Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Egy időben nem lesz két tüntetés

2004.10.13. 18:11
Nem biztosítják a belépést a Magyar Jövő Csoportnak a Terror Háza elé október 15-én este hat után, mivel rendezvényük ideje alatt az SZDSZ Új Generációé a terület. A rendőrség nagyszabású forgalomkorlátozást rendelt el, részletekkel csütörtökön szolgál a belügyminisztérium. A Magyar Jövő Csoportról egyelőre nem tudni, mikor fog demonstrálni.
Lefoglalta az önkormányzattól a Terror Háza előtti területet az SZDSZ Új Generáció, a Magyar Jövő Csoportnak pedig nem engedik a belépést október 15-én pénteken, a nyilas hatalomátvétel hatvanadik évfordulóján.

Forgalomkorlátozások október 15-én
Október 15-én tilos megállni 8 órától 24 óráig a VI., Andrássy út mindkét oldalán az Oktogon és a Dózsa György út között, a Csengery utca mindkét oldalán az Aradi utca és a Szófia utca között, a Vörösmarty utca mindkét oldalán az Aradi utca és a Szófia utca között, a Hunyadi téren, valamint a Felvonulási téren a Városligeti fasor és a Hősök tere között. A gépjárműforgalom elől elzárt terület október 15-én 15 óra 30 perctől 24 óráig az Andrássy út a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dózsa György út között, a Dózsa György út a Podmaniczky utca és az Ajtósi Dürer sor között, a Hősök tere, a Kós Károly sétány a Hősök tere és a Hermina út között, valamint az Állatkerti körút az Állatkerti út és a Hősök tere között. (ORFK)
"Sok szervezet tett bejelentést, de mivel az SZDSZ Új Generációnak van az adott időpontra érvényes terület-használatbavételi engedélye, a terület akkor az övék lesz, a gyülekezési törvény ugyanis közterületre vonatkozik" - közölte az Indexszel Lapid Lajos ezredes a BRFK főkapitányának közbiztonsági helyettese.

A rendőrség bemutatta az október 15-i rendezvények biztosításának tervét Lamperth Mónika belügyminiszternek, valamint Juhász Gábor politikai államtitkárnak közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szerdán az MTI-vel.

A biztosítás részleteiről csütörtökön Juhász Gábor fog beszámolni, annyit Lapid elárult, hogy a rendőrség a Hősök terétől az az Oktogonig biztosítja az Andrássy utat, behajtási és parkolási tilalom lesz.

A kordon is megfelelt volna

A Magyar Jövő Csoport és az SZDSZ Új Generáció szeptember elején jelentette be, hogy október 15-én a Terror Háza előtt tartanak megmozdulást. Az előbbi szervezet a hungarista eszméket élteti, az utóbbi pedig a hungarista-náci mozgalom örökségét és ideológiáját ítéli el.

A két fél között a rendőrségen folyt az egyeztetés arról, mikor és hol legyen az egyik, illetve a másik tüntetés. Az Új Generációtól Csőzik László ezzel kapcsolatban az Indexnek elmondta, ők már egy hónapja kértek az önkormányzattól területhasználatba-vételi engedélyt. Az SZDSZ-es politikus hangsúlyozta, hogy nekik azzal sem lett volna bajuk, ha kordon választja el a két demonstrációt egymástól.

Bácsfi Dianát elzárták

Bácsfi Diánát ugyanakkor nem jogerősen tíznapi elzárásra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn, ezért a Magyar Jövő Csoport vezetője nem lesz ott a hungarista demonstráción, aminek pontos időpontjáról egyelőre nem tudni biztosat, korábban délután négy óra is elhangzott.

Az SZDSZ Új Generáció a később csatlakozott MSZP-vel és más civil szervezetekkel együtt délután hat órakor kezdi rendezvényt, amelyen beszédet mond Magyar Bálint oktatási és Hiller István kulturális miniszter. A szervezők azt kérték: a résztvevők virágokat, gyertyákat és kavicsokat helyezzenek el a nyilas terror áldozatainak emlékére a Szálasi Ferenc Nyilaskeresztes Párt - Hungarista Mozgalmának egykori székháza előtt. A civilek négy órakor gyülekeznek a Műcsarnok előtt, majd ők is csatlakoznak.