Árpád
-2 °C
3 °C

A Fidesz módosítaná a vagyonnyilatkozatról szóló törvényt

2000.11.15. 13:58
Az Országgyűlés Fidesz-frakciójának munkacsoportjai egy-két napon belül elkészítik azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek elfogadása esetén az országgyűlési képviselőknek csak egy, nyilvános vagyonnyilatkozata lesz. Az adatvédelmi biztos állásfoglalásában megállapította, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás elhibázott, új jogszabályra van szükség. A médiumok adta lehetőségeket eddig négy - három fideszes és egy MDF-es - országgyűlési képviselő használta ki, és jelentette meg önként vagyonnyilatkozatát.
A képviselői vagyonnyilatkozatok teljes nyilvánosságát már régóta szorgalmazza a Fidesz. A napokon belül beterjeszteni kívánt javaslat szerint az eddig alkalmazott kettős rendszer helyett, amelyben a honatyák egy nyilvános és egy titkos nyilatkozatot tettek vagyoni helyzetükről, csupán egy, ám mindenki számára nyilvános ,,bevallást" kellene elkészítenie minden képviselőnek.

A fideszes képviselők eddig sem értettek egyet azzal, hogy a képviselőknek kétféle vagyonnyilatkozata legyen - hangoztatta debreceni sajtótájékoztatóján szerdán Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Emlékeztetett arra, hogy a titkos vagyonnyilatkozatot lehetővé tevő törvénymódosítást az előző, szocialista többségű Parlament hozta.

A Fidesz terveit a kabinet is támogatja. A kormány keddi ülésén elhangzott, hogy célszerű lenne elérni, hogy a közszerepelők üvegzsebűek legyenek, illetve, hogy a bevarrt zsebek kinyíljanak, ezért a kabinet jónak találja a képviselők vagyoni átvilágítását célzó javaslatokat.

A médiumok nyújtotta lehetőséget eddig négy országgyűlési képviselő használta ki. Elsőként Dr. Medgyasszay László tárta a nyilvánosság elé vagyonnyilatkozatát az interneten. A Győr-Sopron megyei 1. választókerületet képviselő MDF-es honatya 1998-as vagyonbevallásának titkosított részéről készült másolatokat a Kisalföld című napilap online kiadásában közölte.

A választópolgárok ezt követően a Hajdú-bihari Naplóban tanulmányozhattak ilyen jellegű dokumentumot. A napilap Debrecen mindhárom fideszes egyéni országgyűlési képviselőjének - Kósa Lajos polgármesternek, Halász Jánosnak, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének és Pósán Lászlónak, a párt helyi elnökének bevallását hozta nyilvánosságra.

A képviselői vagyonnyilatkozattal kapcsolatos jelenlegi szabályozás elhibázott, helyette új törvényi szabályozás indokolt - állapította meg Majtényi László adatvédelmi biztos, aki úgy véli, ha egy képviselő a saját vagyonnyilatkozatáról másolatot kér a mentelmi bizottságtól, akkor azt ki kell adni.

Hack Péter és Kuncze Gábor szabad demokrata politikus egy héttel ezelőtt kérte a testülettől saját vagyonnyilatkozata másolatát, de a mentelmi bizottság egy 1997-es állásfoglalásra hivatkozva elutasította kérésüket. Az adatvédelmi biztos válaszát követően a mentelmi bizottság a jövő héten ül össze legközelebb, ahol valószínűleg sor kerül az 1997-es állásfoglalás felülvizsgálatára is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?