Mátyás
-6 °C
1 °C

Tíz napra bezárták Bácsfi Diánát

2004.10.11. 14:58
Nem jogerősen tíz napi elzárásra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Magyar Jövő Csoport hungarista szervezet vezetőjét. A bíróság intézkedett a szabálysértési őrizet fenntartásáról is. Bácsfi és ügyvédje fellebbezett a döntés ellen.
Tíz nap elzárás büntetést szabott ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság Bácsfi Diánára, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjére hétfőn, rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt.

Bácsfi Diánát azért állították gyorsított eljárásban bíróság elé, mert múlt pénteken karlendítéssel "köszöntötte" a Terror Háza előtt megjelenteket. Bácsfi Diána a tárgyaláson elmondta: senkit nem akart megbotránkoztatni a karlendítéssel.

Politikai nyilatkozat a hungarista eszmék ellen
Az országgyűlés hétfőn 337 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással politikai nyilatkozatot fogadott el a nyilas hatalomátvétel évfordulójára, október 15-re tervezett demonstráció kapcsán. Az Országgyűlés politikai nyilatkozata a polgári értékek védelmében című dokumentumban a képviselők kijelentik: az alkotmánnyal szöges ellentétben áll mindennemű önkényuralmi ideológia, és minden, faji, nemzeti, vallási, politikai vagy társadalmi származás szerinti kirekesztés. A mind a négy parlamenti párt frakcióvezetője által aláírt dokumentum szerint az Országgyűlés elítéli a nyilas eszmék újraélesztőit és terjesztőit.
A bíróság nem fogadta el a védekezését, és kétséget kizáróan megállapította, hogy elkövetette a terhére rótt szabálysértést, magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat, félelmet keltsen, ezért 10 nap elzárás büntetést szabott ki rá. A védő és Bácsfi Diána fellebbezett a végzés ellen. A bíróság intézkedett a szabálysértési őrizet fenntartásáról is, ez ellen szintén fellebbezett a terhelt és védője.

Kétszer is előállították

A rendőrség pénteken állította elő Bácsfi Diánát, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjét, amikor megjelent a Terror Háza előtt. A 26 éves nőt nem sokkal korában, csütörtök éjjel is előállította a rendőrség.

Bácsfi Diána pénteken nem sokkal tizenegy óra után érkezett a helyszínre, hogy ellássa kézjegyével és állásfoglalásával a transzparenseket. Az aláírásgyűjtés és "Virággal az újnyilasok ellen" elnevezésű tiltakozás a Népszava felhívására kezdődött egy demonstrációval a Terror Háza előtt. A virágok és az aláírások jelképezik az október 15-ére meghirdetett nyilas demonstráció elleni tiltakozást.

Bácsfi péntek délelőtt karlendítéssel köszönt a megjelent újságíróknak, ekkor a rendőrök autóba ültették és elvitték a helyszínről, rendzavarás szabálysértése miatt őrizetbe véve.