Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Újhelyi pert vesztett Orbánékkal szemben

2005.06.01. 12:52
Személyiségi jogi pert vesztett Újhelyi István szocialista alelnök Orbán Viktor, Kövér László, illetve Szadai Károly ellen, mert a felperesek személyiségi jogait sértő állításokat tett, és utóbb azokat nem tudta igazolni, fejenként félmillió forintot kell fizetnie a politikusnak.

Újhelyi István személyiségi jogi pert vesztett Orbán Viktor, Kövér László és Szadai Károly ellen szerdán a szegedi ítélőtáblán; a jogerős ítélet szerint a szocialista országgyűlési képviselő a felperesek jó hírnevét sértő állításokat tett, melyek valóságtartalmát a perben nem tudta bizonyítani.

Fejenként félmilliós kártérítés

A felperesek Újhelyi Istvánnak azt a 2003 őszén, a köztelevízióban elhangzott állítását kifogásolták, amely szerint felmerül a gyanú, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Szadai Károlyon, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának akkori elnökén és Kövér Lászlón, volt titkosszolgálati miniszteren keresztül sakkban tartotta Kondor Katalint.

A szegedi ítélőtábla szerdán kimondta, hogy Újhelyi István megsértette a felperesek jó hírnevét és személyiségi jogait. Ezért kötelezték a szocialista politikust, hogy fizessen fejenként félmillió forintot a felpereseknek, továbbá tegye közzé két országos napilapban az ítélőtábla döntését.

Bizonyítatlanul maradt állítások

Az indoklás szerint a véleménynyilvánítás alkotmányos alapjog, de bizonyos határokat nem léphet át. Újhelyi István pedig nem tudta bizonyítani kifogásolt állítása valóságtartalmát.

"Tiszteletben tartom a bíróság döntését" - reagált az Index megkeresésére az ítéletre Újhelyi István. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mindenkinek joga magában értékelni Kondor Katalin munkásságát. A politikus hozzátette: meglehetősen ritka, hogy bíróság tegyen pontot politikusok szópárbajára.