Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A Fidesz külön tiltakozik a hungaristák ellen

2004.10.14. 20:06
A nagyobbik ellenzéki párt a Terror Házánál rendezendő tiltakozással csaknem egy időben szervez saját rendezvényt a budai várban, ugyancsak a hungarista megmozdulás elleni tiltakozásul. Dávid Ibolya MDF-elnök nem megy el pénteken a Terror Háza elé, mert nem ért egyet az ellentüntetéssel. A belügyi államtitkár szerint a rendőrség garantálja, hogy a pénteki, az újnyilasok ellen szervezett demonstráción nem éri atrocitás a résztvevőket.
Dávid Ibolya virágot helyezett el csütörtökön a Terror Háza előtt, az egyik olyan táblánál, amelyet az újnyilasok ellen tiltakozók aláírásai borítanak. Mellette gyertyát gyújtott az emlékhelyen Szőke László, Herényi Károly és Almássy Kornél MDF-es politikus. Az MDF elnöke a transzparensek egyikére felragasztotta azt anyilatkozatot, melyet a négy parlamenti párt korábban együtt fogadott el.

Dávid nem támogatja az ellentüntetést

Dávid Ibolya az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: nem támogatja a pénteki demonstrációt. Az MDF képviseletében a parlamentben tiltakoztam az ellen, hogy a Terror Háza előtt, amely egyben két diktatúra áldozatainak állít emléket, tüntetést lehet szervezni október 15-re. (...) Én nem értek egyet az ellentüntetéssel, az MDF más módon fejezi ki a tiltakozását, ez nem erő kérdése, hogy melyik tüntetésre hányan jönnek el" - mondta. "Hogy kinek van igazsága, azt a történelem, remélem, már véglegesen eldöntötte" - tette hozzá az MDF elnöke.

A Népszava szeptember 26-án hirdetett akciót "Virággal az újnyilasok ellen" elnevezéssel, szorgalmazva, hogy az Országgyűlés hozzon a nyilvános hungarista, fasiszta demonstrációkat megakadályozó jogszabályt.

A lap ezzel fejezte ki tiltakozását az ellen a demonstráció ellen, amelyet a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport (MJCS) jelentett be október 15-ére, a hatvan évvel ezelőtti nyilas hatalomátvétel évfordulójára a Terror Háza elé, amelynek épülete annak idején Szálasi Ferenc Nyilaskeresztes Párt - Hungarista Mozgalom nevű pártjának is otthont adott. Tüntetésük azonban elmarad, mert a területre az SZDSZ Új Generáció szerzett közterület-foglalási engedélyt.

A helyszínen 12 transzparensen eddig több mint tizenötezer aláírás gyűlt össze közöttük Gyurcsány Ferenc miniszterelnöké

A Fidesz a Várban emlékezik

A Fidesz a hungarista megmozdulás ellen tiltakozásul a Terror Házánál meghirdetett demonstrációval csaknem egy időben Sztehlo Gábor evangélikus lelkész emléktáblájánál, az I. kerületi Táncsics Mihály utcában tart megemlékezést a nyilas megszállás 60. évfordulóján, pénteken Budapesten - tájékoztatta a párt sajtóosztálya csütörtökön MTI-t.

"A megemlékezés alkalmából koszorút helyez el Sztehlo Gábor emléktáblájánál Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke. Beszédet mond Pokorni Zoltán, a szövetség alelnöke" - áll az MTI-hez eljuttatott meghívóban, amely szerint a megemlékezés délután négy órakor kezdődik. Sztehlo Gábor (1909-1974) evangélikus lelkész és munkatársai a nyilas uralom idején a Vöröskereszt oltalma alatt álló, a főváros különböző pontjain működő mintegy 32 árvaházban 1600 zsidó gyermek és 400 felnőtt életét mentették meg. Sztehlo Gábor, aki 1961-től Svájcban élt, 1972-ben Izrael Államtól megkapta a Világ Igaza kitüntetést.

Rendőrségi garancia

A rendőrség garantálja, hogy a pénteki, az újnyilasok ellen szervezett demonstráción nem éri atrocitás a résztvevőket - jelentette ki Juhász Gábor belügyi politikai államtitkár csütörtökön Budapesten. "Bizton mondhatom, a rendőrség garantálni fogja, hogy aki elmegy, azt semmilyen atrocitás, meghurcolás vagy kellemetlenség nem fogja érni" - mondta az ORFK központja, a rendőrpalota előtt újságíróknak Juhász Gábor, miután a felkészülésről Bene László országos rendőrfőkapitánynál tájékozódott.

Hozzátette: a megbeszélés során "arra kerestem választ, hogy aki úgy dönt, hogy hitet tesz a nyilasok ellen, hogy személyes jelenlétével (...) kiáll, hogy nem szeretne neonácikat vagy nyilasokat Magyarországon, az milyen biztonsággal teheti meg". Arról győződött meg, hogy kellő felkészültséggel, kellő alapossággal teljes biztonság garantálható mindenkinek - közölte, hozzátéve, hogy ő maga is rész vesz a rendezvényen.

Nem biztos abban, hogy "lesz olyan bátor (...) nyilas, akit az utcán találunk" - jelentette ki. Bene László főkapitány arra a kérdésre, a rendőrség hogyan szűri ki a demonstrálók közül a nem oda tartozó személyeket, azt mondta: egyrészt külső megjelenésük, így például a ruhájukon viselt jelek alapján, másrészt pedig - mint mondta - nagy többségüket már ismerik.