Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Fellendülés, sztrádanyitás és hat-nyolc arany a kormányszóvivőin

2004.06.02. 19:06
Szerénységre intette a "válságrikkancsokat" a kormányülés után Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő szerint az első negyedévben a vártnál nagyobb mértékben, 4,2 százalékkal gyarapodott a GDP. A sportminiszter létesítmény-felújítási programot hirdetett, a reálisnak tartott hat-nyolc olimpiai arannyal pedig elégedett lenne.
A sportminiszter elégedett lenne összesen 15-20 olimpiai éremmel, ezen belül hat-nyolc aranyéremmel. Gyurcsány Ferenc a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva reálisnak nevezte Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének jóslatán.

Tornaterem-építésbe kezdene Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc sportminiszter meghirdette a XXI. Század Létesítmény-felújítási programot, amely alapján 2006 végéig 53 milliárd forintot fordítanak majd sportlétesítmények felújítására. Ez kiterjed a kistelepülések sportpályáinak fejlesztéseire, legalább 100 tornaterem és 50 tanuszoda megépítésére, valamint a hat olimpiai központ rendbetételére. A beruházások zöme magántőke bevonásával történne, és a létesítmények az állam 15 éves bérlését követően kerülnének önkormányzati tulajdonba.

A Fidesz kampánybejelentésnek tartja Gyurcsány programját. A kormány valójában nem akarja jelentős mértékben finanszírozni a fejlesztéséket, azokat inkább a magántőke és az önkormányzatok bevonásával képzeli el - nyilatkozta az MTI-nek Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője szerint a vagyonukat felélt, eladósodott önkormányzatokkal szemben "irreális elvárás", hogy "jelenlegi körülményeik között sportlétesítmények felújítására tudnak jelentős forrásokat költeni".

Félmilliárd panelfelújításra

Lamperth Mónika belügyminiszter beszámolt arról, hogy a kormány, a költségvetés általános tartalékának a terhére idén is beindítja az országos panelprogramot, valamint pályázatokat hirdet az úgynevezett thermokémények felújítására is. Elmondása szerint a panelprogram esetében a panelházak utólagos hőszigetelésére, és az épületgépészeti felújításra pályázhatnak a lakóközösségek október 31-ig. A Belügyi tárca vezetője közölte, hogy erre a célra idén 500 millió forint áll rendelkezésre, amelyből 5000 panellakás felújítása oldható meg. A beruházás megvalósulásához az összköltség egyharmadát a pályázónak, a fennmaradó részt pedig az önkormányzatoknak és a központi költségvetésnek kell biztosítania.

Lamperth Mónika szerint a thermokémények felújítására 150 millió forint jut idén, és ebből az összegből 1500 kéményt lehet korszerűsíteni. Szólt arról is, hogy az idei költségvetésben eredetileg szerepeltek az említett célokra források, de ezeket a takarékossági csomag miatt zárolni kellett. A kéményfelújítások költségeinek maximum negyven százalékát nyújtja a költségvetés.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormány szerdai döntésének értelmében péntektől a benzin ára egy forinttal, a gázolajé pedig két forinttal csökken.

Tagadhatatlan fellendülés

A szerdán napvilágra került makrogazdasági adatok áttekintését követően a kormány megállapította, hogy megkérdőjelezhetetlen a magyar gazdaság fejlődése, mint Gál J. Zoltán fogalmazott, a dolgok jó irányba mennek. Kiemelte a GDP 4,2 százalékos növekedését, valamint az export, és a beruházások ütemének emelkedését. Szavai szerint az adatok visszaigazolják a kormány céljait. "A válságrikkancsoknak a halk szerénységre van okuk" - tette hozzá.

A kormányszóvivő elmondása szerint jó ütemben haladnak az uniós támogatások magyarországi felhasználásai is. Rámutatott, hogy eddig 4000 pályázat érkezett, amelyek körülbelül 100 milliárd forintos beruházás megvalósulását tehetik lehetővé. "Magyarország teljesítménye az uniós támogatások felhasználása területén a csatlakozó országok közül egyértelműen a legjobb" - fogalmazott, megjegyezve: Magyarország nem lesz nettó befizetője az uniónak.

Sztrádanyitás hétvégére

A kormány ötmilliárd forint értékű kezességvállalást nyújt a Modern/izmusok, európai grafika 1900-1930 között című kiállításhoz, amelyet június 18-a és szeptember 20-a között lesz látható a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlaton 162 műalkotást mutatnak be többek közt Picasso, Renoir, Klimt, Cézanne, Matisse, Kandinszkij műveiből.

Gál J. Zoltán elmondta, a kabinet foglalkozott a Balaton állapotával is, és a miniszterek megállapították, hogy a tó vízminősége jó és a vízszint is megfelelő. "Alaptalanok az aggodalmak" - jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a közlekedési miniszter a kormányfő kérésére 24 órás műszakot rendelt el az M7-es autópálya felújítási szakaszán. A kormányszóvivő közölte, hogy vasárnap délutántól hétfő reggelig szabaddá teszik a sztráda vonatkozó szakaszát, hogy a hétvégéről hazatartók miatt ne alakuljon ki túl nagy torlódás.