Szilárda
-4 °C
3 °C

Szegfűvel tüntettek az újnyilasok ellen

2004.09.26. 18:08
Görgey Gábor volt kultuszminiszter mondott beszédet a Terror Háza előtt a Népszava által szervezett vasárnapi demonstráción, melyen hat-nyolcszáz egybegyűlt az október 15-ére meghirdetett hungarista tüntetés betiltását követelte. A szervezők felszólították a jogalkotókat, mielőbb módosítsák a törvényeket, hogy a jövőben ne kaphasson engedélyt hungarista megmozdulás. A résztvevők egy-egy szál virággal nyomatékosították törekvésüket.
Hat-nyolcszáz ember demonstrált virággal a Terror Háza előtt vasárnap délután a Népszava szervezte, Virággal az újnyilasok ellen elnevezésű tüntetésen. Az egybegyűltek tiltakoztak az ellen, hogy a rendőrség engedélyt adott a Magyar Jövő Csoport nevű, nyilas eszméket valló szervezet tüntetésére, amelyet szintén a Terror Háza elé szerveztek október 15-ére, a nyilas hatalomátvétel hatvanadik évfordulójára. A szervezők és az egybegyűltek felszólították az országgyűlést, mielőbb teremtse meg a nyilastüntetés betiltásának törvényi hátterét.

Tekintse meg képeinket!
A rövid demonstráción Görgey Gábor író, volt kultuszminiszter tartott beszédet, melyben elmondta, nemcsak a holokauszt-túlélők és leszármazottaik, hanem az egész társadalom érdekében szólítják fel a jogalkotókat, tegyenek a nyilasok nyilvános rendezvényei ellen. "Akármilyen kicsi a baktérium, fertőz, és a fertőzés ellen védekezni kell" - mondta, és felhívta a figyelmet, kezdetben Hitlert is kinevették a toleráns és demokratikus Németországban.

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője elmondta, a lap társadalmi igényt ismert fel, amikor szervezkedésbe kezdett. Közölte, ha nem döntenek időben a szükséges törvénymódosításokról, október 15-e után is folytatják az akciót, hogy ne lehessen Magyarországon fasiszta tüntetéseket tartani.

Nem kaptak áramot a múzeumtól

Németh Péter az MTI-nek elmondta, hogy a rendezvényükre a Terror Háza Múzeumtól kértek áramot, de a vezetőség nem adott, mondván, csak terrorellenes vagy emelkedett ünnepségekre ad, politikaikra nem.

A lap szervezte demonstráción nem hivatalosan részt vett Mandur László, az MSZP budapesti elnöke és Lévai Katalin, volt esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter. A szocialista EP-képviselő újságíróknak elmondta, a jogalkotóknak időt kell adni a törvénymódosítás kidolgozásához.

Támogatóik voltak

Klikk a képre!
A tüntetést aláírásgyűjtés előzte meg; szeptember 10-e óta több mint háromezer személy és szervezet adta nevét a nyilastüntetés elleni tiltakozáshoz és csatlakozott egyben a törvénymódosítást sürgetőkhöz: többek közt Görgey Gábor, Lévai Katalin, Szekeres Imre, az MSZP alelnöke, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Székhelyi József színész és színházigazgató, Grunwalsky Ferenc filmrendező.

A vasárnapi tüntetésen elhelyezték a támogatók névsorát, majd a beszédek végén egy-egy virágot a színpadon - többnyire szegfűt, de rózsa is előfordult. A szervezők továbbra is kérik "minden jó érzésű honfitársukat", hogy ha az elkövetkező hetekben arra járnak, helyezzenek el egy-egy virágot a nyilas demonstráció elleni tiltakozásul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!