkkal az egyik szervező.

    A választás után nemcsak minőségileg változnak a programok (ismét politikai szónoklatok váltják egymást), hanem mennyiségileg is bővül a demonstrácó, ígérik a szervezők. Állításuk szerint ugyanis a választás után bekapcsolódnak a gazdák és a szakszervezetek, hogy országos útlezárásokkal bénítsák meg a közlekedést. Terveik között szerepel az általános sztrájk és az adóterhek befizetésének megtagadása, ezzel a kormány munkáját szeretnék ellehetetleníteni.

  • A hétvégén megérkezett az a speciális könnygázszállítmány, amit a rendőrség még a Szabadság téri ostrom után rendelt. A HavariaPress információi szerint a több száz palacknyi, Németországból hozatott szer különlegessége, hogy míg az eddig használt enyhébb CS-gáz vagy az erősebb CN típusú módosult hatást fejtett ki alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság esetén, addig a paprikakivonatot tartalmazó új könnygáz kivétel nélkül, bárkit "levesz a lábáról".

    A közlés szerint a csilipaprikából kivont tömény kapszaicin Nyugat-Európában már jól bevált, elterjedt tömegoszlató szer, a kémiai úton ható, korábban ismert könnygázfajtákhoz képest nem okozhat maradandó egészségkárosodást. A sajtóinformáció szerint "az új könnygázt kiosztották a hétvégén a rendőröknek, minden autóba került legalább egy palackkal". Schőn Péter rendőrségi szóvivő azt mondta: "Rendelkezünk egy bizonyos készlettel ebből a paprikaspray-ből (...), de felhasználásra nem került." (MTI)

  • Áder János, a Fidesz parlamenti alelnöke arra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy hagyja abba Orbán Viktor ellen irányuló hazugságkampányát, vonja vissza a Fidesz elnökét érintő hazug újsághirdetést, rádióreklámot és telefonos kampányt. (MTI)

  • A büntetőjogász szerint Gyurcsány nem bűnös

    A Gyurcsány elleni feljelentésekről a héten dönt az ügyészség, a büntetőjogász csak a közérdekű adatokkal való visszaélés lehetősége merülhet fel, de akkor sem a miniszterelnökkel szemben.

  • Viperákkal felszerelt román férfiak õrizetben

    A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz: közük volt-e a zavargásokhoz.

  • Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője arra hívott fel szerdán a budapesti Kossuth téren, hogy "akinek van bátorsága", hozzon hálózsákot a térre az önkormányzati választások előtti kampánycsend idejére, amikor a szervezők terve értelmében "kulturális rendezvénnyé" alakul át a tíz napja folyó demonstráció.

    Takács András értékelése szerint ha akkor valami megszakad, akkor "megszakad a forradalom lángja is", ezért is fontos számukra, hogy minél többen legyenek abban az időszakban a téren. A pódiumról azt is bejelentették, hogy azok a vidéki tüntetők, akik nem tudnak máshogy tisztálkodni, menjenek el közfürdőbe, és aztán hozzák el magukkal a térre a számlát, hogy a költségeiket az adományokból megtéríthessék. (MTI)

  • Kovács lenne a szakértői kormány feje?

    "Soha senki ilyen gondolattal nem keresett meg a politikai élet résztvevői közül", reagált Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke arra a hírre, hogy a Fidesz őt szeretné a szakértői kormány élére. A Heti Válasz szerint Kovácsnak államfői ambíciói is vannak.

  • Mit mosolyogsz, köcsög? - Gyurcsány Salgótarjánban

    Körülbelül harminc szimpatizáns és harminc tüntető társaságában avatta fel az új Szent Lázár kórházat Salgótarjánban Gyurcsány Ferenc a helyi MSZP-sekkel. Talán a szerény érdeklődésnek köszönhető, de a két tábor néhány pontosan dokumentált anyázást leszámítva nem bántotta a másikat. Gyurcsány végül azt ígérte a nógrádiaknak, vigyáz rájuk - helyszíni riportunk.

    Gyurcsány kórházat avat Salgótarjánban
  • A hét vizsgált médium közül egyedül a Hír Televízió múlt hétfői és keddi, az MTV ostromáról beszámoló anyagaival kapcsolatban veti fel a törvénysértés valószínűségét az Országos Rádió és Televízió Testület hatósági ellenőrzése, derül ki Kovács György elnök szerdai közleményéből.

    A Hír Tv "a demonstrációk törvényes kereteiről megfeledkezve forradalmi, háborús helyzetként tálalta a történéseket", ami az ORTT álláspontja szerint "felveti annak valószínűségét", hogy a Hír TV ilyen módon megsértette a médiatörvényt, továbbá elmulasztotta a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének, valamint a sokoldalú, kiegyensúlyozott, tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás követelményének tiszteletben tartását.

  • Az elmúlt egy órában tovább nőtt a tüntetők száma a Kossuth téren. Hat órakor több mint ezren álldogáltak a zöld területen, jelentette tudósítónk, aki szerint a "szokásos ügymenetben" hajléktalanok állnak sorban gulyás levesre várva, a hangszórón szünetekben Szikora Róbertet és az LGT-t lehet hallani.

  • Járai beszólt a konvergenciaprogramra

    Járai Zsigmond szerint a konvergenciaprogram nem jó irányba halad, nem erősíti a magyar gazdaságot. Az MNB elnöke szerint "a magyar forint napjainkban a világ egyik legsebezhetőbb valutája, ezért a mostani monetáris politika komoly kihívások elé néz, várható, hogy a jövőben tovább kell szigorítani a monetáris kondíciókon". A konvergenciaprogramban a központi kiadásokat kellett volna jelentősen mérsékelni és adóemelések helyett adócsökkentést kellett volna megvalósítani, állítja Járai. (MTI)

  • 11:46-os posztunkban olvasható Szili Katalin reagálása a tüntetők petíciójára. Este megérkezett a tüntetők reakciója a reakcióra. Az Új Magyarország Egyesület nevében Makovecz Imre kéri a beadvány elfogadását, s egy kerekasztal felállítását, "amíg nem késő". Makovecz Imre a levélben utal arra: azért kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a Parlamenttel, hogy "az események az utcáról a törvényesség keretein belülre kerüljenek, hogy az Országgyűlés és vele együtt a politika szembenézzen az eseményekkel és azt kezelni képes legyen". Hozzáteszi: "történelmietlen és felelőtlen jogászkodni akkor, amikor az ország bajban van".

    Sólyomnak is válaszoltak, szerintük Sólyom László "nem érzékelte" a petíció aláíróinak követelései mögött álló "morális indokokat". (MTI)

  • A legsúlyosabb esetben akár a főpolgármesteri választás megismételtetéséhez is vezethetne, ha egy politikai rendezvény, például egy tüntetés jelentős mértékben befolyásolná a választók akaratát kampánycsend idején, mondta az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke. Szigeti Péter ugyanakkor hozzátette, hogy erre csak akkor kerülhetne sor, ha olyan mérvű a lenne kampánycsendsértés, ami az eredményekre kihat.

    A Kossuth téri tüntetés kapcsán az OVB elnöke kifejtette: miután a demonstráció az V. kerületben van, az ottani történések befolyásolhatják az V. kerületi polgármester megválasztását és az V. kerületi közgyűlés összetételét, de kihathatnak a fővárosi közgyűlés és a főpolgármester megválasztására is. Lehet az a következmény, hogy részben vagy egészben megsemmisítik és megismételtetik az eljárást, a kerületit vagy akár a fővárosit is - tette hozzá. (MTI)

  • "Az esetleges intézkedést attól teszik függővé, "hogy milyen szituációval találkozunk" - mondta Bene László az ATV-ben arra, hogy engedélyezik a hétvégi tüntetést a Kossuth téren. Szerinte, ha egy rendezvény nem alkalmas arra, hogy a választói akaratot befolyásolja, "a rendezvény megtartásának nincs akadálya", és akkor a rendőrség csak a biztosítást végzi.

  • Gyurcsány Ferencnek ki kell tartania, az SZDSZ ebben támogatja a miniszterelnököt, jelentette ki Kuncze Gábor szerdán Debrecenben.

  • Az elmúlt napokhoz képest csaknem megháromszorozódott a békésen tüntetők száma szerdán este Szekszárdon, ahol mintegy nyolcszázan mentek el meghallgatni Papp Lajos szívsebészt a Garay téren. "Bocsánatot kérni jöttem a barikád mindkét oldalán harcoló emberektől, rendőröktől, akik munkájukat végezve, feladatukat teljesítve védték az MTV székházát, és azoktól a fiataloktól, akik hazájukat védték a hazugságokkal szemben a sajtószabadságért küzdve" - idézte fel a Kossuth téri tüntetőknek mondott beszédét a professzor.

    Papp Lajos hibáztatta a pártokat azért a 16 éves mulasztásért, amelyet az alkotmányozás terén követtek el, majd elodázhatatlannak nevezte Magyarország történelmi alkotmányának jogfolytonossá tételét.

  • Eperjes Károly volt a vendége szerdán a Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelő székesfehérvári demonstrációnak. A Városház téren nemzeti és Árpád sávos zászlókkal gyülekező mintegy félezer tüntető óriási ovációval fogadta a művészt, aki arról beszélt, hogy a keresztény emberek csak békésen, törvényes eszközökkel küzdhetnek az igazságért.

    "Jó lesz a vége, csak idő kérdése" - bíztatta a színész a beszédét hosszan tartó tapssal megköszönő demonstrálókat. Székesfehérváron második hete demonstrálnak.

  • "A Gyurcsány-kormány legkésőbb október 23-ig meg fog bukni" - jelentette ki Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője a Kossuth téren. A szervező hozzáfűzte, hogy alakult egy jogi csoport, amelynek célja "a politikai foglyok kiszabadítása". Arra bíztatta a hallgatóságot, hogy ezért csütörtökön vonuljanak a Markó utcába.

    Grespik László jogász szerint a kormány alkotmányos megbuktatása nagyrészt Sólyom László köztársasági elnöktől függhet. Usztics Mátyás színművész szerint nem szégyen kimondani: rosszabbul élünk, mint 16 évvel ezelőtt, a demokrácia másfél évtizede alatt "fajultak odáig a dolgok, hogy fényes nappal kilopják a szemünket is".

  • A Szent Korona az, ami meg tudja menteni Magyarországot, és aki megtagadja, az megtagadja a nemzetet is - jelentette ki Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője. Az ügyvivő hangoztatta, hogy Magyarországon jelenleg alkotmányos válság van, és ha a törvények nem teszik lehetővé, hogy egy "hazug, csaló" miniszterelnököt el lehessen zavarni, akkor ez az alkotmány nem jó.

  • A "mocskos disznók" megtalálták a megoldást arra, miként gyengítsék meg a tüntetőket, jelentette ki csütörtök hajnalban Gonda Lászéó, a Kossuth téri demonstrációt szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 tagja. A téren működő ingyenkonyhát be kell zárni, mert szerdán "összesen öt Köjál-ellenőrzést tartottak" a téren. Gonda nem érti az ÁNTSz ügybuzgalmát, szerinte egy lakodalomban sem szoktak ellenőrizni, márpedig szerinte a téren lakodalom, esetleg halotti tor, "az erkölcsi hulák halotti tora" folyik. A szónok arra kérte a hajléktalanokat, hogy csütörtök reggel a kerületi polgármesteri hivatal előtt kérjenek ételt, hiszen a polgármester azt mondta, átvállalja a hajléktalanok étkeztetését.

  • Baranyai irodisták védték a tévészékházat?

    Hivatalosan is vizsgálják már a tévészékház ostromakor elkövetett rendőrségi hibákat. A rendőrség hivatalosan nem nyilatkozik, kiszivárgó értesülések szerint oszlatási tapasztalat nélküli baranyai "irodisták" védték a Szabadság teret. Azt mindenki tagadja, hogy szándékosan veszélyeztették volna a rendőröket.

  • Ma és holnap is tüntetni készülnek a Baumag és Dunaprofit károsultak. Csütörtökön koradélután a Kossuth térre fújtak gyülekezőt, ahonnan előbb a felszámoló, majd pedig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elé vonulnak, míg pénteken reggeltől délutánig a Parlament bejárati sorompójánál demonstrálnak transzparensekkel, így fogadják a hazai, és az EU-ból az Országházban tartandó igazságszolgáltatással kapcsolatos előadásra érkezőket. (HavariaPress)

  • Közleményben kéri a Fidesz a polgárokat, hogy "Gyurcsány Ferenc hazugságai" miatti "jogos felháborodásuk" ellenére ne zavarják meg az MSZP és az SZDSZ csütörtöki kampányzáró rendezvényét a Syma csarnoknál. A Fidesz szerint ugyanis "kizárólag Gyurcsány Ferenc és a kormánypártok érdeke, hogy Magyarországon nyugtalanság, provokáció, erőszak legyen". (MTI)

  • A Büntetés-végrehajtási Szervezet közleményben utasította vissza a vádat, hogy a budapesti zavargások miatt letartóztatottakat bántalmazták a börtönben. Yazbekné Szabó Katalin szóvivő közleménye szerint a börtönökben a napokban két parlamenti képviselő, egy fideszes és egy MDF-es is látogatást tett, és nem emelt kifogást, ahogy korábban a jogvédő szervezetek sem.

  • Esze ágában sincs lemondani képviselői mandátumáról Kelemen András fideszes képviselőnek. Kelemen egyike volt azoknak, akik egy petícióban alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását kezdeményezték. Emiatt több kormánypárti politikus is lemondásra szólította fel.

    Kelemen az Indexnek elmondta, szerinte a kezdeményezés nem alkotmányellenes. Közölte, hogy abból a helyzetből akar kiutat találni, amelybe a politikai pártok kerültek.

  • Oláh János szegedi fideszes polgármesterjelölot szerint Gyurcsány Ferencnek távoznia kell. Oláh azonba egy minapi nyilatkozatában, hogy súlyt adjon szavainak, nem mást, mint az idióta politikai nyilatkozatairól elhíresült Feke Pákót idézve követelte Gyurcsány távozását.

    "Itt mosdatják a szerencsent, maszatolnak, inkább hadd idézzem Fekete Pákót. Azt mondta, hogy Gyurcsány hazudott, holnap is hazudni fog, Gyurcsány és a kormánya mondjon le." Oláh elismerte, hogy ez nagyon egyszerű üzenet, de meggyőzödése szerint ez az egyetlen járható út.

    Fekete Pákót idézett a szegedi Fidesz-elnök
  • Úgy százötven ember kódorog a Kossuth téren, jelentette helyszíni tudósítónk. Ötvenen a kordonújságot olvassák, ötvenen nézelődnek, ötvenen a konyhánál vannak, javarészt hajléktalanok. Bár az ÁNTSZ bezáratta a konyhát, két adag gulyás még rotyog. A lacikonyhán már pakolnak, a megmaradt árukészletért a tüntetők állnak sorba, a zsíros kenyereknél a legnagyobb a tömeg. Többen a Föld című mezőgazdasági hetilap augusztus 20-i számát olvassák. Helyszíni tudósítónk kevés esélyt lát az alkotmányozó nemzetgyűlésre.

  • A kampánycsend betartásáról fogadtak el közös nyilatkozatot az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ kampányáért felelős politikusai csütörtökön Budapesten. A nyilatkozatban felhívták a jelölteket és a jelölőszervezeteket, hogy tartsák be és tartassák be a választási eljárásról szóló törvényt. Juhász Ferenc szerint az állásfoglalás többek között üzenet a Kossuth téren demonstrálóknak. Az ötödik parlamenti párt, az MDF nem vett részt a találkozón.

  • Lebontották és elszállították a Kossuth téri tüntetők emelvényét. Az indoklás szerint a színpad a melegkonyhát is működtető kisgazdák tulajdona, és mivel a melegkonyhát az ÁNTSZ bezáratta, a színpadot is elszállítják. A tüntetők szervezői azonban mindenkit megnyugtattak, hogy nemsokára új pódiumot állítanak fel a téren. Egy traktor után kötötték és elvontatták a verőcei gulyáságyút is. "Akkor sem megyünk el" - fakadt ki egy rongyos és mocskos ruházatú középkorú férfi, aki állítása szerint "már egy hónapja" van a Kossuth téren, ahol másfél hete kezdődött a demonstráció. (MTI)