Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előzetesben a Happy End volt alvállalkozója

2002.11.13. 15:53
A Fővárosi Bíróság szerdán elrendelte a Happy End Kft. egyik alvállalkozójának előzetes letartóztatását. Tüske Szabolcsot, a MERT 2000 Rt. tulajdonos-vezérigazgatóját csalás alapos gyanúja miatt vették őrizetbe.
A bíróság az harminc napos előzetes letartóztatásról szóló végzést azzal indokolja, hogy T. Szabolcs alaposan gyanúsítható azzal, hogy 1999. márciusa és 2002. májusa között a magyar állam által alapított Országimázs Központ költségvetéséből származó jogtalan haszon megszerzésére törekedett. A bíróság szerint a gyanúsított szabadon hagyása esetén tartani lehet szökésétől, elrejtőzésétől, valamint az eljárás eredményességének veszélyeztetésétől.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendőrség a hét elején kihallgatta a Happy End Kft. volt alkalmazottját, a MERT 2000 Rt. vezérigazgatóját. A nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt indították a Miniszterelnöki Hivatal alatt működő Országimázs Központ ügyében. T. Szabolcs a gyanú szerint 896 millió forintot meghaladó kárt okozott a Miniszterelnöki Hivatalnak azzal, hogy egyrészt kétszer akkora összegről állított ki számlát, mint amennyit a nyomda az Országjáró című kiadvány elkészítéséért a Mert 2000 Rt. részére leszámlázott, másrészt pedig sem ő, sem a Happy End Kft. ügyvezetője nem tájékoztatta az Országimázs Központot alvállalkozók bevonásáról.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett. A rendőrség csütörtökre ígért bővebb tájékoztatást.

Feltűnő megrendelések

A tanúkihallgatásokat Happy End és az Ezüsthajó Kft. milliárdos állami megrendelései kapcsán június 12-én kezdte meg a rendőrség. Előzőleg Juhász Ferenc szocialista képviselőként, még márciusban tett feljelentést. Június közepén kezdték el kihallgatni a Kormányzati Ellenőrzési és a Miniszterelnöki Hivatal munkatársait.

A nyomozás során a rendőrök a cég telephelyén a több köbméternyi iratot foglaltak le.

A két cég a költségvetési pénzeket az Országimázs központtól kapta, amit Tóth István Zoltán vezetett. Az imázsközpontot Borókai Gábor államtitkárként felügyelte, a Miniszterelnöki Hivatalon belül, amit Stumpf István kancelláriaminiszter irányított.

Szolnoki szálak

A Happy Endet Wermer András, Orbán Viktor volt miniszterelnök tanácsadója alapította. A MERT 2000 Kft-ben T. Szabolcs társtulajdonosa az Axon Bérlet Kft., mely a szolnoki székhelyű Axon-csoport tagja, mely érintett volt a Wermer által irányított Millenáris Park beruházási és működtetési projektjében is.