Tekla
8 °C
20 °C

A Fidesz módosítaná a vagyonnyilatkozatról szóló törvényt

2000.11.15. 13:58
Az Országgyűlés Fidesz-frakciójának munkacsoportjai egy-két napon belül elkészítik azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek elfogadása esetén az országgyűlési képviselőknek csak egy, nyilvános vagyonnyilatkozata lesz. Az adatvédelmi biztos állásfoglalásában megállapította, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás elhibázott, új jogszabályra van szükség. A médiumok adta lehetőségeket eddig négy - három fideszes és egy MDF-es - országgyűlési képviselő használta ki, és jelentette meg önként vagyonnyilatkozatát.
A képviselői vagyonnyilatkozatok teljes nyilvánosságát már régóta szorgalmazza a Fidesz. A napokon belül beterjeszteni kívánt javaslat szerint az eddig alkalmazott kettős rendszer helyett, amelyben a honatyák egy nyilvános és egy titkos nyilatkozatot tettek vagyoni helyzetükről, csupán egy, ám mindenki számára nyilvános ,,bevallást" kellene elkészítenie minden képviselőnek.

A fideszes képviselők eddig sem értettek egyet azzal, hogy a képviselőknek kétféle vagyonnyilatkozata legyen - hangoztatta debreceni sajtótájékoztatóján szerdán Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Emlékeztetett arra, hogy a titkos vagyonnyilatkozatot lehetővé tevő törvénymódosítást az előző, szocialista többségű Parlament hozta.

A Fidesz terveit a kabinet is támogatja. A kormány keddi ülésén elhangzott, hogy célszerű lenne elérni, hogy a közszerepelők üvegzsebűek legyenek, illetve, hogy a bevarrt zsebek kinyíljanak, ezért a kabinet jónak találja a képviselők vagyoni átvilágítását célzó javaslatokat.

A médiumok nyújtotta lehetőséget eddig négy országgyűlési képviselő használta ki. Elsőként Dr. Medgyasszay László tárta a nyilvánosság elé vagyonnyilatkozatát az interneten. A Győr-Sopron megyei 1. választókerületet képviselő MDF-es honatya 1998-as vagyonbevallásának titkosított részéről készült másolatokat a Kisalföld című napilap online kiadásában közölte.

A választópolgárok ezt követően a Hajdú-bihari Naplóban tanulmányozhattak ilyen jellegű dokumentumot. A napilap Debrecen mindhárom fideszes egyéni országgyűlési képviselőjének - Kósa Lajos polgármesternek, Halász Jánosnak, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének és Pósán Lászlónak, a párt helyi elnökének bevallását hozta nyilvánosságra.

A képviselői vagyonnyilatkozattal kapcsolatos jelenlegi szabályozás elhibázott, helyette új törvényi szabályozás indokolt - állapította meg Majtényi László adatvédelmi biztos, aki úgy véli, ha egy képviselő a saját vagyonnyilatkozatáról másolatot kér a mentelmi bizottságtól, akkor azt ki kell adni.

Hack Péter és Kuncze Gábor szabad demokrata politikus egy héttel ezelőtt kérte a testülettől saját vagyonnyilatkozata másolatát, de a mentelmi bizottság egy 1997-es állásfoglalásra hivatkozva elutasította kérésüket. Az adatvédelmi biztos válaszát követően a mentelmi bizottság a jövő héten ül össze legközelebb, ahol valószínűleg sor kerül az 1997-es állásfoglalás felülvizsgálatára is.